Slujiri arhiereşti în Duminica a treia după Rusalii

În Duminica a treia după Rusalii (Despre grijile vieţii) mai multe locaşuri de cult au fost sfinţite, iar credincioşii au fost binecuvântaţi de ierarhi. Cu această ocazie, credincioşii au fost îndemnaţi de către ierarhi să pună pe primul loc căutarea lui Dumnezeu şi grija faţă de curăţenia sufletului, fără să neglijeze, însă, responsabilităţile faţă de copii, familie, casă şi societate.

Credincioșii din Parohia Făgăraș-Gară, județul Brașov, au participat în număr mare la Sfânta Liturghie oficiată în Duminica a treia după Rusalii de Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, în paraclisul amenajat la demisolul Bisericii „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din comunitate. Biserica parohială se află în construcție, și de aceea slujbele religioase se oficiază de doi ani în demisolul locașului de cult. 

Din sobor au făcut parte vicarul eparhial al Arhiepiscopiei Sibiului, arhimandritul Ioachim Tomoiagă, protopopul de Fă­găraș, Iulian Mihai Boac, parohul Adrian Precup și alți slujitori ai sfintelor altare. 

În cadrul Sfintei Liturghii, ierarhul l-a hirotonit diacon pe teologul Florian Gheorghe Ion, iar la final a rostit un cuvânt de învățătură prin care a tâlcuit Evanghelia duminicii.

„Încercăm să fie ochiul nostru curat văzând cele sfinte și dacă sufletul este curat și ochiul este curat. Trebuie mai apoi să urmăm slujirea la care am fost chemați de când ne-am născut, pentru că are Dumnezeu cu fiecare dintre noi un plan și, la sfârșitul vieții, la judecata particulară și la cea obștească, suntem întrebați ce am făcut cu darul investit de Dumnezeu în noi. Cea mai frumoasă imagine din această Evanghelie este compa­rația făcută de Mântuitorul cu viețuitoarele create de Dumnezeu și cărora le-a dat libertate, și ele păstrează libertatea pentru că fiecare viețuitoare este în legătură cu Creatorul prin instinct”, a subliniat ierarhul.

Lucrările de zidire a Bisericii „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Parohia Făgăraș-Gară au început în urmă cu patru ani. În prezent se lucrează la finalizarea zidurilor și vor continua cu bolțile și acoperișul. Parohul Adrian Precup i-a mulțumit ierarhului pentru binecuvântarea, felicitările și încurajarea aduse comu­nității parohiale pentru grija lor față de locașul de cult care se ridică în cartier.

Ierarhul a vizitat, apoi, șan­tierul bisericii și a apreciat eforturile de până acum ale comunităţii parohiale pentru a ridica această nouă biserică în Municipiul Făgăraș. 

Slujire arhierească la Catedrala clujeană

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului a oficiat Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, în prezența a mii de credincioși.

Din soborul slujitor au făcut parte preoți și diaconi ai Catedralei, de la Centrul Eparhial și profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din municipiu.

După citirea evangheliei duminicale, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat: „Grijă și îngrijorare”, subliniind faptul că „una e grija și alta-i îngrijorarea”.

„Când vorbim de grijă, ne gândim la faptul că, față de casa noastră, față de copiii noștri, față de societatea în care trăim, avem anumite responsabilități, nu putem fi indiferenți. Trebuie să ne îngrijim de munca, de traiul nostru, și nu spunem numai noi asta, o citim și în Sfânta Scriptură. De pildă, Sfântul Apostol Pavel, observând că în cetatea Tesalonicului, printre creștini, se instalase o in­diferență față de muncă, față de viața lor de zi cu zi, creștinilor din Tesalonic, în a doua Epistolă, în capitolul 3, de la versetul 10 la 12, Sfântul Pavel le scrie așa: «şi când ne aflam la voi, v-am dat porunca aceasta: dacă cineva nu vrea să lucreze, acela nici să nu mănânce. Pentru că auzim că unii de la voi umblă fără rânduială, nelucrând nimic, ci iscodind. Dar unora ca aceştia le poruncim şi-i rugăm, în Domnul Iisus Hristos, ca să muncească în linişte şi să-şi mănânce pâinea lor». Cu alte cuvinte: să se îngrijească de pâinea cea de toate zilele, să se îngrijească de casa lor, să se îngrijească de copiii lor, să se îngrijească de viața lor de zi cu zi”, a spus Înalt­preasfințitul Părinte Mitropolit Andrei.

În cadrul slujbei, ierarhul a hirotonit întru diacon pe teologul Marius-Mircea Crișan. Răspunsurile liturgice au fost date de corul Catedralei Mitropolitane, dirijat de pr. prof. dr. Vasile Stanciu, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.

Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, este construită în stil neobizantin, cu elemente româneşti, între anii 1923-1933, din iniţiativa şi sub supravegherea vrednicului de pomenire Episcopul Nicolae Ivan. Acestei catedrale i s-a acordat, încă de la început, o importanţă naţională, ea fiind primul edificiu monumental, în stil românesc, construit după Marea Unire de la 1 decembrie 1918. La sfinţirea ei, în data de 5 noiembrie 1933, au fost de faţă Patriarhul Miron Cristea, Regele Carol al II-lea, Marele Voievod Mihai, Principele Nicolae, Primul-ministru Alexandru Vaida-Voevod, membri ai guvernului şi mari demnitari ai Statului Român. În prezent, în fața Catedralei Mitropolitane, se găsesc statuile a doi ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române: a Episcopului Nicolae Ivan, ctitorul catedralei, și a Mitropolitului Bartolomeu Anania, fondatorul Mitropoliei Clujului.

Prezență arhierească în Alba Iulia

În Duminica a III-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a fost prezent în Parohia Platoul Romanilor din municipiul Alba Iulia. În cadrul Sfintei Liturghii oficiate în biserica „Pogorârea Sfântului Duh”, ierarhul, adresându-se numeroșilor credincioși prezenți, a rostit un cuvânt de învățătură. Comunitatea credincioşilor din această parohie este păstorită de către preoții Grigore Buda, Alexandru Teompa și Petrișor Muntean.

În cuvântul său, ierarhul a spus: „Noi, care am fost creați de Dumnezeu, și prin Botez am devenit fiii Săi adoptivi, avem certitudinea că Tatăl ceresc ne călăuzește cu iubire și ne poartă de grijă. Dacă păsările și florile se bucură de atenția delicată a Creatorului suprem, cu atât mai mult ne bucurăm noi care suntem din neamul lui Dumnezeu. Se cuvine să știm că în cartea Providenței divine, în volumul vieții, are fiecare câte o pagină. Această pagină cuprinde amănuntele vieții noastre. Până și firele de păr din cap ne sunt numărate. Niciodată nu pier din mintea lui Dumnezeu copiii Săi dragi, care suntem noi. De aceea, Hristos ne spune: «Nu vă în­grijorați»”.

Parohia Platoul Romanilor din municipiul Alba Iulia a fost înfiinţată în anul 1990, în urma deciziei Episcopiei Ortodoxe a Alba Iuliei. Piatra de temelie a noului locaș de cult a fost pusă la data de 2 iunie 1990, urmând ca în luna august să înceapă lucrările de construcție a bisericii parohiale, sub purtarea de grijă a părintelui paroh Grigore Buda. Târnosirea locașului de închinare a avut loc în data de 11 iunie 2006, în ziua Praznicului Pogorârii Sfântului Duh, fiind oficiată de către un mare sobor de arhierei, preoți și diaconi, în frunte cu Mitropolitul Bartolomeu al Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului, conform Arhiepiscopiei Alba Iuliei.

Slujire arhierească în Parohia Şimand, Arad

Credincioșii din Parohia Șimand, Protopopiatul Arad l-au primit în mijlocul lor pe Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, care a oficiat Sfânta Liturghie, cu ocazia împlinirii a 260 de ani de la edificarea lăcașului de rugăciune și a comemorării a 100 de ani de la mutarea în ceruri a celor doi preoți martiri, Cornel Popescu și Cornel Leucuța, slujitori ai Altarului bisericii din Șimand.

Din sobor au făcut parte pr. Iustin Popovici – consilier cultural, Flavius Petcuţ, protopopul Aradului, pr. lect. dr. Nicolae M. Tang de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad și fiu al satului, arhid. Tiberiu Ardelean – inspector eparhial, arhid. Florin Sirca – inspector de religie în cadrul Inspectoratului Școlar Judeţean Arad, pr. Mirel Dumitru – de la Parohia Chișineu-Criș și coordonator al Cercului pastoral Chișineu-Criș, Liviu Savulov, Gheorghe Câmpan și Cantemir Lipovan – preoţi pensionari, pr. Mager Aurel de la Parohia Nădab, și preoții din Șimand: Gabriel Gosta, Varga Ioan și Mircea Hurdea. 

