Slujiri arhierești de sărbătoarea Sfinților Petru și Pavel
De sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, a fost prezent în Parohia Lovrin; Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a săvârșit Sfânta Liturghie în Paraclisul Arhiepiscopal din cimitirul Pomenirea, iar Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a poposit pentru rugăciune la Schitul Bogâltin, care și-a serbat hramul.
De praznicul Sfinților Apostoli Petru și Pavel, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan i-a cercetat pe credincioșii Parohiei Lovrin din cadrul Protopopiatului Sânnicolau Mare.
Chiriarhul a fost întâmpinat de părintele Paul Cosmin Iosivuț, parohul bisericii cu hramul „Sfântul Nicolae”, și de credincioșii parohiei. În cuvântul de învățătură rostit, chiriarhul a vorbit credincioșilor prezenți de rolul major în propovăduirea Evangheliei al acestor Sfinților Apostoli, martirizați în cetatea Romei. Înaltpreasfințitul Ioan a evidențiat cele mai importante momente din mărturisirea Sfinților Petru și Pavel, care au avut o activitate misionară exemplară, urmându-și Învățătorul, pe Domnul nostru Iisus Hristos, atât în viață, cât și în propovăduirea cuvântului lui Dumnezeu.
De asemenea, această zi a fost importantă și pentru credincioșii din Parohia Timișoara-Fratelia, care și-a sărbătorit hramul. La bucuria comunității parohiale a luat parte și Preasfințitul Părinte Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, care a oficiat slujba de Binecuvântare a lucrărilor interioare, finalizate de curând. După slujba de Binecuvântare, Preasfinția Sa a săvârșit, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, la finalul căreia a rostit un cuvânt de învățătură despre viața, faptele și rolul major al Sfinților Apostoli Petru și Pavel în opera de răspândire a creștinismului.
Hramul Paraclisului Episcopal din cimitirul Pomenirea
Paraclisul Arhiepiscopal „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din cimitirul Pomenirea din municipiul Arad și-a cinstit joi, 29 iunie 2017, ocrotitorii spirituali. Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a săvârşit Sfânta Liturghie arhierească, înconjurat fiind de un sobor de preoți și diaconi, în prezența unui mare număr de credincioși. Din sobor au făcut parte preoţii Ioan Pagubă, Nicandru Cuţaru, Dan Nicolau, Aurel Jigovan, arhid. Tiberiu Ardelean şi diac. Lucian Baba.
Înaltpreasfinţia Sa a fost întâmpinat de preotul slujitor al bisericii, Ioan Pagubă, înconjurat de un număr mare de credincioşi, dar şi de copiii care au primit binecuvântarea arhierească în această zi de sărbătoare.
Cuvântul de învăţătură al chiriarhului a fost pus sub titlul ,,Mărturia adevărului” (cf.citirilor scripturistice ale sărbătorii: Matei 16; 2 Cor. 11; 12), adică despre Dumnezeu şi lucrarea Sa în lume prin sfinţii Apostoli, între care strălucesc corifeii lor, Petru şi Pavel. Apropierea sărbătorii de cea a Rusaliilor arată o dată mai mult misiunea Bisericii, cea apostolească îndeosebi, totodată şi locul preoţiei creştine, care asigură iconomia Sfintelor Taine ca şi întreaga slujire a cultului. În acest cadru se înţelege mai bine legătura Bisericii de pe pământ cu cea din ceruri, apostolatul având grija păstrării dreptei credinţe, cei care îl ilustrează numărându-se dintru început printre martorii vieţii, învăţăturii şi minunilor Mântuitorului.
Preotului învăţător Ioan Pagubă, slujitor la acest paraclis, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei i-a oferit distincţia de iconom.
La sfârşitul Sfintei Liturghii, ierarhul a săvârşit o slujbă de pomenire a ctitorilor sfântului locaş mutaţi la Domnul şi a binecuvântat prinoasele aduse cu prilejul hramului.
Schitul Bogâltin la ceas de sărbătoare
La sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel, Schitul Bogâltin își cinstește ocrotitorii. Cu ocazia praznicului, Schitul Bogâltin și-a sărbătorit hramul, având bucuria de a-l avea în mijlocul obștii monahale pe Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, care a oficiat Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor de preoți și diaconi în pridvorul bisericii. La slujbă au participat autorități locale, precum și un număr mare de credincioși din întreg Banatul, dar și din alte părți ale țării. Cu toții au avut posibilitatea de a se închina icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Călugăra, adusă spre închinare la hramul așezământului monahal.
„La sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel se adună mulțime de popor, preoți și credincioși, la Schitul Bogâltin, pentru a sluji și a se ruga stăruitor. În acest an am dorit să fim împreună aici, să săvârșim Sfânta Liturghie, să ne împărtășim cu Sfintele Taine, să-I mulțumim lui Dumnezeu pentru toate și să-i cinstim așa cum se cuvine pe stâlpii Bisericii creștine, Apostolii lui Hristos, Petru și Pavel, cei doi misionari ai Evangheliei, care toată viața și-au închinat-o lui Dumnezeu.
După ce au săvârșit călătoria acestei vieți au ajuns să se bucure în Împărăția Preasfintei Treimi ca Apostoli, misionari, mărturisitori și ca martiri, pentru că în anul 67, la 29 iunie, în Roma, împăratul persecutor Nero îi condamnă la moarte pe acești mărturisitori ai Cuvântului lui Dumnezeu: Petru este răstignit cu capul în jos, iar Pavel este decapitat.
Iată cum astăzi noi, poporul cel binecredincios, îi pomenim nu numai pe Apostolii lui Hristos, ci și pe cei mai mari misionari ai Evangheliei Mântuitorului, dar și mărturisitori și martiri care și-au vărsat sângele pentru mărturisirea credinței și propovăduirea Evangheliei până la marginile pământului”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.
La finalul Sfintei Liturghii, Preasfinția Sa a săvârșit o slujbă de pomenire pentru ctitorii așezământului monahal. Piatra de temelie a Schitului Bogâltin s-a pus în anul 1949, fiind târnosită în 8 iulie 1959, și reprezintă visul împlinit al locuitorilor zonei de a avea un locaș de închinare în apropiere de munții Cornerevei, unde credincioșii să se roage neîncetat, fiind totodată un semn al binecuvântării prezenței dumnezeiești în aceste locuri.