Slujiri ale chiriarhilor bănățeni
În Duminica a 19-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, a slujit în Parohia Folea, Protopopiatul Deta, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a slujit la Mănăstirea Roșia, iar Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a slujit împreună cu Preasfințitul Părinte Ioanichie, Episcop de Budimlja-Nikšić din cadrul Patriarhiei Serbiei, la Catedrala Episcopală din Caransebeș.
Credincioşii parohiei timişene Folea, din Protopopiatul Deta, au îmbrăcat duminica aceasta straie de sărbătoare. Aceştia au primit vizita Înalpreasfinţitului Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timişoarei şi Mitropolitul Banatului, care a oficiat cu acest prilej Sfânta Liturghie şi slujba de binecuvântare a lucrărilor de pictură şi de renovare întreprinse la vechea biserică parohială, cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae”, ridicată în anul 1925. Potrivit tradiţiei, chiriarhul a fost întâmpinat de zeci de localnici, reprezentanţi ai autorităţilor locale, şi credincioşi din parohiile învecinate şi din Timişoara, alături de un sobor numeros de slujitori, format din preoţi şi diaconi de la Catedrala Mitropolitană din Timişoara şi de la alte parohii din cuprinsul eparhiei, condus de pr. Ioan Prisăcean, protopopul Detei. După Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan a săvârşit slujba de binecuvântare a lucrărilor efectuate la sfântul locaş prin râvna şi osteneala preotului paroh Ioan Sălvan, cu sprijinul şi ajutorul enoriaşilor săi. În semn de apreciere pentru eforturile depuse în lucrarea de renovare şi consolidare a bisericii, Înaltpreasfinţia Sa i-a acordat părintelui paroh distincţia de iconom. În cuvântul de învăţătură rostit, chiriarhul a vorbit celor prezenţi despre semnificaţia duhovnicească a zilei de astăzi pentru Biserica cea luptătoare a lui Hristos din această parte de ţară. În acest sens, Înaltpreasfinţia Sa a arătat că munca şi dragostea credincioşilor din Folea nu vor rămâne nerăsplătite înaintea lui Dumnezeu, iar sfinţii ce străjuiesc de acum înainte pe zidurile sfintei biserici vor fi neîncetaţi mijlocitori către tronul Preasfintei Treimi, împreună cu Maica Domnului, pentru toţi cei care vor intra şi se vor ruga în acest loc binecuvântat. În final, soborul credincioşilor şi al slujitorilor au înconjurat sfântul locaş, iar toţi credincioşii au primit binecuvântare pentru a se închina în Sfântul Altar. Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de teologi din Parohia Timişoara-Cetate.
Târnosirea bisericii mănăstirii din satul Roşia
În Duminica a 19-a după Rusalii, Mănăstirea „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din satul Roşia, Protopopiatul Sebiş, s-a aflat în zi de mare sărbătoare, întrucât biserica mănăstirii a fost sfinţită. Slujba de sfinţire a fost oficiată de către Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, din care au făcut parte şi părintele Alexandru Botea, protopopul Sebişului, părintele arhim. Nestor Iovan de la Mănăstirea Hodoş-Bodrog şi arhid. Tiberiu Ardelean, asistent universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad. După sfinţirea locaşului de cult, slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată în Altarul de vară din curtea mănăstirii, timp în care credincioşii prezenţi au avut posibilitatea să intre în Sfântul Altar şi să se închine. Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei a rostit cuvântul de învăţătură pus sub titlul „Adevărata virtute”, subliniind iubirea vrăjmaşilor de care dă dovadă creştinismul, fapt arătat de Mântuitorul prin Jertfa Sa pe Cruce când S-a rugat pentru cei ce-L răstigneau. Tot aşa, Sfântul Apostol Pavel, prin viaţa sa, când a iertat pe toţi duşmanii săi pentru iubirea lui Hristos, fiind răsplătit cu bogăţia descoperirilor minunate. Sfinţii din Biserica triumfătoare îndeamnă, dându-se pe ei înşişi pildă de împlinire a acestei virtuţi; la fel şi creştinii în comuniunea Bisericii. Sfinţirea unei biserici pune în evidenţă acest fapt, perindarea credincioşilor în faţa Sfintei Mese fiind semnul participării la jertfa mântuitoare care se aduce neîncetat pe aceasta. Virtutea de referinţă trebuie arătată, aşadar, în viaţa morală a întregii obşti, a mai adăugat chiriarhul arădean. Tot în această astăzi, părintele Ioan Dărău a fost felicitat de Înaltpreasfinţitul Timotei cu ocazia împlinirii a 50 de ani de slujire preoţească şi 15 ani de când slujeşte la sfânta mănăstire, iar maica stareţă Haritina Cârdei, pentru deosebitele merite de înfrumuseţare, de bună administrare a sfintei mănăstiri, a fost răsplătită de către ierarhul locului cu distincţia de stavroforă. Maica stareţă Haritina a mulţumit Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei pentru distincţia oferită şi pentru bucuria prilejuită obştii monahale de maici şi tuturor pelerinilor veniţi la această bucurie duhovnicească, precum şi tuturor preoţilor, ctitorilor şi donatorilor care au sprijinit mănăstirea.