Cuvântul de învăţătură rostit de către Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei a fost intitulat „În ascultarea imnului heruvimic" (pe baza citirilor scripturistice ale duminicii: Rom. 5; Matei 5), stăruind asupra cuvintelor „toată grija cea lumească, acum, să o lepădăm... Ca pe Împăratul tuturor să-L primim", adică „să dăm în viaţa creştină întâietate celor duhovniceşti faţă de cele pământeşti, făcând să domnească liniştea sufletească în locul frământărilor legate de câştigarea celor de trebuinţă. Pericopa apostolică, în introducerea celei evanghelice, îndeamnă la fapta cea bună prin credinţă, nădejde şi dragoste, virtuţi teologice, ca răspuns la grija lui Dumnezeu pentru lume, arătată mai ales prin jertfirea însăşi a Fiului Său, spre viaţă şi mântuire. În cursul vremii, slujitorii şi enoriaşii parohiei au dovedit cuvenita pricepere a urma îndemnul imnului, înscriindu-se astfel ca cinstitori ai adevăratelor valori menite să pecetluiască şi pe mai departe cronica locală, un exemplu în această privinţă dând cei doi preoţi, Cornel Popescu şi Cornel Leucuţia, care au dat jertfa patriotică acum 100 de ani, odată cu instaurarea administraţiei române în aceste părţi de ţară. Este şi prilejul de a da mărturie despre importanţa omagierii satului românesc, cu personalităţile care îl ilustrează (preoţi, învăţători şi primari gospodari)”.

Înaltpreasfințitul Părinte Timotei a hirotesit pe parohul Gabriel Gosta – iconom stavrofor, pe pr. Ioan Varga și pr. Mircea Hurdea – iconomi. La sfârșitul Sfintei Liturghii s-a săvârșit un parastas întru pomenirea celor doi preoți martiri Cornel Popescu și Cornel Leucuța.

Consiliul Local Șimand și a Primăria Șimand au acordat titlul de „Cetățean de Onoare” al localității, Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Timotei, în semn de mulțumire pentru dragostea părintească pe care a arătat-o de-a lungul arhipăstoririi sale față de comună și pentru întărirea legăturilor între Centrul Eparhial și Parohia Șimand prin numeroasele vizite pe care le-a întreprins în această parohie. Ierarhul a oferit „Diploma de apreciere” primarului Comunei Șimand, Liviu-Florin Dema, în semn de cinstire pentru sprijinul acordat bisericii și colaborarea cu instituția bisericească, în contextul „Anului omagial al satului românesc (al preoților, învă­țătorilor și primarilor gospodari)”. Cu acest prilej a avut loc lansarea volumului „Biruit-a Crucea – Scurte considerații istorice asupra bisericii din Șimand”, dedicată de autori, pr. Gabriel Gosta și prof. Carmen-Cornelia Gosta, acestei aniversări. Volumul, apărut în Editura Arhiepiscopiei Aradului, a fost prefațat de Înaltprea_sfințitul Părinte Timotei, care a evocat cu această ocazie o parte dintre personalităţile locale.

Parohul Gabriel Gosta a mulțumit ierarhului şi a evocat câteva aspecte din trecutul parohiei, pomenind de ctitorirea lăcașului sfânt de către Dimitrie Cernovici la anul 1759, dar și de faptul că Șimandul a fost reședință temporară pentru unii din Întâistătătorii eparhiei Aradului, episcopii Iosif Putnik și Nestor Ioanovici. A fost evocată și amintirea celor doi preoți martiri Cornel Popescu și Cornel Leucuța și a altor înaintași preoţi. 

Înaltpreasfințitului Părinte Timotei i-a fost dăruită o plachetă comemorativă și un rând de veșminte arhierești. Tot din partea parohiei, cu acest prilej festiv a fost oferită câte o diplomă și un volum din cartea amintită tuturor preoților prezenți la această sărbătoare, reprezentanților administrației locale și centrale prezenți, precum și tuturor invitaților, fii ai satului, conform prof. Carmen-Cornelia Gosta.

Binecuvântare arhierească la Caransebeș  

Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din cartierul caransebeșean Valea Cenchii. Ierarhul, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a binecuvântat o troiță ce a fost ridicată în curtea bisericii parohiale. În continuare ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica parohială cu hramurile „Nașterea Maicii Domnului” și „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”. 

„Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru faptul că bisericile noastre se înnoiesc și de asemenea se înfrumusețează cu aceste troițe care împodobesc atât satele, cât și orașele noastre, dar mai ales avlia bisericii. Îl rugăm pe Domnul să ne binecuvinteze și să ne ajute să căutăm mai întâi Împărăția și dreptatea Lui, având convingerea că toate celelalte materiale, trebuincioase traiului de zi cu zi, se vor adăuga nouă. Suntem îndemnați să slujim lui Dumnezeu cu toată ființa, să ne închinăm Preasfintei Treimi și să rămânem ucenici fideli ai Mântuitorului, știut fiind faptul că nu putem să slujim la doi domni, lui Dumnezeu și lui mamona. Trebuie să ne hotărâm să slujim în exclusivitate lui Dumnezeu, să slujim Biserica Lui și să rămânem fii ai luminii și ai Învierii lui Hristos”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.  

