Slujiri arhiereşti în Duminica după Înălțarea Sfintei Cruci

Un articol de: Liviu Stanciu - 22 Septembrie 2015

În Duminica după Înălțarea Sfintei Cruci (Luarea Crucii şi urmarea lui Hristos), mai multe biserici din Transilvania au primit binecuvântarea arhierească. Credincioşii au fost îndemnaţi să trăiască fiecare Sfântă Liturghie ca o pregustare a Împărăției Cerurilor și să se pregătească în permanenţă pentru a deveni moștenitori ai vieții celei veșnice.

Înaltpreasfinţitul Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent în mijlocul credincioşilor din Parohia „Înălţarea Sfintei Cruci” din oraşul Târnăveni unde a târnosit noua biserică ridicată aici prin jertfa parohului Ioan Şerban şi a credincioşilor din parohie, după care a oficiat Sfânta Liturghie pe un podium special amenajat. Construcţia bisericii din Parohia Târnăveni V a fost începută în anul 1995, urmând ca în anul 1996 să fie înfiinţată şi parohia. Responsabil pentru continuarea şi finalizarea lucrărilor a fost părintele Ioan Şerban, actualul paroh. În perioada 1997-2008, a fost executată cea mai mare parte a lucrărilor de construire a locaşului de rugăciune, astfel ca în anul 2008 să poată fi săvârşită aici prima Sfântă Liturghie. Ulterior, s-a tencuit exteriorul, s-a efectuat instalarea sistemului de încălzire, în 2009 a fost sculptat iconostasul din lemn de tei. Pictura a fost realizată în tehnica „fresco”, lucrările fiind finalizare în acest an.

Roadele muncii credincioşilor din această comunitate au fost încununate de sfinţirea bisericii lor, pentru care s-au ostenit de-a lungul anilor. Pentru întreaga activitate pastoral-misionară în ogorul Domnului, părintele Ioan Şerban a primit distincţia „Crucea patriarhală”, iar binefăcătorii sfântului locaş au primit Diplome de aleasă cinstire.

În predica sa, IPS Arhiepiscop Irineu a spus: „Astăzi am sfinţit o nouă biserică, un nou templu dumnezeiesc în care real şi tainic se realizează unirea sau comuniunea omului cu Dumnezeu prin harul Sfintelor Taine şi prin cuvântul evanghelic propovăduit de preoţi. Astăzi, am pus pecetea sfinţeniei peste un nou locaş de închinare pe care Sfântul Ioan Gură de Aur îl numeşte: «loc sfânt şi îngeresc, Împărăţia lui Dumnezeu, cerul în mic şi loc de mântuire». Un astfel de spaţiu sfânt şi sfinţitor a înălţat părintele Ioan Şerban ajutat de creştini generoşi. De aceea, nu pot decât să-mi exprim preţuirea mea sinceră pentru sfinţia sa, socotindu-l cu adevărat un destoinic străjer al Casei lui Dumnezeu, un slujitor bun şi credincios înzestrat cu exemplară râvnă şi vrednicie apostolică”.

Liturghie arhierească la Cristolțel, Sălaj

Preasfințitul Petroniu, Episcopul Sălajului, a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica Parohiei Cristolțel, Protopopiatul Jibou. Alături de ierarh a slujit un sobor de peste 10 preoți și diaconi, din care au făcut parte Dan Dregan, protopopul Jiboului, parohul Ionuț-Ciprian Papiță și alți preoți. După săvârșirea Sfintei Liturghii, preoții și credincioșii din sat, în frunte cu ierarhul, s-au deplasat spre casa parohială, unde a fost săvârșită o slujbă de binecuvântare a lucrărilor efectuate la acest edificiu. 

Satul Cristolțel este atestat documentar înainte de anul 1500, când se numea „Cristolţul Mic”. Prima biserică a satului a fost una din lemn, însă nu se cunosc date despre construirea ei. Această biserică ar fi fost construită totuși înainte de anul 1700. În jurul aceluiași an, localitatea avea 198 de suflete, fiind o parohie săracă, iar locuitorii se ocupau cu agricultura şi creşterea animalelor. 

