Slujiri arhiereşti în Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului

Un articol de: Darius Echim - 06 Iunie 2022

În Duminica a 7-a după Paști (a Sfinților Părinți de la Sinodul I Ecumenic), credincioşii clujeni au participat la Sfânta Liturghie arhierească la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca. Sâmbătă, 4 iunie, a fost resfinţită biserica din localitatea Pădureni-Țop.

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhi­episcopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a săvâr­şit Sfânta Liturghie şi a rostit un cuvânt de în­vă­ță­tură, în cadrul căruia a vorbit despre creștinism - religia iubirii și despre importanța unității creștine.

„În această duminică, Sfânta Biserică ne aduce aminte de Sinodul I Ecumenic, din anul 325, care s-a luptat în mod deosebit pentru a păstra unitatea creștină, unitatea Bisericii creștine, unitatea religiei creștine, pentru că, iubiți frați și surori, așa cum vedem cu toții, în lume sunt mai multe religii, dar una-i absolută, una-i religia iubirii, după cum a spus părintele Ilarion Felea: creștinismul este religia iubirii”, a afirmat ierarhul.

Răspunsurile liturgice au fost date de Corul Catedralei Mitropolitane, dirijat de pr. prof. dr. Vasile Stanciu. Ierarhul l-a hirotesit întru duhovnic pe preotul Andrei Lucian Trifan, noul paroh al comunității din Iuriu de Câmpie, Protopopiatul Cluj I.

Resfinţire la Pădureni-Țop

Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei a resfinţit Biserica „Sfânta Treime” din satul Pădureni (fost Țop), comuna Mintiu Gherlii, județul Cluj, sâmbătă, 4 iunie. Biserica a fost restaurată și înfru­musețată în ultimii 20 de ani. La interior și exterior, lăcașul de cult a fost binecuvântat prin stropire cu apă sfinţită şi prin ungere cu Sfântul și Marele Mir, iar în piciorul Sfintei Mese au fost așezate moaște de mucenici. Ierarhul a săvârşit Sfânta Liturghie şi a vorbit celor prezenți despre „marea importanță pe care o are biserica, ca lăcaș de închinăciune pentru creștini”. Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de studenți teologi clujeni. La chinonic, cântă­reața parohiei, Maria Pop, a interpretat pricesne.

Pr. paroh Emanuel-Lorand Komives a fost hirotesit sachelar, iar prim-epitropul parohiei, Dumitru Mălinaș, membrii Consiliului și Comitetului parohial și alți binefăcători, în frunte cu directorul Centrului de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie” din Cluj-Napoca, pr. Bogdan Chiorean, și primarul comunei Mintiu Gherlii, Dumitru Oltean, au primit distincţii. Ierarhul le-a oferit cărți duhovnicești tuturor copiilor prezenți.