Slujiri arhiereşti în Duminica a 31-a după Rusalii
În cea de a 31-a Duminică după Rusalii, la Sfânta Liturghie a fost citită pilda Vindecării orbului din Ierihon. Cu acest prilej, credincioşii au fost îndemnaţi să se pregătească duhovniceşte de sărbătoarea Naşterii Domnului Iisus Hristos, Lumina lumii.
Biserica ridicată în Parohia Bod-Colonie, județul Brașov, a fost târnosită duminică, 2 decembrie, de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului. Locașul de cult a fost ridicat în perioada 2008-2018 și a fost închinat Înălțării Domnului și Sfântului Porfirie Cavsocalivitul. Alături de IPS Mitropolit Laurențiu s-a aflat un sobor de preoți și diaconi din care au făcut parte protopopul de Săcele, Sorin Șerban, parohul de la Bod-Colonie, Iulian David, parohul din Parohia Bod, Ion Petrescu și alți slujitori ai sfintelor altare. După înconjurarea locașului și târnosirea acestuia cu Sfântul și Marele Mir și cu apă sfințită, ierarhul a sfințit și înveșmântat Sfânta Masă și interiorul locașului de cult. După slujba de sfințire IPS Mitropolit Laurențiu le-a explicat credincioșilor prezenți în număr mare rânduiala și simbolistica slujbei de târnosire a unui locaș de cult. A urmat Sfânta Liturghie oficiată la noul altar sfințit. Tinerii din comunitatea brașoveană au dat răspunsurile liturgice, iar mulți dintre credincioși au primit Sfânta Împărtășanie.
În cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Ionuț Orzan a fost hirotonit preot pentru Parohia Sohodol, Protopopiatul Bran-Zărnești, județul Brașov.
În cuvântul de învățătură, ierarhul a tâlcuit Evanghelia citită la Sfânta Liturghie, text biblic prin care se relatează minunea vindecării orbului din Ierihon, iar mai apoi i-a felicitat pe credincioşi pentru dragostea lor față de Biserica străbună și pentru eforturile de a susține în toți acești ani ridicarea unui locaș de cult.
„Duminica aceasta ne arată de fapt ce semnificația are pentru noi Nașterea Domnului nostru Iisus Hristos și cum putem să-L vedem noi pe Fiul lui Dumnezeu Întrupat. Orbul din Ierihon credea cu adevărat că Învățătorul care face minuni și pe care mulți Îl credeau doar un Învățător este Fiul lui David. Mântuitorul i-a probat credința sa, nu pentru el, ci pentru alții, pentru noi, și îl întreabă: «Ce vrei să-ți fac?» Și el a zis: «Doamne, să văd!». Atunci Mântuitorul proclamă credința lui: «Vezi! Credința ta, te-a mântuit!». Nouă ne-a dat Dumnezeu ca dar vederea aceasta cu un scop, și anume ca să putem trăi, să fim independenți în întreținerea noastră, dar și să vedem și să lăudăm frumusețea creației lui Dumnezeu, tot ceea ce a creat Dumnezeu. Vederea are și această parte spirituală, pentru că ceea ce vedem și numirile pe care le dăm lucrurilor văzute se realizează tot în interiorul nostru, în mintea noastră, dar în momentul în care vederea minunilor săvârșite de noi, când vederea din mintea noastră coboară în inima noastră și o încălzește, atunci îl descoperim pe Dumnezeu”, a spus ierarhul.
Pentru activitatea misionară, pastorală și administrativă din Parohia Bod-Colonie, parohul Iulian David a fost hirotesit iconom. De asemenea, parohul din Bod, Ion Petrescu, a fost hirotesit la rândul său iconom. Primăria Bod, Consiliul Județean și numeroase familii care au sprijinit construirea locașului de cult au primit acte de cinstire din partea IPS Mitropolit Laurențiu. Parohul Iulian David le-a mulțumit tuturor binefăcătorilor locașului de cult și ierarhului pentru această binecuvântare adusă cu o zi după sărbătoarea națională, în anul în care se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire din 1918 și 650 de ani de atestare documentară a localității Bod. Părintele Iulian David i-a oferit în dar ierarhului o icoană.
Sfințire de capelă mortuară
În aceeași zi, IPS Mitropolit Laurențiu a sfințit capela mortuară ridicată în incinta Bisericii „Sfântul Nicolae” din Parohia Bod. La slujba religioasă au participat numeroși credincioși, oaspeți și fii ai satului. După sfințirea capelei mortuare, ierarhul i-a felicitat pe toți membrii comunității pentru sprijinul acordat la ridicarea acestui locaș.
