Slujiri arhierești în Duminica a 28-a după Rusalii

Un articol de: Protos. Iustin Popovici - 15 Decembrie 2015

În Duminica a 28-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a efectuat vizite pastorale în parohiile Apateu și Seleuș, iar Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, s-a aflat în mijlocul enoriașilor Parohiei Valeadeni din Protopopiatul Caransebeș. Cu acest prilej, ierarhii au adresat credincioșilor cuvinte de învățătură referitoare la semnificația duhovnicească a perioadei dinaintea marelui praznic al Nașterii Domnului, ca timp al pregătirii și al înmulțirii faptelor bune.

Duminică, 13 decembrie, a fost zi de aleasă sărbătoare pentru credincioşii din Parohia Apateu, Protopopiatul Ineu. Bucuria a fost prilejuită de vizita Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, la invitația preotului paroh Constantin Ilica şi a Consiliului parohial.

Înaltpreasfinția Sa a oficiat cu această ocazie Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în biserica parohială cu hramul „Pogorârea Duhului Sfânt”. Din soborul slujitorilor au făcut parte, pe lângă părintele paroh, pr. Adrian Zaha, protopopul Ineului, pr. Simion Mladin, eclesiarhul Catedralei Arhiepiscopale din Arad, fost preot în această parohie, şi arhid. Tiberiu Ardelean. În cuvântul de învăţătură rostit în cadrul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Timotei a vorbit credincioşilor prezenţi sub titlul „Chemarea Bisericii”, tratând despre trebuinţa răspunderii necondiţionate la chemarea sfântă pe care Dumnezeu o face tuturor credincioşilor la mântuire şi nejustificarea oricărei şovăieli în a o urma. Această chemare răsună în cuget mai ales în ajunul marilor sărbători creştine, când se face şi bilanţul faptelor bune ca mărturisitoare ale credinţei adevărate prin dragostea faţă de Dumnezeu şi aproapele, acum într-un an închinat misiunii Bisericii, prin parohiile şi mănăstirile ei, având în vedere şi pilda sfinţilor strămoşi, cum este numită duminica prezentă, ca şi a marilor duhovnici pentru care Sfântul Ioan Gură de Aur este călăuză dreaptă, a subliniat Înaltpreasfinţia Sa. În încheierea Sfintei Liturghii, părintele paroh Constantin Ilica a adus mulţumiri IPS Timotei pentru grija părintească pe care o poartă faţă de credincioşii din Parohia Apateu, precum şi preoţilor slujitori, oficialităţilor prezente şi tuturor credincioşilor care au luat parte la Sfânta Liturghie. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul mixt al parohiei, unul dintre corurile de renume din Arhiepiscopia Aradului. La sfârşit, corul dirijat de părintele paroh a oferit Înaltpreasfinţiei Sale şi credincioşilor prezenţi un „buchet” de colinde cu ocazia apropierii praznicului Nașterii Mântuitorului Hristos.

Popas duhovnicesc în Parohia Seleuş

În după-amiaza zilei de duminică, Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Timotei a efectuat o vizită pastorală în Parohia Seleuş, Protopopiatul Ineu, la invitaţia preotului paroh Ştefăniţă Muţ şi a credincioşilor. În biserica parohială cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, după ce un sobor de preoţi, alcătuit din preoţii Ştefăniţă Muţ, Ioan Daşcău şi Ovidiu Daşcău au săvârşit Taina Sfântului Maslu, s-a desfăşurat cea de-a şasea ediţie a concertului de colinde intitulat „Colindăm Domnului Bun”, la care au participat coruri de colindători din parohiile învecinate.

Zi de sărbătoare în Parohia Valeadeni

Duminica a 28-a după Rusalii a fost zi de aleasă sărbătoare în Parohia Valeadeni din Protopopiatul Caransebeș, deoarece Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, s-a aflat în mijlocul comunității de credincioși. La orele dimineții, ierarhul a sfințit două troițe și a binecuvântat noul diaconicon. Veniți în număr mare la biserica parohială cu hramul „Nașterea Maicii Domnului”, credincioșii au participat la Sfânta Liturghie, oficiată de Preasfințitul Lucian, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. În cadrul sfintei slujbe, ierarhul a hirotonit preot pe seama Parohiei Fijeș din Protopopiatul Reșița pe diaconul Vasilică Mutașcu. De asemenea, părintele paroh a fost hirotesit iconom stavrofor, iar celor care au sprijinit lucrările la sfânta biserică li s-au acordat acte de cinstire. Totodată, a fost săvârşită şi o slujbă de pomenire pentru ctitorii şi preoţii slujitori. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Ca­ran­sebeșului. După Sfânta Liturghie, chiriarhul a sfințit casa parohială recent renovată și înfrumusețată. „Îi mulțumim Bunului Dumnezeu pentru bucuriile pe care le-am trăit în mijlocul acestor credincioși harnici, darnici și rugători. I-am îndemnat astăzi să-L iubească la modul absolut pe Dumnezeu, să caute mai întâi Împărăția lui Dumnezeu și dreptatea Lui și am repetat ectenia pe care o ascultăm de fiecare dată la sfintele slujbe: «Pe noi înșine și unii pe alții și toată viața noastră lui Hristos Dumnezeu să o dăm». Cu acest gând trebuie să participăm la Cina Împăratului, la sfânta biserică, în cerul cel de pe pământ, ca să putem intra cu toții în Împărăția Preasfintei Treimi, când Dumnezeu ne va chema și când ne va spune «Bine, slugă bună și credincioasă, peste puține ai fost credincioasă, peste multe te voi pune, intră întru bucuria domnului tău»”, a subliniat Preasfin­țitul Părinte Lucian.