Slujiri ale Mitropolitului Moldovei și Bucovinei la mai multe mănăstiri nemțene

Un articol de: Flavius Popa - 10 Aprilie 2022

Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a slujit duminică Sfânta Liturghie la Mănăstirea Agapia. Sâmbătă, 9 aprilie, a oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea Sihăstria, iar vineri a slujit Liturghia Darurilor înainte sfințite la Mănăstirea Dumbrăvele, iar apoi a slujit Denia Acatistului Bunei Vestiri la Mănăstirea Peștera Gârcina.

În cuvântul de învățătură rostit în cadrul Sfintei Liturghii de la Mănăstirea Agapia ierarhul a subliniat că starea de pocăință a Sfintei Maria Egipteanca reprezintă, în fapt, „o stare de nesfârșită iubire față de Dumnezeu”: „Sfânta Maria Egipteanca mult L-a iubit pe Domnul Hristos și, pentru aceasta, Dumnezeu i-a iertat păcatele ei cele multe. Dacă acesta este cuvântul Domnului și acest lucru s-a împlinit în viața femeii celei păcătoase din Ierusalim sau a Sfintei Maria Egipteanca, înseamnă că păcatele noastre cele multe sunt șterse și îndepărtate tot prin iubire de Dumnezeu”.

Liturghie și la Mănăstirea Sihăstria

Sâmbătă dimineața, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a slujit la Mănăstirea Sihăstria. În cadrul Sfintei Liturghii, monahul Veniamin a fost hirotonit ierodiacon.

Amintind de momentul când cetatea Constantinopolului a fost asediată, iar izbânda asupra perșilor și avarilor a fost câștigată prin mijlocirea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, ierarhul i-a îndemnat pe cei prezenți să își păzească cetatea inimii lor: „Se cuvine să așezăm viața noastră sub ocrotirea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu. Ea să ocrotească cetatea țării, să ocrotească cetatea Bisericii, a mănăstirii, a familiei și să ocrotească cetatea inimii noastre, pentru că inima noastră este ca o cetate înăuntrul nostru”.

Înaltpreasfinția Sa a slujit, vineri, Sfânta Liturghie a Darurilor înainte sfințite la Mănăstirea Dumbrăvele, județul Neamț. Aici, în semn de prețuire pentru întreaga lucrare împlinită în cadrul mănăstirii, maica Nectaria Grădinariu a fost hirotesită stavroforă, primind din partea chiriarhului crucea pectorală.

Și la Mănăstirea Peștera Gârcina, după slujirea Deniei, pentru meritele deosebite, maica stareță Teodora Amariei a primit rangul de stavroforă.

În cuvântul de învățătură, Părintele Mitropolit a afirmat că, deși omul este purtător de păcate, nădejdea lui este la Domnul Iisus Hristos.