Slujiri arhierești în Duminica a 25-a după Rusalii, a samarineanului milostiv
În Duminica a 25-a după Rusalii, 11 noiembrie, la Sfânta Liturghie a fost citită Pilda samarineanului milostiv. De asemenea, credincioșii au prăznuit pe Sfântul Mare Mucenic Mina, ocrotitor al numeroase locașuri de cult. Tot cu acest prilej, ierarhii i-au îndemnat pe credincioși să se pregătească de Postul Nașterii Domnului care începe spătămâna aceasta, prin rugăciune, post și fapte bune.
Credincioșii din cartierul brașovean Noua au sărbătorit pe Sfântul Mina, ocrotitorul locașului de cult al parohiei. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhipiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, din care au făcut parte protopopul de Brașov, Dănuț-Gheorghe Benga, slujitorii locașului de cult și alți slujitori ai sfintelor altare. Credincioșii au umplut biserica din cartier și au primit binecuvântarea arhierească, mulți dintre ei împărtășindu-se cu Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hristos.
În cuvântul de învățătură, IPS Mitropolit Laurențiu a vorbit despre perioada postului Nașterii Domnului care începe săptămâna aceasta și a explicat pericopele evanghelice rânduite de Biserică în această perioadă.
„Trebuie să reușim în această perioadă a postului să ne dezlipim de ceea ce credem că este numai al nostru și uităm că este darul lui Dumnezeu. Trebuie să păstrăm și să înmulțim din ceea ce ne prisosește nouă, pentru că postind facem economie, întâi pentru suflet, apoi pentru trup și putem să înmulțim faptele cele bune ca postul cu rugăciunea și faptele bune să fie călăuzitoarele noastre spre Hristos”, a subliniat ierarhul.
Biserica „Sfântul Mina” din cartierul brașovean „Noua” a fost prima biserică din oraș închinată acestui sfânt. Comunitatea din această parte a orașului este foarte apropiată de biserica lor și se implică în toate activitățile desfășurate de parohie.
„Sfântul Mina este un sfânt al rugăciunii și îi ocrotește pe credincioșii din această parte a Trasnilvaniei, dar și pe credincioșii din toate zonele noastre”, ne-a spus pr. Cornel Toma de la Parohia Brașov-Noua II.
La final, IPS Mitropolit Laurențiu a oferit inspectorului școlar general al județului Brașov, Ariana Oana Bucur, distincția „Crucea Șaguniană” pentru mireni, ca semn de apreciere pentru implicarea și sprijinirea învățământului brașovean.
Slujire arhierească la Bogata de Jos, Dej
Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a oficiat Sfânta Liturghie, în biserica Parohiei „Sfântul Ștefan”, din Bogata de Jos, Protopopiatul Dej. Ierarhul a fost înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, între care au făcut parte consilierul pe probleme de misiune și protocol al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, arhid. Claudiu Grama, și protopopul de Dej, Ioan Buftea.
După citirea pericopei evanghelice, IPS Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, în cadrul căruia a explicat contextul rostirii pildei Samarineanului milostiv și a arătat că „rezumatul Legii lui Dumnezeu este dragostea. Cel ce îl iubește pe Dumnezeu și pe aproapele său, a împlinit Legea”.
Cu acest prilej, s-au săvârșit rugăciuni de binecuvântare a lucrărilor efectuale la locașul de cult, iar în semn de apreciere pentru activitatea pastoral-administrativă desfășurată, IPS Mitropolit Andrei a hirotesit întru iconom pe parohul Cosmin Pompei Mocean. De asemenea, primarul comunei Vad, David Prunean, alături de toți cei implicați în lucrările desfășurate la biserica parohială au primit distincții din partea IPS Mitropolit Andrei. Tot în această zi, în cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Alexandru Socaci a fost hirotonit preot pentru Parohia Stupini, Bistrița Năsăud, conform Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.
Resfințire la Iclandu Mare, Protopopiatul Luduș
Înaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Iclandu Mare, Protopopiatul Luduș, unde, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat slujba de resfințire a bisericii cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, după care a celebrat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur. În cadrul slujbei, la momentele rânduite, diaconul Marius Borșan a fost hirotonit preot pe seama Parohiei Uila, Protopopiatul Reghin, iar tânărul Răzvan Rădac a fost hirotonit diacon.