Binecuvântare pentru credincioșii caransebeșeni
Vizita frățească în Episcopia Caransebeșului a Preasfințitului Părinte Ioanichie, Episcop de Budimlja-Nikšić, din cadrul Patriarhiei Serbiei, s-a încheiat în Duminica a 19-a după Rusalii. Ziua a debutat prin săvârșirea Sfintei Liturghii la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” din Caransebeș de către un sobor alcătuit din cei doi ierarhi, Preasfințitul Părinte Ioanichie și Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, preoți consilieri și protopopi din România și Muntenegru și diaconi caransebeșeni. Credincioșii prezenți în număr foarte mare la sfânta slujbă au avut posibilitatea să se închine și la moaștele Sfântului Apostol și Evanghelist Luca, aduse de către PS Ioanichie de la Mănăstirea Kosijerevo, din eparhia Preasfinției Sale. La finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitului Părinte Ioanichie i-a fost conferit Ordinul eparhial „Crucea Episcop Elie Miron Cristea”, pentru clerici, și de asemenea din partea Preasfințitului Părinte Lucian a primit un set de sfinte vase, o cârjă arhierească, o cădelniță, o cruce de binecuvântare și alte cărți și obiecte bisericești. „Am avut bucuria să fim împreună, la Caransebeș, reprezentanții a două Biserici surori, Biserica Ortodoxă Română și Biserica Ortodoxă , și mulțumim cu acest prilej Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, care a binecuvântat această întâlnire și slujire frățească, și totodată mulțumim Preasfințitului Ioanichie care s-a ostenit și a venit cu o întreagă delegație și cu acest odor de mare preț, moaștele Sfântului Apostol Luca. Îl rugăm pe Bunul Dumnezeu să primească osteneala tuturor, să ne dea putere, sănătate, întru toate bună sporire și să rămânem în comuniunea sfinților, preaslăvindu-L pe Dumnezeu, Cel Care este minunat întru sfinții Săi”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian. În semn de recunoștință pentru momentele petrecute în Eparhia Caransebeșului, PS Ioanichie a oferit la rândul său Preasfințitului Lucian două icoane și alte daruri. „Considerăm că venirea noastră aici este pecetluirea unei relații bune între episcopiile noastre. De asemenea, ne pare bine și suntem bucuroși să îl vedem pe Preasfințitul Părinte Lucian cu o asemenea deschidere și iubire frățească față de noi, pentru care îi mulțumim. Facem toate acestea ca popoarele noastre din cele două episcopii să se cunoască mai bine, iar sprijin și ajutor de nădejde în această lucrare sunt rugăciunile Preacinstitei Maici a Domnului nostru Iisus Hristos și rugăciunile Sfântului Apostol Luca”, a arătat Preasfințitul Ioanichie. Preasfințitul Părinte Ioanichie, împreună cu o delegație din Muntenegru, a participat la o serie de manifestări spiritual-culturale în Eparhia Banatului de Munte, în perioada 30 septembrie - 4 octombrie.