Slujiri arhierești în două parohii din județul Botoșani

Un articol de: Mihail Vrăjitoru - 15 Mai 2024

Sâmbătă, 11 mai, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, a slujit Sfânta Liturghie la Parohia Albești din județul Botoșani. Cu această ocazie, ierarhul a sfințit troița amenajată de comunitatea parohială. După-amiază, ierarhul a sfințit noua casă socială ridicată în Parohia Todireni, tot din județul Botoșani.

În Parohia Albești, județul Botoșani, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul a săvârșit Sfânta Liturghie împreună cu un sobor de preoți și diaconi.

În cadrul slujbei, ierarhul a adresat celor prezenți un cuvânt cu folos duhovnicesc referitor la însemnătatea Sfintei Cruci: „După Sfânta Liturghie, care este slujba de mulţumire, iată, ne stă înainte sfințirea unei troițe ce s-a înălțat aici, în curtea bisericii. Cinstirea Crucii este pomenită atât în Săptămâna Pătimirilor, cât și în Săptămâna Învierii: «Crucii Tale ne închinăm, Hristoase Dumnezeule, și Sfântă Învierea Ta o lăudăm și o slăvim!» Crucea, care era semnul biruinței răului, în sensul că aceia care săvârșeau răul erau pironiți pe cruce, a devenit prin Învierea lui Hristos semnul biruinței de către Domnul. Prin cinstirea Crucii Îl cinstim pe Domnul Hristos Care a luat asupra Sa durerea și boala și moartea noastră. Și când totul părea a fi biruit de către duhul de răutate al acestei lumi, atunci Dumnezeu a vădit puterea cea necuprinsă a iubirii Sale și puterea adevărului pe care nici o umbră a răutății nu o poate birui. De aceea, în fața Crucii ne închinăm și o cinstim pentru că pe cruce și în cruce noi vedem jertfa Domnului”. 

După slujbă, soborul slujitor a mers în curtea parohiei unde Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul a sfințit noua troiță amenajată cu efortul financiar al unor fii ai satului, Gheorghe și Ovidiu Gavrilescu.

Sâmbătă după-amiază, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul a poposit și în mijlocul comunității din Todireni. Aici, ierarhul a să­vârșit sfințirea casei sociale amenajate de comunitate.

La finalul slujbei, preotul paroh Dinu Asaftei a primit rangul de iconom stavrofor.