În cuvântul de învățătură, ierarhul, adresându-se celor prezenți, a spus: „Pământul este o pepinieră și o școală pentru cer, în care trebuie să ne deprindem cu cele ce caracterizează ființele cerești, cu preamărirea lui Dumnezeu și cu trăirea pe linia binelui moral. Nu poți ajunge în slava Împărăției cerești dacă nu ai Împărăția lui Dumnezeu în inimă. Prin purtarea noastră pe arena acestui pământ, ne decidem soarta pentru veșnicie. De aceea, Sfântul Apostol Pavel ne avertizează: «Toți ne vom înfățișa înaintea scaunului de judecată a lui Dumnezeu și fiecare dintre noi va da seama despre sine înaintea lui Dumnezeu»”.
Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din localitatea Iclandu Mare, al doilea lăcaș de cult ca mărime din Protopopiatul Luduș, a fost construită între anii 1927-1930 sub conducerea antreprenorului Mihail Klein. Lăcașul de închinare a fost pictat în tehnica tempera între anii 1998-2002, lucrarea fiind executată de către pictorul bisericesc Nicolae Gavrileanu. Începând din anul 2013, prin jertfa parohului Adrian Pavel și a Consiliului parohial, biserica a fost supusă unor ample lucrări de restaurare și reabilitare. Astfel, în anul 2014 s-au executat lucrări de drenaj și consolidare a zidurilor bisericii, fiind restaurați în totalitate pereții exteriori. De asemenea, în anul 2015 s-au desfășurat ample lucrări de renovare a turnului bisericii, în tot acest timp fiind achiziționat, din dania credincioșilor, mobilier nou în interiorul lăcașului. Pentru întreaga activitate pastorală întreprinsă în cadrul comunității parohiale, părintele Adrian Pavel a fost hirotesit întru sachelar. De asemenea, binefăcătorii și ostenitorii sfântului lăcaș de cult au primit din partea IPS Arhiepiscop Irineu Diplome de „aleasă cinstire”, conform Arhiepiscopiei Alba Iuliei.
Hram în Parohia Haieu, Oradea
Credincioşii din Parohiei Haieu, Protopopiatul Oradea, au sărbătorit ocrotitorii sprituali ai comunității, în cea dintâi duminică după prăznuirea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, în prezența Preasfinţitului Sofronie, Episcopul Oradiei. Ierarhul a fost întâmpinat de copii şi tineri, de soborul slujitor şi dreptmăritorii creştini din Haieu. Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de studenţi teologi de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman” din Oradea. După citirea pericopei evanghelice rânduite, de la Sfântul Evanghelist Luca, pornind de la cuvintele Domnului Iisus Hristos din finalul textului scripturistic, „Mergi și fă și tu asemenea”, adresate învățătorului de lege, PS Episcop Sofronie a rostit un cuvânt de învăţătură în care a reliefat importanţa şi semnificațiile duhovnicești ale Pildei samarineanului milostiv, precum și evlavia credincioșilor pentru Sfântul Mare Mucenic Mina, pomenit în această zi.
„Samarineanul milostiv este Însuși Dumnezeu întrupat, Domnul nostru Iisus Hristos, Care în chipul străinului vine în lume ca să îl scoată pe om din neputințe. Și pentru că noi trebuie să ne iubim aproapele ca pe noi înșine, ca să ne comportăm cu aproapele așa cum este corect, este nevoie să luăm ca model pe samarineanul milostiv, adică pe Însuși Dumnezeu, Care ne tratează cu multă milă, cu multă îngăduință, cu dragoste părintească”, a spus ierarhul.
„Încheierea pericopei evanghelice este, de fapt, un cuvânt adresat nouă, pentru că Dumnezeu ne arată prin această pildă, nouă, celor care dorim să ne mântuim, ce trebuie să facem ca să moștenim Împărăția cerurilor. Cu alte cuvinte, judecata noastră să nu fie ca judecata lumii, noi să nu îi privim pe oameni, pe semenii noștri, așa cum lumea îi privește și îi judecă, pentru că judecător este Dumnezeu. Dar noi să ne uităm la semenul nostru care are nevoie de ajutorul nostru și să îi întindem mâna. Pericopa evanghelică pe care am ascultat-o ne descoperă omenirea, umanitatea așa cum este: bună sau indiferentă, cu grijă față de suferinețe și neputințele aproapelui sau nepăsătoare”, a spus PS Episcop Sofronie.
