Slujire la Catedrala din Roman

Data: 19 Noiembrie 2019

În ziua de 17 noiembrie 2019, în prima duminică a Postului Nașterii Domnului, Înaltprea­sfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie arhierească la Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Roman.  

În cadrul slujbei, Înaltprea­sfinția Sa a hirotonit întru diacon pe teologul Alexei-Andrei Huiban pe seama Parohiei Coșnea din Protopopiatul Moinești.

În cuvântul de învățătură rostit cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim a evidențiat importanța depășirii crizelor din planul uman prin credința statornică în Dumnezeu și prin ajutorarea aproapelui nostru: „Sunt multe cauze ale crizelor actuale. Dar să nu lăsăm să se instaleze o criză spirituală. Biserica este nouă și înnoitoare. Obiectivul vieții noastre este de a ne împăr­tăși, de a ne reînnoi, de a ne primeni sufletele pentru a fi pregătite oricând pentru Împărăția lui Dumnezeu. Creștinul vede în aproapele său chipul nemuritor al lui Dumnezeu din fiecare om în perspectiva asemănării. Biserica nu cere de la dumneavoastră pentru a se îmbogăți ca insti­tuție, ci tocmai pentru a dărui pentru cei aflați în boli, suferință și necazuri, având o conștiință social-filantropică mai aparte. Acesta este scopul nostru, al Bisericii, prin fondurile care se adună de la dumneavoastră.” 

Vorbind despre pasajul evanghelic, ierarhul a explicat valoarea bogăției chivernisite greșit, dar și faptul că Biserica este o instituție divino-umană de utilitate publică, care îndrumă creștinii pe calea mântuirii.