Slujire și binecuvântare în Parohia Salamanca din Spania

Un articol de: Diac. Emilian Apostolescu - 17 Iulie 2024

Preasfințitul Părinte Teofil de Iberia, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei, a săvârșit duminică, 14 iulie, Sfânta Liturghie în Parohia „Sfântul Vasile cel Mare” din orașul spaniol Salamanca. Alături de ierarh s-au rugat părintele paroh Emanuel Cojocaru-Vlad și alți clerici. Cu ocazia vizitei pastorale, Preasfinția Sa a bine­cuvântat lucrările de înfrumusețare săvârșite la biserica parohială.

În cuvântul de învățătură rostit, Prea­sfinția Sa a punctat aspectele esențiale ale pasajului evanghelic duminical: „Sunt trei aspecte importante ale vieții duhovnicești ce reies din Evanghelia acestei duminici. Primul constă în necesitatea de a ne întreba mereu dacă trăim în lumina Evangheliei sau nu. Adeseori preferăm filosofiile de viață ale acestei lumi, sau încercăm să le îmbinăm cu învățătura Domnului Hristos, dar, făcând așa, sfârșim în întunericul cel mai dinafară. Al doilea aspect este neîncrederea în purtarea de grijă a lui Dumnezeu. A ne îngriji de cele necesare vieții este o datorie, dar îngrijorarea devine un păcat, trădând neîncrederea noastră în providența divină. Al treilea aspect este prioritatea vieții duhovnicești. Avem tendința de a transforma viața spirituală într-un suport al vieții materiale, când, în mod firesc, ar trebui să fie invers”, a explicat ierarhul.

La finalul slujbei, Preasfințitul Părinte Teofil de Iberia a adresat mulțumiri părintelui Emanuel Cojocaru-Vlad și preotesei Simona Cojocaru-Vlad pentru cei aproape nouă ani de slujire rodnică în parohia din Salamanca. Din partea Prea­sfințitului Părinte Timotei, Episcopul ortodox român al Spaniei și Portugaliei, în semn de aleasă prețuire, i-a fost acordat părintelui paroh Ordinul „Sfântul Iacob cel Mare”. Părintele Emanuel își va continua misiunea preoțească într-o parohie din Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului. Cu acest prilej, duminică a fost instalat noul paroh al comu­nității în persoana părintelui Radu Iacob, care până în prezent a slujit în parohia din orașul Lugo.

La rândul său, părintele Emanuel Cojocaru- Vlad a adus mulțumire Bunului Dumnezeu pentru toate binefacerile primite, exprimându-și totodată recunoștința față de chiriarh și de Arhi­ereul-vicar și dorindu-i părintelui Radu Iacob slujire binecuvântată și rodnică, se arată pe site-ul obispadoortodoxo.es.