Slujiri ale ierarhilor români în parohii din Peninsula Italică

Un articol de: Diac. Emilian Apostolescu - 15 Feb 2023

În Duminica Întoarcerii Fiului risipitor, Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul ortodox român al Italiei, a poposit în mijlocul credin­cioșilor Parohiei „Sfânta Muceniță Parascheva Romana” din localitatea italiană Gaeta (Penitro), Italia, unde a săvârșit Sfânta Liturghie, fiind înconjurat de un sobor de slujitori. În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a vorbit despre semnificația perioadei Triodului, pregătitoare pentru Sfintele Paști, care îndeosebi prin trei cântări ale Utreniei îl determină pe creștin să conștientizeze că acesta trăiește departe de Dumnezeu.

Ierarhul a binecuvântat lucrările de restaurare efectuate în anul 2022 în biserică și în sala de cateheză, ocazie cu care Consiliul și Comitetul parohial au primit o gramată episcopală de apreciere, iar părintele paroh Vasile Carp a fost hirotesit întru iconom.

În aceeași duminică, Preasfin­țitul Părinte Atanasie de Bogdania, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, a săvârșit Sfânta Liturghie în Parohia „Sfântul Mucenic Laurențiu Arhidiaconul” din localitatea Pavona, păstorită de părintele Daniel Șurubaru, consilier eparhial. În cuvântul de învățătură rostit, ierarhul a afirmat: „În Evanghelia zilei vedem o adevărată teofanie scripturistică: ni Se descoperă Dumnezeu Tatăl, Iubitor și Milostiv, Dumnezeu-Fiul, Care Se jertfește pentru a fi Cel ce ridică păcatul fiului risipitor, și Dumnezeu Duhul Sfânt, prin haina și prin inelul cu care este îmbrăcat tânărul cel pierdut și aflat”.