„Vă felicităm și vă binecuvântăm pentru biserica întreținută bine și pentru ridicarea acestui locaș care este foarte folositor comunității. Noi suntem obișnuiți să-i păstrăm în casele noastre pe cei dragi când pleacă în drumul veșniciei, dar nu toate casele au condițiile de aici și de aceea familiile care vin și aduc aici pe cei răposați vor sta și vor face priveghi într-un loc unde se face rugăciune constantă, un loc legat de biserică și de aceea le dăm și lor cinstirea cuvenită”, a spus ierarhul. Părintele Mitropolit a oferit la final mai multe acte de cinstire binefăcătorilor care au sprijinit material ridicarea capelei mortuare.
Sfânta Liturghie la Catedrala clujeană
Înaltpresfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala mitropolitană din Cluj-Napoca. Ierarhul a fost înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, printre care exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, arhim. Dumitru Cobzaru, vicarul administrativ al eparhiei, pr. Iustin Tira, inspectorul eparhial, pr. Vasile Nemeș, duhovnicul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, arhim. Teofil Tia, pr. prof. Valer Bel, pr. lect. Răzvan Perșa, pr. Nicolae Popescu din Ucraina și ierom. Iosif Moldovan, slujitor al Catedralei.
După citirea pericopei evanghelice, Părintele Mitropolit Andrei a ținut un cuvânt de învățătură, intitulat „Rugăciune cu stăruință și cu credință”, în care a evidențiat faptul că: „Rugăciunile pe care i le facem lui Dumnezeu să le facem cu stăruință, cu credință, într-o stare de trezvie interioară”.
În cadrul Sfintei Liturghii, ierarhul a hirotonit întru preot pe diaconul Dan Alexandru Horvat, pe seama Parohiei Gheorgheni, Protopopiatul Cluj I.
La finalul slujbei, IPS Mitropolit Andrei a conferit Crucea Centenar „Mihai Vodă”, ordin instituit de Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului cu prilejul Centenarului Marii Uniri, ca semn de mulțumire și apreciere pentru slujirea necontenită, în An Centenar, membrilor Permanenței Consiliului eparhial și slujitorilor Catedralei Mitropolitane: pr. Iustin Tira, vicarul administrativ, arhim. Dumitru Cobzaru, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, pr. Vasile Nemeș, inspectorul eparhial, arhim. Benedict Vesa, secretarul eparhial și protos. Simeon Pintea, eclesiarhul Catedralei Mitropolitane, precum și Ordinul Centenar „Mihai Vodă” – ec. dr. Sorin Câlea, consilierul economic și Liciniu Câmpean, consilierul misionar-social.
De asemenea, unul dintre slujitorii Catedralei Mitropolitane, ieromonahul Iosif Moldovan a fost hirotesit protosinghel.
Răspunsurile liturgice au fost date de Corul Catedralei Mitropolitane, dirijat de pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.
Slujire arhierească la Catedrala albaiuliană
Înaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și a rostit cuvântul de învățătură în Catedrala arhiepiscopală.
Adresându-se numeroșilor credincioși, Părintele Arhiepiscop Irineu a vorbit despre minunea vindecării orbului din Evanghelie, apoi a evidențiat jertfa eroilor neamului, care, împlinind Legea Evangheliei, și-au centrat viața în Hristos cel răstignit și Înviat.
Îndemnându-i pe cei prezenți să păstreze și să prețuiască valorile spirituale și etnice ale patriei, IPS Arhiepiscop Irineu a spus: „Pe cât ne stă în putință, să ne asumăm responsabilitatea de a ne valida ca fii ai luminii și de a ține aprinsă torța spiritualității românești. Se cade să facem aceasta pentru a ne dovedi dragostea de țară, de acest mirific spațiu carpatic, numit, pe bună dreptate, «grădina Maicii Domnului», «paradis etnic», «țara mănăstirilor» sau «pământul ce cântă în imagini». Trăind în duhul legii strămoșești, noi arătăm fidelitate și iubire profundă față de neamul românesc născut, nu făcut creștin, pe care genialul Petre Țuțea îl numește, pe bună dreptate, «una din minunile lui Dumnezeu în marșul Său pe pământ»”, conform Arhiepiscopiei Alba Iuliei.
Binecuvântare arhierească la Margine, Bihor
Parohia Margine, Protopopiatul Marghita, a primit vizita Preasfinţitului Sofronie, Episcopul Oradiei, care a binecuvântat noua capelă din cimitirul parohial și a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica parohială ce are ca ocrotitori pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil. Ierarhul a fost întâmpinat de copii şi tineri îmbrăcaţi în straie populare bihorene, de soborul slujitor şi credincioşii creştini din Margine. Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de elevi și studenţi teologi de la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea și de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman” din Oradea.
