Slujire arhierească și acțiune socială în Vrancea

Un articol de: Pr. Dragoș Mihai Olteanu - 26 Iulie 2016

În Duminica a 5-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, s-a aflat în mijlocul obștii de maici de la mănăstirea vrânceană Lepșa. Înconjurat de un sobor de preoți și diaconi și în prezența a numeroși cre­din­cioși, ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie în biserica nouă a așeză­mântului monahal, cu hramurile „Izvorul Tămăduirii” şi „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic misionar „Sfântul Roman Melodul” al eparhiei.

Înaltpreasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură în care a explicat pericopa evanghelică despre minunea vindecării celor doi demonizați din ținutul Gadarei. „Domnul Hristos Și-a arătat iubirea Sa dumnezeiască față de cei care sufereau pe nedrept, din pricina vrăjmașului diavol, care punea uneori stăpânire pe oameni, chinuindu-i cumplit. Astfel, El intervine în viața celor doi demonizați vindecându-i, fără ca cineva să-I fi cerut acest lucru. De ce? Pentru a le reda libertatea anulată de puterea duhurilor necurate și a le restaura demnitatea umană știrbită de acțiunile lor posesive”, a spus Înaltpreasfinția Sa. La sfârșitul Sfintei Liturghii, copiii de la Atelierul de creație și teatru al Asociației „Părinți pentru Ora de Religie” - Vrancea au interpretat piesa de teatru „Eroii, primul zid și ultima speranță a ­nea­mului românesc”, dedicată eroilor din Primul Război Mondial. Reprezentația din această duminică a marcat împlinirea a 99 de ani de la Bătălia de la Mărăști, care a început pe 24 iulie 1917, fiind urmată de victoriile de la Mărășești și Oituz.

Săptămâna trecută, Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei a venit în sprijinul unei familii sărace din localitatea Verdea, județul Vrancea, a cărei locuință a fost distrusă de inundațiile de la începutul lunii iunie. Reprezen­tanții Sectorului social-filantropic și misionar al eparhiei s-au deplasat în localitatea vrânceană și au dus materiale necesare construirii unei case pentru familia respectivă, precum și alimente, produse de igienă și rechizite pentru copii.