Biserica actuală a fost ridicată între anii 1930-1934 și a fost pusă sub ocrotirea Sfântului Ierarh Nicolae. Biserica a fost împodobită cu o pictură executată în tehnica frescă de către profesorul Cornel Cenan, ajutat de Vasile Sabadâş din Cluj Napoca. Între anii 1977-1982, din cauza învechirii și degradării picturii interioare şi a iconostasului, s-a executat o nouă pictură în stil neobizantin, de către maestrul Andrei Răileanu din București. 

Casa parohială a fost ridicată în anul 1964, fiind amplasată în imediata vecinătate a bisericii. Părintele Ionuț Papiță păstorește această comunitate încă de la începutul primirii darului preoției, eveniment care a avut loc în 7 decembrie 2008, când a fost hirotonit preot de către PS Episcop Petroniu. Pentru bogata activitate pastoral misionară și administrativ-gospodărească desfășurată, ierarhul a hirotesit întru iconom pe parohul Ionuț-Ciprian Papiță.

PS Episcop Gurie la Dobra, Hunedoara

Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, a oficiat Sfânta Liturghie în Biserica „Pogorârea Sfântului Duh” a Parohiei Dobra, Protopopiatul Deva, județul Hunedoara, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. 

Într-o atmosferă de sărbătoare, prilejuită de împlinirea a 200 de ani de la zidirea bisericii din Parohia Dobra, PS Episcop Gurie, înconjurat de un sobor numeros de preoți și diaconi și în prezența a numeroși credincioși veniți să se bucure de acest moment aniversar, a săvârșit slujba Sfintei Liturghii. PS Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, a vorbit mulțimii de credincioși despre modul în care omul trebuie să trăiască fiecare Sfântă Liturghie ca o pregustare a Împărăției Cerurilor și să fie responsabil în fiecare moment al existenței sale vremelnice în această viață, pregătindu-se în permanență pentru a se sălășlui în ceata drepților, devenind moștenitor al vieții celei veșnice. 

De asemenea, ierarhul le-a mulțumit celor prezenți pentru participarea la acest ales moment din istoria comunității lor parohiale și i-a îndemnat să fie cel puțin la fel de consecvenți și dedicați în grija pentru mântuirea sufletelor lor și dobândirea Împărăției lui Dumnezeu.

După slujba Sfintei Liturghii, PS Episcop Gurie, alături de clerul slujitor, a săvârșit slujba Parastasului pentru slujitorii, ctitorii și credincioșii trecuți la cele veșnice, care au adus laudă lui Dumnezeu în biserica din Dobra de-a lungul celor 200 de ani de existență. De asemenea, ierarhul hunedorean a acordat o gramată de mulțumire și apreciere parohului Emanuel Inișca, pentru activitatea pastoral-misionară în mijlocul credincioșilor Parohiei Dobra. La propunerea parohului, ierarhul a acordat câteva gramate și diplome de apreciere celor care au fost apropiați bisericii parohiale și s-au implicat activ în viața comunității.

Biserica din Cristian, Sălişte, la 225 ani

Parohia Cristian I din Protopopiatul Sălişte a sărbătorit 225 de la zidirea bisericii cu hramul „Buna Vestire”, iar cu acest prilej Preasfinţitul Ilarion Făgărăşanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, a oficiat Sfânta Liturghie, după ce a sfinţit altarul de vară din curtea locaşului de cult. Din soborul slujitor au făcut parte pr. conf. univ. dr. Constantin Necula, din cadrul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Sibiu, protopopul de Sălişte, Petru Toader Damian, parohul Adrian Roman şi alţi preoţi şi diaconi. În cadrul Sfintei Liturghii, tânărul Ioan-Remus Răsvan a fost hirotonit întru diacon. La final, după tâlcuirea pericopei Evanghelice, PS Episcop Ilarion Făgărăşanul a acordat, din partea Înaltpreasfinţitului Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, diplome de cinstire primarului comunei Cristian, Ioan Seuchea şi consiliului local, consiliului parohial, credincioşilor şi arhitectului Iulian Mirea care a proiectat altarul de vară şi viitorul centru cultural bisericesc din curtea bisericii, aflat în prezent la stadiu de fundaţie, conform celor precizate de parohul Adrian Roman. Sărbătoarea a continuat cu o agapă la căminul cultural.