În cadrul Sfintei Liturghii, după citirea pericopei evanghelice de la Sfântul Apostol şi Evanghelist Luca, PS Episcop Sofronie al Oradiei, pornind de la cuvintele biblice, „Poporul care stătea în întuneric a văzut lumină mare” (Matei 4, 16), a rostit un cuvânt de învăţătură în care a tâlcuit semnificaţiile duhovnicești ale vindecării de către Mântuitorul Iisus Hristos a orbului din Ierihon: „Pericopa evanghelică de astăzi, a vindecării orbului din Ierihon de către Mântuitorul Iisus Hristos, o putem privi în sens mai larg, nu doar ca vindecare a unui om nevăzător, ci, din punct de vedere duhovnicesc, putem să Îl vedem pe Domnul Hristos vindecând pe toți cei din întuneric. Umanitatea întreagă, până la întruparea Fiului lui Dumnezeu, stătea în întuneric, în întunericul spiritual, iar în întuneric a strălucit lumina, lumina cea adevărată care luminează pe tot omul ce vine în lume, lumina care ne aduce viața, Domnul și Dumnezeul și Mântuitorul nostru Iisus Hristos. El, Fiul Celui Preaînalt, a venit în lume pentru ca pe noi, oamenii, să ne lumineze, să ne vindece de orbirea sufletului, să ne aducă lumina în care să putem vedea slava lui Dumnezeu”.
Ierarhul a mai arătat că „Vindecarea orbului din Ierihon, una dintre multele vindecări săvârșite de Domnul Hristos, a adus nu doar lumină celui care nu vedea, ci a adus lumina slavei lui Dumnezeu pentru tot poporul din Ierihon care venea după Domnul Iisus Hristos și care, văzând minunea ce s-a săvârșit, Îl lăuda pe Dumnezeu. Lauda adusă lui Dumnezeu de către popor este dovada luminării duhovnicești a poporului, care Îl recunoaște pe Dumnezeu întrupat. Dacă orbul I se adresează: «Iisuse, Fiul lui David, miluiește-mă!», deci Îi recunoaște demnitatea împărătească, poporul întreg, lăudându-L pe Dumnezeu, Îi recunoaște demnitatea dumnezeiască, de Fiu al lui Dumnezeu”.
PS Episcop Sofronie i-a îndemnat pe cei prezenţi să se pregătească de sărbătoarea Naşterii Domnului prin „cuminecarea cu Preacuratele Taine ale lui Hristos. Însă, pentru a ne putea apropia de Sfântul Potir cu vrednicie cât mai mare, este nevoie să ne cercetăm pe noi înșine, să ne vedem păcatele, să ne dezbrăcăm de păcatele noastre și să primim iertare, primindu-L pe Domnul Iisus Hristos, Lumina lumii, în peștera întunecoasă a sufletului nostru, în cămara inimii noastre, în ieslea din inima noastră, pentru ca și în noi să Se nască Hristos Iisus, Lumina lumii, și să ne vindece de orbirea duhovnicească”.
Protopopul Marghitei, Călin Gheorghe Cotrău, a făcut o prezentare a Parohiei Margine, cu referiri la vechimea și dăinuirea credinței dreptmăritoare pe aceste meleaguri, subliniind dragostea și jertfelnicia dreptcredincioșilor creștini din această enorie pentru Biserica strămoșească, iar parohul Vasile Nicolae Vesa, care împlinește și ascultarea de secretar protopopesc la Protopopiatul Marghita, instalat în această parohie în ziua de 14 septembrie 2015, a mulțumit ierarhului, autorităților locale și credincioşilor, pentru sprijin. Ierarhul l-a felicitat pe paroh și pe enoriași şi a oferit, apoi, diplome de apreciere credincioșilor care au sprijinit ridicarea capelei din cimitirul parohiei.
Liturghie arhierească la Baia Mare
Preasfinţitul Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, în fruntea unui sobor din care au făcut parte: părintele prof. dr. Ioan Chirilă, preşedintele Senatului Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, arhim. Casian Filip, eclesiarhul Catedralei Episcopale, arhim. dr. Ioachim Tomoiagă, consilier eparhial social-filantropic şi misionar, pr. Viorel Bud, pr. Vasile Botiş, pr. Claudiu Ciascai, pr. Florin Bălan, slujitori ai Catedralei, pr. Alexandru Dragoman, din Parohia Ciuta, Protopopiatul Carei. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul „Doxologia” al Catedralei, dirijat de prof. dr. Cosmin Lauran.