La slujbă au participat mulți credincioși printre care copii și tineri îmbrăcați în costume populare. La finalul slujbei, parohul Florin Grozăvescu a fost hirotesit iconom-stavrofor, iar credincioșii care au ajutat la lucrările sfântului locaș au primit din partea ierarhului Diploma de excelență „Episcop Veniamin Nistor”. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caran­sebeșului. 

Biserica parohială cu hramurile „Nașterea Maicii Domnului” și „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, din cartierul caran­sebeșean Valea Cenchii, a fost construită între anii 1996-1998, fundație de beton, zidurile de cărămidă și iconostasul de zid. Biserica a fost pictată în ulei pe zid în anul 2004 de către Ioan Albulescu. Sfântul locaș a fost târnosit de către Preasfințitul Lucian în Duminica Tuturor Sfinților din anul 2013.

Tot duminică, 7 iulie, Părintele Episcop Lucian s-a aflat în comunitatea din satul Vama Marga de pe Valea Bistrei, unde a binecuvântat exteriorul bisericii parohiale cu hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, după care a săvârșit Slujba Vecerniei. La această sărbătoare au luat parte autorități locale și mulți credincioși. La final, ierarhul i-a oferit parohului și credin­cioșilor ce au ajutat la lucrările efectuate la sfântul locaș, Diploma de excelență „Episcop Veniamin Nistor”.

Parohia Vama Marga este o parohie misionară cu 17 familii și 60 de credincioși. Biserica parohială a fost construită în 2008 din piatră și ciment, fiind sfințită în același an de Preasfințitul Părinte Lucian.

Târnosirea bisericii din Brebeni, Maramureş

Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului a târnosit biserica cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil" din localitatea Brebeni, Protopopiatul Lăpuș, după ce s-au făcut mai multe lucrări în interiorul şi exteriorul ei, a fost rezidită Sfânta Masă şi remobilat Sfântul Altar. 

După slujba de târnosire, a urmat Sfânta Liturghie oficiată în Altarul de vară, nou construit în curtea bisericii, pe care ierarhul l-a binecuvântat. Din sobor au făcut parte 25 de preoţi şi diaconi, între care s-au aflat arhim. Pantelimon Ilieş, de la Mănăstirea Rohia, Maramureş, Florin Stan, protopopul de Lăpuş, parohul Vasile Andrei Tuns, preoţi din parohiile Protopopiatului Lăpuş şi din alte protopopiate. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul bizantin „Theologos" al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, dirijat de arhid. Adrian Dobreanu. În rândul mulţimii de credincioşi venite din toate satele din jur s-au aflat primarul Vasile Giurgi al comunei Cerneşti, de care aparţine satul Brebeni, şi viceprimarul Ionel Gherghel.

Înainte de târnosire şi Sfânta Liturghie, Preasfinţitul Părinte Iustin a binecuvântat noul lumânărar, iar în timpul slujbei de târnosire a sfinţit noua cruce de lângă Sfânta Masă şi Proscomidiarul, construit recent. 

Cuvântul rostit de Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a tâlcuit Sfânta Evanghelie a acestei duminici, despre grijile vieţii: „Este o pericopă evanghelică în care Mântuitorul descoperă sensul adevărat al vieţii omului. Şi anume, omul nu este făcut ca să trăiască doar biologic, să mănânce, să îşi potolească setea, să se îmbrace, să se hrănească şi să se odihnească. Omul este zidit de Dumnezeu ca să aibă un destin nobil, altul decât întreaga creaţie. Şi anume, să facă parte din familia lui Dumnezeu, să devină nemuritor, să intre în iubirea şi slava Preasfintei Treimi. Să se bucure de iubirea şi ocrotirea lui Dumnezeu pe parcursul întregii vieţi şi să fie primit şi răsplătit de Dumnezeu pentru o viaţă creştină trăită cu responsabilitate, în lumină şi adevăr, în milostivire, iubire şi iertare, în muncă cinstită şi echilibrată şi în agonisire raţională a bunurilor materiale. Să nu înţelegem de aici că Mântuitorul, vorbindu-ne să nu ne îngrijim de ceea ce vom mânca, sau ceea ce vom bea, sau cu ce ne vom îmbrăca, că ne-ar îndemna Mântuitorul la nepăsare, la lenevie şi la indiferenţă. Nu este acesta mesajul. Mesajul din pericopa evanghelică de astăzi este acela că trebuie să aşezăm în viaţa noastră lucrurile în ordine şi să vedem care sunt priorităţile. Sigur că, pentru ca să trăim biologic, trebuie să ne hrănim, să ne potolim setea, să ne îngrijim trupul, să-l îmbrăcăm, să-l încălzim, să-i păstrăm igiena corporală, adică să ne spălăm, pentru că suntem oameni şi avem raţiune şi înţelepciune. Însă, tot Mântuitorul ne spune şi ne desluşeşte taina vieţii: că noi nu suntem doar ceea ce se vede, ci suntem mai mult ceea ce nu se vede. Suntem trupul care se vede, care a fost zidit de Dumnezeu atât de minunat, dar suntem şi suflet. Să dăm prioritate sufletului, ne spune Evanghelia duminicii de azi”.

