Slujiri arhierești în Duminica Înfricoșătoarei Judecăți
În Duminica Înfricoșătoarei Judecăți, a Lăsatului sec de carne, a treia din perioada liturgică a Triodului, credincioșii se pregătesc pentru a intra în Postul Sfintelor Paști. La slujbă, credincioșii au fost îndemnați să sporească faptele de milostenie ca semne ale iubirii aproapelui.
Biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din localitatea Luța, județul Brașov, a fost resfințită în Duminica Înfricoșătoarei Judecăți. Slujba religioasă a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi din care au făcut parte protopopul de Făgăraș, Marius Corlean, parohul Sebastian Ivan și alți slujitori ai sfintelor altare. Locașul de cult a fost târnosit cu Sfântul și Marele Mir, apoi a fost sfințită Sfânta Masă, în piciorul căreia s-au așezat moaște.
Părintele Mitropolit Laurențiu a săvârșit mai apoi Sfânta Liturghie. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul „Anatoly” din Brașov.
Credincioșii din sat au participat în număr mare la momentul de sărbătoare al comunității și s-au bucurat pentru finalizarea și încununarea lucrărilor de renovare la biserica lor.
În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Laurențiu le-a explicat credincioșilor învățăturile Duminicii Înfricoșătoarei Judecăți. De asemenea, ierarhul le-a vorbit celor prezenți despre importanța târnosirii unui locaș de cult.
„Sfințirea unei biserici este cel mai important lucru, sau cum am spune noi, temelia unei zidiri și știm exact, când zidim o casă, că atunci când punem o temelie bună, putem ridica și casa cât mai mult și cât mai frumos. La temelia acestei biserici s-a pus această sfințire, temelia vieții spirituale, pentru că ea a devenit un loc sfințit și sfințitor, adică l-am sfințit prin rugăciuni, prin invocarea Duhului Sfânt, prin stropire cu apă sfințită și ungere cu Sfântul și Marele Mir, pentru ca aici, săvârșindu-se rugăciuni și Sfintele Taine, să ne sfințim noi, pentru ca să urmăm viața lui Hristos și mai ales să ne ridicăm în Împărăția Cerurilor”, a subliniat ierarhul.
La final, parohul a fost hirotesit iconom. Adunarea și Consiliul parohiale, precum și binefăcătorii locașului de cult au primit din partea ierarhului acte de cinstire. Părintele Sebastian Ivan a mulțumit tuturor pentru sprijinul acordat în ultimii ani pentru ca biserica din Luța să fie renovată în totalitate la interior și la exterior.
Vizită chiriarhală în Parohia Timișoara-Fratelia
Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, a participat la Sfânta Liturghie, oficiată de un sobor de preoți în biserica cu hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” a Parohiei Timișoara-Fratelia. Mitropolitul Banatului a rostit un cuvânt de învățătură, în cadrul căruia a explicat semnificațiile duhovnicești ale pericopei evanghelice unde este redată parabola despre Judecata de Apoi și a reliefat că „fiecare om, nu numai că trebuie să-I slujească lui Hristos prin slujirea aproapelui, ci, în fiecare om, trebuie văzut Hristos, pentru că toți suntem creați după chipul lui Dumnezeu”.
La final, parohul Ioan Bălăngean a mulțumit ierarhului pentru bucuria adusă slujitorilor și credincioșilor parohiei cu prilejul vizitei. Piatra de temelie a bisericii Parohiei Timișoara-Fratelia a fost pusă la 22 septembrie 1940, prin implicarea parohului Victor Faur şi a credincioşilor. Din cauza vicisitudinilor vremii, lucrările au fost sistate până în anul 1963, când au fost reluate prin purtarea de grijă a Înaltpreasfinţitului Părinte Nicolae, Mitropolitul Banatului, de către credincioşii parohiei, păstoriți de parohul Dimitrie Botău. Lucrările de construcţie au fost finalizate în anul 1964, biserica fiind târnosită de Întâistătătorul Banatului, la data de 26 aprilie 1964. Lucrările de pictură, în tehnica fresco, au fost realizate între anii 1983-1985, în timpul păstoririi preoţilor Eugen Iancu şi Mircea Barzu, de către pictorul bisericesc Vasile Muntean din Covasna, ajutat de Silviu Dîrstaru şi Sorin Hosu.