Ierarhul a mai menționat că în această săptămână, începe Postul Crăciunului: „Este un post ce trebuie să fie încununat cu fapte bune. Nu ajunge rugăciunea mai multă și postul, înfrânarea de la alimente, de la gânduri și fapte rele, de la păcate, în lupta cu ispitele, ci trebuie să fim și binefăcători, oameni ai faptelor bune, oameni cărora ne pasă de aproapele nostru. Este un post al bucuriei în care, pe lângă rugăciune și post, trebuie să facem milostenie, contribuind și la colectele pe care Biserica noastră le organizează în acest răstimp, colecte în bani, alimente, medicamente, îmbrăcăminte, care se adună la biserici și se împart apoi săracilor”. Pr. Adrian Caba, consilier pentru cimitire, monumente și servicii funerare și paroh la Haieu a mulțumit ierahului, iar la final, PS Episcop Sofronie a felicitat pe părintele consilier și paroh Adrian Caba și pe enoriașii din Haieu.
Hramul Parohiei Bârsana, Sighet
Preasfinţitul Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie în biserica Parohiei Bârsana, cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil", din cadrul Protopopiatului Sighet. Din sobor au făcut parte parohul Marcel Oprişan, protos. Agaton Oprişan, stareţul Mănăstirii Petrova, protopopul din Marea Britanie, Silviu Petre Pufulete, pr. Vasile Dunca din Valea Muntelui, preoţi din parohiile vecine şi de mai departe. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul Psaltic „Theologos" al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, dirijat de arhid. Adrian Dobreanu. Credincioşii au venit în număr mare la Biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil", pentru a se ruga împreună cu ierarhul şi soborul, iar între aceștia s-au aflat oficialități județene și locale, maici de la Mănăstirea Bârsana şi de la alte mănăstiri de pe Valea Izei. După Sfânta Liturghie, PS Episcop Iustin a binecuvântat o troiţă din lemn, ridicată în centrul comunei Bârsana, care are încrustate pe ea numele eroilor căzuţi în cele două războaie mondiale şi a oficiat o slujbă de pomenire a acestora. Ierarhul a binecuvântat şi lucrările executate la casa parohială.
În cuvântul de învăţătură, PS Episcop Iustin a explicat învăţăturile desprinse din Evanghelia duminicii a pildei samarineanului milostiv: „Să nu răspundem răului cu rău. Să răspundem răului cu bine, pentru că numai aşa se curmă lanţul răutăţilor (…) Din pericopa evanghelică de astăzi am putea desprinde trei lucruri, trei atitudini. Prima este om contra om, oameni răi contra altor oameni. A doua atitudine este a omului care trece pe lângă alt om. Trec oamenii unii pe lângă alţii şi nu se văd, nu se iubesc, nu-şi vorbesc, nu se apropie unii de alţii, ca şi cum cum cel de lângă, cel de aproape, n-ar exista. Aceasta a fost atitudinea preotului şi a levitului, doi slujitori la templu. A treia situaţie este om pentru om. Şi unde îl găseşte Mântuitorul pe acel om? În ţinutul Samariei, care era considerat, de către evreii din preajma Ierusalimului, spurcat. Şi, totuşi, Mântuitorul găseşte un samarinean pe care îl dă model de bunătate, că a intervenit în viaţa celuilalt. Om pentru om. Acestea sunt trei modele. Depinde în care ne răgăsim". Ierarhul a mai spus că „societatea în care trăim ne dă multe astfel de pilde. Pentru putere, oamenii sunt în stare să-şi ia viaţa. Pentru putere şi pentru mărire oamenii sunt în stare să se urască până la moarte, să se judece. Societatea şi lumea de astăzi postmodernă este într-o derivă, şi-a pierdut principiile morale. Şi-a pierdut frica de Dumnezeu, și-a pierdut solidaritatea, și-a pierdut iertarea şi iubirea. Toată lumea judecă pe toată lumea. Toată lumea urăşte pe toată lumea. Toată lumea abandonează pe toată lumea. Or, noi, creştinii, n-avem voie să facem aşa. Noi, creştinii, începând de la fiecare persoană, fiecare familie creştină, continuând cu comunitatea, cu preotul, cu Biserica, trebuie să fim după modelul samarineanului milostiv: să iubim, să intervenim, să iertăm şi să ajutăm; și să ajutăm nu doar ocazional, să permanentizăm ajutorul". La final, în semn de apreciere pentru activitatea pastoral-misionară și social-filantropică, preotul Marcel Oprişan a fost hirotesit iconom stavrofor de către ierarh.
