Slujiri arhiereşti în Arhiepiscopia Bucureştilor

Un articol de: Pr. Ştefan Sfarghie - 07 Decembrie 2014

Cu prilejul sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei, trei locaşuri de cult din Arhiepiscopia Bucureştilor au găzduit slujiri arhiereşti. Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, a slujit la Mănăstirea Plumbuita; Preasfinţitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, a slujit la Biserica „Sfântul Gheorghe“-Nou din Bucureşti, iar Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, a slujit la Parohia Proviţa de Jos, judeţul Prahova.

La Mănăstirea Plumbuita, credincioşi din Capitală şi din împrejurimi au venit pentru a participa la Sfânta Litughie şi a se închina la racla cu o părticică din moaştele Sfântului Ierarh Nicolae, adăpostită de sfântul locaş. Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul le-a vorbit celor prezenţi despre virtuţile Sfântului Ierarh Nicolae: „Sfântul Nicolae a fost învăţător al credinţei şi, chiar dacă nu a lăsat lucrări scrise, a fost un mare apărător al dreptei credinţe ortodoxe, mărturisite de Sfânta Evanghelie şi de Sfinţii Părinţi. «Chip al blândeţilor» reprezintă o altă expresie, care concentrează în sine calitatea fundamentală a Sfântului Nicolae, aceea de a fi fost un păstor de o bunătate care a rămas proverbială. Sfântul Nicolae este şi învăţător al înfrânării, el având o viaţă atât de curată şi de strălucitoare, încât Dumnezeu l-a învrednicit încă din timpul vieţii de darul minunilor“, a spus Preasfinţia Sa. În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Părinte Varlaam l-a hirotonit întru preot pe diac. Răzvan Cătălin Benzal, pe seama capelei Institutului Naţional de Recuperare Medicină Fizică şi Balneoclimatologie. De asemenea, tânărul teolog Ciprian Ailioae a fost hirotonit întru diacon, pe seama capelei Centrului Social „Justinian Marina“ din Bucureşti.

Biserica „Sfântul Gheorghe“-Nou din Bucureşti a îmbrăcat sâmbătă, 6 decembrie, haine de sărbătoare, cu prilejul sărbătoririi celui de-al doilea hram. Sute de credincioşi au venit la kilometrul 0 al Bucureştiului, pentru a se închina la mâna dreaptă a Sfântului Nicolae şi la moaştele ctitorului bisericii, Sfântul Voievod Constantin Brâncoveanu, şi pentru a participa la Sfânta Liturghie oficiată de Preasfinţitul Părinte Ieronim Sinaitul.

Biserica parohiei prahovene Proviţa de Jos şi-a sărbătorit hramul, prilej cu care în mijlocul credincioşilor a fost prezent Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, care a oficiat Sfânta Liturghie şi a sfinţit pictura locaşului de cult. La eveniment au fost prezenţi preoţi din împrejurimi, dar şi din Administraţia eparhială. La final, pr. paroh Andrei Pavel a fost hirotesit iconom stavrofor, iar cei care au ajutat biserica au primit diplome de vrednicie. Tot la sărbătoarea Sfântului Nicolae, Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul a sfinţit piatra de temelie a noii biserici a Parohiei Breaza de Jos.