Liturghie arhierească la Râmeț, Alba
Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a poposit în mijlocul obștii monahale de la Mănăstirea Râmeț, județul Alba Iulia, unde, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și a rostit cuvântul de învățătură în biserica Mănăstirii, cu hramurile „Adormirea Maicii Domnului” și „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”.
La momentul rânduit din cadrul sfintei slujbe, diaconul Ilie Paven a fost hirotonit preot pe seama Parohiei Galați, Protopopiatul Alba Iulia. De asemenea, după celebrarea Sfintei Liturghii, ierarhul a oficiat slujba parastasului pentru eroii Horea, Cloșca și Crișan (conducătorii Răscoalei țărănești din Transilvania de la 1784), Avram Iancu (conducător al Revoluției de la 1848) și Ioan-Teodor Stan (fondatorul Societății Cultural-Patriotice „Avram Iancu”). La acest eveniment au fost prezenți numeroși membri ai Societății Cultural-Patriotice „Avram Iancu”, filiala Alba și filiala Mureș.
În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu, adresându-se numeroșilor credincioși prezenți, a spus: „Îngenunchiați la treptele Altarului, trebuie să ne recunoaștem vina și, în duh de umilință, să ne afundăm în Dumnezeu, aruncând din sufletele noastre pe Satana, păcatele și toate lucrările demonice. De asemenea, se cuvine ca întreaga noastră ființă să se prosterneze în fața Celui Atotputernic, nu numai duminica, ci 24 de ore din 24. În acest fel, viața noastră poate fi o «epistolă vie», o mărturie veritabilă pentru Creatorul și Răscumpărătorul suprem. Înțelept este creștinul care face din existența sa pământească o rampă de lansare în veșnicie. Aici, pe pământ, este arena de luptă pentru dobândirea mântuirii, căci după moarte nimeni nu mai poate acționa în acest sens. Sfântul Apostol Pavel ne spune clar: «Rânduit le este oamenilor să moară, iar după aceea să fie judecata». Așadar, să trăim în lumea aceasta ca niște slujitori credincioși care Îl așteaptă pe Stăpânul lor ceresc”.
Mănăstirea Râmeț este una dintre cele mai vechi așezăminte monahale din Transilvania, prima atestare documentară a acesteia datând din anul 1377, detaliu menționat pe al doilea strat de pictură al bisericii vechi. Fiind distrusă în anul 1762 de către generalul Bukow, locașul de cult a fost restaurat în anul 1792, urmând să funcționeze între anii 1826-1932 ca biserică de mir. Mănăstirea a fost reactivată în anul 1940, însă așezământul avea să traverseze o nouă perioadă dificilă odată cu instaurarea în România a regimului comunist.
Așezământul monahal de la Râmeț a cunoscut o revitalizare intensă în timpul păstoririi Episcopului Emilian, perioadă în care avea să fie salvată de la distrugere biserica veche, în urma efectuării unei complexe operații de ridicare a acesteia. Între anii 1982-1986 a fost edificată noua biserică, slujba de târnosire fiind oficiată la data de 29 iunie 1992 de către Patriarhul Teoctist, înconjurat de un numeros sobor de arhierei. În prezent, obștea Mănăstirii Râmeț se află sub oblăduirea stareței stavrofora Apolinaria Barb, conform Arhiepiscopiei Alba Iuliei.