Liturghie arhierească la Şimleu Silvaniei
Preasfințitul Petroniu, Episcop Sălajului, a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica Regimentului 69 artilerie mixtă „Silvania” din Şimleu Silvaniei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, între care s-a aflat și Dan Haiduc, protopopul Șimleului Silvaniei. La slujbă au participat cadrele militare, în frunte cu comandantul George Sas, personalul civil angajat și numeroși credincioși din Șimleu Silvaniei care, duminică de duminică și sărbătoare de sărbătoare, participă, aici, la sfintele slujbe.
La finalul Dumnezeieștii Liturghii, pr. Ioan Crâșmaru a mulțumit ierarhului pentru că a fost alături, și anul acesta, de cadrele militare ale Regimentului 69 artilerie mixtă „Silvania” din Şimleu Silvaniei și i-a dăruit ierarhului o icoană.
Ioan Crâşmaru, preotul de caritate al Regimentului 69 artilerie mixtă „Silvania”, activează în cadrul acestei structuri a Ministerului Apărării Naționale din anul 2004. Inițial, slujbele religioase erau săvârșite într-o capelă, amenajată în incinta bibliotecii, apoi s-a ridicat o biserică din lemn, îndesebi cu sprijinul material al cadrelor militare, care, lunar, au contribuit, din propriul salariu, pentru construcția lăcașului de cult, astfel încât, în anul 2011 lucrările au fost finalizate. Lăcașul de cult, pus sub ocrotirea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, a fost târnosit de către PS Episcop Petroniu, în data de 3 iulie a anului 2011.
Binecuvântare la Petrila-Lonea, Petroșani
Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, a slujit în Parohia Petrila-Lonea din Protopopiatul Petroșani. Cu acest prilej a săvârșit slujba binecuvântării de lucrări la Biserica „Sfânta Mare Muceniță Varvara”, după care a oficiat Sfânta Liturghie împreună cu un sobor de preoți și diaconi.
În cuvântul de învățătură, PS Episcop Gurie s-a referit la pilda citită din Sfânta Evanghelie la Sfânta Liturghie, despre samarineanul milostiv și a îndemnat credincioșii prezenți „să fie cu luare aminte la necazurile și nevoile celor de lângă ei, intervenind, după putința fiecăruia, când cineva are nevoie de ajutor, atât material, cât și duhovnicesc”.
Pentru activitatea pastoral-misionară desfășurată în mijlocul credincioșilor din parohia sa și pentru implicarea în renovarea lăcașului de cult, părintele Marius Herța a fost hirotesit iconom.
La final, PS Episcop Gurie a oferit o gramată de cinstire lui Dumitru Gălățan-Jieț pentru activitatea culturală desfășurată în vederea păstrării și promovării tradițiilor și obiceiurilor momârlanilor din Valea Jiului, conform Episcopiei Devei și Hunedoarei.
Slujire arhierească la Râu Sadului, Avirg
Preasfințitul Ilarion Făgărășanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, a oficiat Sfânta Liturghie la Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din comuna Râul Sadului, Protopopiatul Avrig. Din sobor au făcut parte protopopul de Avrig, Vasile Gafton și parohul Adrian Drăguşin. Corul „Andrei Șaguna” din Sibiu a dat răspunsurile de la strană.
Având în vedere că Biserica are un mobilier nou – strane, iconostas pentru icoane - după săvârșirea Sfintei Liturghii, PS Ilarion Făgărășanul a sfințit acestea, urmând apoi slujba parastasului pentru părintele Moga, fostul paroh. La începutul cuvântului său de învățătură, ierarhul a făcut mențiunea că „Mântuitorul nostru Iisus Hristos S-a întrupat din iubire pentru noi, oamenii, astfel că și învățătura Sa este pentru iubire. Aceasta se regăsește și în pericopa evanghelică a samarineanului milostiv citită astăzi la Sfânta Liturghie”.
„Ar fi bine să nu avem ură între noi, să nu ne vorbim de rău, ci să avem dragoste, să avem milostenie, să avem iertare și să răbdăm ispitele și încercările care vin asupra noastră. Să fim ca acel samarinean, să încercăm să nu rănim pe nimeni nici prin cuvinte, nici cu privirea, cu nimic, ci să fim bineplăcuți înaintea lui Dumnezeu, venind la Biserică unde să ne spovedim și să primim dezlegare pentru Sfânta Împărtășanie”, a mai spus ierarhul. Parohul Adrian Drăgușin a oferit PS Episcop Ilarion Făgărășanul o icoană cu ocrotitorii bisericii, Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, iar credincioșii au fost miruiți și au primit câte o iconiță.