Parohul Vasile Andrei Tuns a fost hirotesit iconom, de către ierarh. Din partea credincioşilor, consiliului parohial şi al parohului, Preasfinţitul Părinte Iustin a primit în dar o bederniţă cu icoana Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil. Diplome de vrednicie au primit și membrii consiliului parohial, dar şi binefăcătorii. Biserica din Brebeni a fost construită de credincioși între anii 1936-1941. 

Resfințirea bisericii din Parohia Ponița, Sălaj

Preasfințitul Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Ponița, Protopopiatul Șimleu Silvaniei, pentru a binecuvânta lucrările efectuate la lăcașul de cult. După slujba de resfințire, ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, între care s-a aflat și Dan Haiduc, protopopul Șimleului Silvaniei.

La finalul Dumnezeieștii Liturghii, ierarhul a hirotesit întru iconom stavrofor pe parohul Dan Mureșan, în semn de apreciere a eforturilor și a activității des­fășurate de către acesta. La rândul său, parohul a mulțumit ierarhului pentru prezență, pentru distincție și i-a dăruit o icoană.

Prima biserică din localitatea Poniţa o fost datată în anul 1780. Aceasta a fost construită de săteni în Dealul Vesii (astăzi Groapa Bisericii), materialul folosit fiind lemnul. În lăcașul de cult din lemn s-a slujit până în anul 1901, când s-a pus piatra de temelie a noii biserici de zid, în care se săvârșesc sfintele slujbe şi astăzi. Potrivit afirmaţiilor persoanelor vârstnice din sat, prima pictură din lăcașul de cult de zid a fost simplă, formată din câteva icoane, pe bolta bisericii fiind reprezentat cerul înstelat. Lucrările celei de-a doua picturi au fost începute în anul 1988 de pictorul Budeanu Afansi, aceasta existând și în prezent pe pereţii bisericii. În acea perioadă Poniţa era doar filie a Parohiei Hurez, astfel că de această lucrare s-a ocupat epitropul Teodor Taloş, preot în acea vreme fiind Vasile Trifan. Poniţa a devenit parohie în anul 1997, primul paroh fiind Claudiu Seleşi, care a păstorit până în anul 1999. Începând cu anul 2001, Dan Mureșan a fost numit preot al Parohiei Ponița, iar sub păstorirea sa s-au făcut lucrări de înfrumusețare a lăcașului de cult și a casei parohiale.

Târnosire în localitatea Aliza, Satu Mare

Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu vicar al Episcopiei Ortodoxe a Mara­mureșului și Sătmarului a târnosit biserica cu hramul „Duminica Sfinților Români" din localitatea Aliza, filie a Parohiei Terebești, Protopopiatul Carei. Din soborul slujitor au făcut parte Florian Mocanu, protopopul Careiului, arhim. Emanuil Rus, starețul Mănăstirii Bixad, judeţul Satu Mase, Ioan Cristian Sălnicean, parohul bisericii, alături de alți părinți slujitori din parohiile învecinate. Între credincioșii prezenți la acest eveniment au fost Darius Filip, prefectul județului Satu Mare, Mariana Nicoleta Avorniciți, primarul comunei Terebești și Mircea Lețiu, fost membru în Adunarea Eparhială a Episcopiei Ortodoxe a Maramureșului și Sătmarului și a Adunării Naționale Bisericești.

După Sfânta Liturghie Prea­sfințitul Părinte Timotei a hirotesit întru iconom pe pr. Ioan Cristian Sălnicean; de asemenea, diplome de vrednicie au primit primarul comunei Terebești alături de alți binefăcători care au ajutat la buna organizare a evenimentului din viața comunității și a parohiei.