Cuvântul de învăţătură a fost rostit de pr. prof. dr. Ioan Chirilă şi a avut ca temă Evanghelia duminicii, a vindecării orbului din Ierihon: „Orbul ştia mai multă religie decât cei care umblau toată ziua după Mântuitorul Iisus Hristos. Pentru că, auziţi cum L-a strigat, cum L-a chemat: Fiul lui David. Adică I-a spus: Tu eşti Mesia, Cel care trebuie să vină din casa împăratului, a regelui David. Dacă Tu eşti Mesia, ştiu că ai putere să-mi dai vederea. Adică, cu mult înainte de a se scrie Simbolul de Credinţă, pe care noi l-am rostit astăzi împreună aici, orbul din Ierihon I-a spus Mântuitorului Iisus Hristos: Tu eşti Dumnezeu adevărat din Dumnezeu adevărat şi ştiu că Tu, Cel ce le-ai făcut pe toate, poţi să faci ca ochii mei aceştia uscaţi şi şterşi să vadă din nou, să poată să te acopere din nou cu lacrima fericirii şi a pocăinţei. Căci ştiu, Doamne, ştiu, că ochiul meu se curăţeşte numai atunci când lacrima pocăinţei îl spală, numai atunci când, spălat fiind cu lacrima pocăinţei şi privind către cele înalte, Te vede pe Tine şi Te preamăreşte”.
Cea mai înaltă distincţie a Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului a fost oferită de PS Episcop Iustin părintelui profesor Ioan Chirilă: Crucea „Sfântul Iosif Mărturisitorul din Maramureş", în semn de înaltă apreciere pentru întreaga activitate de profesor şi de slujitor al Sfântului Altar.
Sfânta Liturghie la Băcel, Covasna
Preasfințitul Andrei, Episcopul Covasnei şi Harghitei, a săvârșit Sfânta Liturghie în Parohia „Sfântul Ierarh Nicolae” din Băcel, județul Covasna.
În cuvântul de învățătură, ierarhul a spus: „Trecând Iisus prin Ierihon, orbul stând pe marginea drumului a început să strige: «Iisuse, Fiul lui David, fie-Ți milă de mine!» (Luca 18, 38). Bartimeu orbul nu cerșea pomană de la trecători, ci cerșea mila lui Dumnezeu. Există o diferență între a milui și a avea milă. A milui este sentiment care te îndeamnă să faci milă cu cineva, iar a avea milă preface sentimentul în faptă. De aceea acest miluiește-mă a deschis îndurarea lui Dumnezeu. Un lucru foarte important, acest orb răcnea să fie auzit, era disperat, singura lui șansă de a se vindeca, a fost perseverent, iar rugăciunea lui a fost temeinică. Oare nu știa Dumnezeu suferința lui? Știa, dar voia participarea lui să spună el cu gura lui ce dorește: «Doamne, să văd!» și Iisus i-a zis: «Vezi! Credința ta te-a mântuit!» (Luca 18, 41-42). Concluzia Evangheliei de astăzi este să avem rugăciune precisă și să știm ce cerem, stăruință în rugăciune și participarea prin credință”. La sfârșitul Sfintei Liturghii, ierarhul a hirotesit întru iconom pe parohul Gheorghe Floroiu, iar ctitorii au primit acte de cinstire. A fost săvârșită slujba parastasului pentru ierarhii, preoții și toți ctitorii și făuritorii Marii Uniri. De asemenea, ierarhul a binecuvântat lucrările care s-au executat la exteriorul bisericii și cele din cimitir. A fost binecuvântat cu apă sfințită drapelul României și ancorat pe catargul din incinta bisericii, conform Episcopiei Covasnei şi Harghitei.
Binecuvântare la Rușor, Hunedoara
Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, a binecuvântat lucrările de la Biserica „Pogorârea Sfântului Duh” din filia Rușor, Parohia Șerel, Protopopiatul Hațeg, apoi a oficiat Dumnezeiasca Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și diaconi. ierarhul a rostit și omilia pericopei evanghelice citite în cadrul Sfintei Liturghii, despre vindecarea orbului din orașul Ierihon, vorbind despre credința statornică și despre milostenie. Corul de elevi de la Școala din Comuna Pui a susținut un miniconcert de colinde, iar la final copiii prezenți la slujbă au primit pachete cu dulciuri. Pentru activitatea pastoral-misionară desfășurată în cadrul parohiei sale, parohul Iancu Caucar a fost hirotesit iconom, iar fostul paroh Ilie Davidoi a fost hirotesit iconom-stavrofor. Credincioșii implicați în renovarea lăcașului de cult au primit gramate de mulțumire, conform Episcopiei Devei şi Hunedoarei.