Slujiri arhierești în parohia arădeană Grădiște I
Parohia Grădiște 1, din Arad, a fost gazda mai multor slujiri și evenimente bisericești. Sfânta Liturghie Arhierească a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, împreună cu Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria. Din sobor au făcut parte parohul Mihai-Octavian Blaj, pr. Toma Iosif și pr. Pimen Lupu de la „Oastea Domnului”, Viorel Merlușcă, preot pensionar de la Parohia Grădiște 1, arhidiaconul Tiberiu Ardelean, de la Catedrala Arhiepiscopală din Arad, arhidiaconul Emanuel Văduva, de la Catedrala Episcopală din Giula și diaconul Călin Teuca, de la biserica Grădiște 1. Răspunsurile liturgice au fost date de Corala „Unirea Grădișteană”, condusă de prof. Corina Teuca, iar la slujbă, alături de credincioșii din cartierul Grădiște, au luat parte și numeroși membri ai „Oastei Domnului” din diferite localități din România, veniți la Parohia Grădiște pentru a omagia memoria și personalitatea lui Moise Velescu, din cadrul acestei parohii și conducător pe țară al „Oastei Domnului” în perioada 1990-2008, până la mutarea sa la cele veșnice, pe 4 martie 2008.
Cuvântul de învățătură a fost rostit de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Timotei, care a subliniat semnificația duhovnicească a acestei duminici care îi pregătește pe credincioși pentru Postul cel Mare, al Sfintelor Paști, prin milostenia pe care trebuie să o aibă cu toții în vedere. Ierarhul a evocat personalitatea lui Moise Velescu pe care l-a cunoscut și l-a apreciat pentru munca sa, în vremuri grele, în folosul Asociației „Oastea Domnului”, precum și pentru legătura de fidelitate față de Biserica străbună, din care face parte și în jurisdicția căreia și-a dorit întotdeauna să rămână. În acest sens, a fost evocată și comuniunea ortodoxă și românească, ce trece dincolo de granițe, fiind amintită existența unei Asociații a „Oastei Domnului” la Micherechi, în Episcopia Ungariei. A urmat reuniunea membrilor „Oastei Domnului” dedicată memoriei și pomenirii lui Moise Velescu, fiind al 11-lea an de când se fac aici parastas și slujbe de pomenire, și de fiecare dată la aceste slujbe a luat parte și Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Timotei, coform Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.
Liturghie arhierească la Baia Mare
Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie în biserica cu hramul „Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir” din Baia Mare, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Din soborul slujitor au făcut parte pr. Cristian Ştefan, consilier eparhial cultural, pr. Adrian Mihali, consilier eparhial administrativ, pr. Virgil Jicărean, consilier eparhial pentru patrimoniu sacru şi pictură bisericească, parohul Augustin Onea, Marius Medeşan, paroh la biserica din apropiere, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, diaconi. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul bisericii, dirijat de prof. Raluca Florica Onea, fiica preotului Augustin Onea.
Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a vorbit, la momentul pricesnei, despre Judecta de Apoi la care vor fi supuşi oamenii, despre pericopa evanghelică a duminicii şi contextul în care este aşezată de Sfinţii Părinţi la lăsatul sec de carne înaintea Sfântului şi Marelui Post al Învierii Domnului.
„Unii, astăzi, încearcă să desfiiţeze graniţele dintre neamuri, şi limbile, şi culturile Pământului şi să le transforme într-un fel de babilon modern. Nu, neamurile Pământului au fost lăsate de Dumnezeu. Unele s-au încreştinat, altele au rămas păgâne până astăzi, de două mii de ani. Însă, toate neamurile se vor prezenta cu zestrea lor, cu roadele pe care le-au adus în istorie în lumina intervenţiei lui Dumnezeu în umanitate, cu ce-au adus şi ce-au rodit ca persoane şi, la Judecata Universală, ca neamuri, ca popoare, ca naţiuni. Şi îi va despărţi pe unii de alţii «cum desparte păstorul oile de capre», spune Mântuitorul. Oile sunt animale blânde, care nu-şi spun niciodată durerea. Caprele sunt socotite animale mai răzleţe şi mai năzdrăvane, care nu doar că oferă ceva, ci şi iau ceva în schimb şi distrug, şi nu sunt atât de iubite”, a spus ierarhul.
Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin le-a explicat credincioşilor în ce va consta Judecata de Apoi: „Va fi, de fapt, o Cincizecime cosmică, universală. Duhul lui Dumnezeu s-a coborât în chip de limbi de foc asupra Apostolilor, dar nu i-a ars, ci i-a transformat. Dintr-odată, din simpli pescari au devenit cei mai mari oratori. Din oameni fricoşi au devenit cei mai curajoşi, n-au mai ţinut cont de viaţa lor şi de pericolele la care se supun, i-a schimbat într-o clipită. Din oameni obişnuiţi au devenit Sfinţi Apostoli şi mărturisitorii lui Dumnezeu. Aceasta este taina sfârşitului lumii. Pentru că se leagă şi cu alt text, de la Tesaloniceni, care este în Apostolul, care se citeşte la înmormântare: «Iar noi, cei ce vom fi rămaşi la venirea Mântuitorului, vom fi schimbaţi într-o clipită». Deci, nu va arde cerul şi pământul, tot universul întreg, ca o torţă, vom fi schimbaţi, toţi vom fi transformaţi (…) nu vom mai fi oameni obişnuiţi cum suntem acum, ci într-o clipită vom fi schimbaţi în oameni duhovniceşti, în oameni cereşti. Vom fi duşi din lumea aceasta şi din această vale a plângerii în lumea lui Dumnezeu. Acolo unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, cum spunem la înmormântare”.
După încheierea Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin l-a prezentat credincioşilor pe noul paroh, Virgil Jicărean, consilier eparhial pentru patrimoniu sacru şi pictură bisericească.
Slujire arhierească la Miercurea Ciuc
Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei a slujit Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală din Miercurea Ciuc înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. În cuvântul de învățătură, ierarhul a spus credincioșilor: „Duminica de astăzi este un popas duhovnicesc înainte de începerea Postului Mare. De mâine întrăm în post trupesc, în săptămâna alba, când Biserica dezleagă la ouă, brânză, lapte și pește. Latinii numesc duminica de astăzi carni-vale (adio carne până la Paști). O zi de aducere aminte că nu vrem ca viața noastră să fie hrănită cu carne, cu cruzime. Carnea a fost îngăduită omului abia după potop, pogorământ pentru cei împietriți. Postind ne abonăm la sănătate, ne respectăm Dumnezeul Creator prin ascultare. Tabloul judecății finale ne cutremură pe toți, judecata universala pe unii îi sperie, iar pe alții îi mângâie, se va vedea desăvârșit că trecutul nimănui nu a murit. Criteriul judecății vine pe baza gestului de solidaritate a neamurilor, adică a împlini faptele milei trupești de care ne vorbește Evanghelia de astăzi de la Matei 25, 31-46. Iubirea creștină este iubire lucrătoare prin fapte bune, prin milostenie”. Răspunsurile la strană au fost date de către viețuitoarele Mănăstirii „Sfântul Nicolae” conform Episcopiei Covasnei și Harghitei.
Slujire arhierească la Surducu Mare, Caransebeş
Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului s-a aflat alături de credincioșii din satul Surducu Mare, județul Caraș-Severin, unde a săvârșit Sfânta Liturghie și le-a vorbit despre pericopa evanghelică din această duminică.
„Am poposit duhovnicește în acest sat din Banatul de Munte cu bucurie sfântă în acest urcuș spre Înviere. Suntem în prima parte a perioadei Triodului și am învățat din evanghelia duminicii de astăzi că trebuie să fim milostivi, pentru că Tatăl nostru cel din Ceruri milostiv este. Trebuie să fim iubitori de oameni, iubitori ai aproapelui nostru, iar El când va veni să judece vii și morții, îi va judeca după acest criteriu al iubirii milostive. Îl rugăm pe Arhiereul cel veșnic, pe Judecătorul viilor și al morților să ne de-a și nouă iubire din iubirea Sa ca să ascultăm la sfârșitul veacurilor cuvintele: «Veniți binecuvântații Tatălui Meu de moșteniți Împărăția cea pregătită vouă de la întemeierea lumii»”, a spus Preasfințitul Lucian.
În Parohia Surducu Mare sunt 77 de familii cu peste 230 de credincioși, iar mare parte dintre ei au participat la slujbă îmbrăcați în costume populare.
