Slujire arhierească la Penitenciarul Arad

Un articol de: Ziarul Lumina - 12 Martie 2019

Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Aradului a oficiat Sfânta Liturghie în Paraclisul din incinta Centrului de Formare Profesională a Școlii Naționale de Pregătire a Agenților de Penitenciare din Arad, centru aflat în clădirea Tribunalului Arad. În urmă cu un an, locaşul de cult a primit, prin purtarea de grijă a Înalt­prea­sfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, hramul „Sfinții 40 de Mucenici din Sevastia”.

La slujba oficiată de ierarh, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, au participat: Delia Rodica Halchin, șef al Centrului de Formare Profesională, alături de profesorii și elevii Școlii Naționale de Pregătire a Agenților de Penitenciare din Arad.

Capela este destinată elevilor și cadrelor din acest centru de formare. Centrul amintit este o divizie a Penitenciarului Arad care asigură formarea inițială și continuă a personalului penitenciar din România, pentru a asigura dezvoltarea com­petențelor profesionale în conformitate cu atribuțiile specifice. În cadrul Sfintei Liturghii s-a făcut slujbă de pomenire pentru cei care au pătimit în timpul regimului comunist ateu, apărând credinţa în Dumnezeu şi demnitatea poporului roman.

În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul a evidențiat importanța mărturisirii de credință în vremurile tulburi pentru Biserica lui Hristos, pusă în lumina martiriului petrecut acum 1700 de ani, în vremea lui Liciniu împăratul roman, care a dat porunca uciderii celor 40 de Mucenici din Sevastia. Ierarhul a amintit perioada comunistă „în care cei închiși în temnițele comuniste au îndurat suplicii greu de imaginat pentru vremurile noastre”. La final, Preasfințitul Emilian Crișanul a mulțumit conducerii Penitenciarului Arad, iar Delia Rodica Halchin, șeful Centrului de formare Arad, a mulțumit ierarhului pentru prezența în mijlocul elevilor din această unitate de învățământ. (Pr. Vlad Oneț)