„Îi mulțumim Domnului pentru că ne-a ajutat să fim astăzi în mijlocul acestor buni și inimoși credincioși, din parohia vacantă Surducu Mare. L-am rugat pe Domnul ca în timpul cel mai scurt să rânduiască un păstor sufletesc în această localitate. I-am încurajat pe credincioși și i-am îndemnat să rămână pe mai departe cu candela rugăciunii și a credinței mereu aprinsă în biserica moșilor și strămoșilor noștri. Le mulțumim tuturor ctitorilor și binefăcătorilor acestei biserici, căci, chiar dacă este o parohie de categoria a treia, în această duminică au venit destul de mulți credincioși la biserică și o parte dintre ei s-au împărtășit cu Sfintele Taine”, a arătat ierarhul la final. Biserica „Nașterea Maicii Domnului" din satul Surducu Mare a fost ridicată în anul 1721. În 3 decembrie 2017, Preasfințitul Părinte Lucian a sfințit biserica parohială întrucât au fost efectuate lucrări atât la interior, cât și la exterior.
Târnosire în satul Socet, Hunedoara
Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, a târnosit Biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din satul Socet, Parohia Cerbăl, Protopopiatul Deva, după care a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
În cuvântul de învățătură, ierarhul a subliniat că ”iubirea față de Dumnezeu o arătăm și prin grija pe care o purtăm pentru semenii noștri aflați în nevoi și în suferințe, după cum ne învață Mântuitorul Iisus Hristos în pericopa evanghelică citită în această Duminică”. La final, pentru activitatea pastoral-misionară desfășurată în parohie, preotul Ciprian Amadeo Alic a fost hirotesit iconom, iar credincioșii implicați în restaurarea lăcașului de cult, au primit gramate de mulțumire.
În satul Socet din comuna Cerbăl, județul Hunedoara, s-a născut preotul Liviu Stan, profesor de teologie, în 11 iulie 1910, dintr-o familie preoțească. După studiile liceale, la Deva și Lugoj (1921-1928), a urmat Facultatea de Teologie din Cernăuți (1928-1932) – cu licența în 1932 și doctorat în 1936 – și Facultatea de Drept din aceeași localitate (1930-1932, neterminată). Mitropolitul Nicolae Bălan l-a trimis în străinătate pentru specializare în Drept bisericesc, la Facultățile din Atena (1932-1934), Varșovia (1934-1935), Roma (1935-1936) și München (1936-1937). Reîntors în țară, a predat Dreptul Bisericesc la Sibiu și la București, până în 1972. A trecut la cele veșnice în data de 1 aprilie 1973, fiind înmormântat la Lugoj. Opera sa teologică este impresionantă și abordează întreaga tematică a Dreptului bisericesc, conform Episcopiei Devei și Hunedoarei.
Liturghie arhierească la Mănăstirea Feredeu, Arad
Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Aradului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit slujba Sfintei Liturghii la Mănăstirea Feredeu, în Biserica „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul”. Ierarhul a vorbit credincioșilor despre „iubirea milostivă care trebuie să-l caracterizeze pe fiecare creștin. Omul este liber să aleagă a iubi sau nu pe Dumnezeu; să-I slujească sau nu lui Dumnezeu. Slujirea lui Dumnezeu e slujirea aproapelui. Dumnezeu nu ne va întreba la Judecata de apoi cât ne-am rugat, câte metanii am făcut, cât am mâncat, ci de cât de mult i-am iubit pe ceilalți, dacă am făcut ceva pentru ei; pentru cei săraci, flămânzi, bolnavi, privați de libertate și altora asemenea lor. Faptele bune trebuie să aiba la bază dragostea și nu interesul egoist, iar ele trebuie făcute nu pentru a fi lăudați de oameni, ci din iubire față de aproapele. Dumnezeu cunoaște gândul fiecăruia, după cum ne învață Sfântul Ioan Gură de Aur, care spune că Mântuitorul Hristos nu ne îndemnă ca atunci când vedem un om bolnav sau în temniță, să-l vindecăm sau să-l scoatem din temniță, ci să-l cercetăm, să avem compasiune și mila față de el. La Judecata de Apoi vom înțelege cum Dumnezeu Se identifică cu oamenii smeriți și săraci. Mântuitorul Iisus Hristos este prezent în fiecare om botezat. Sfântul Maxim Mărturisitorul ne spune că Hristos suferă pânā la sfârșitul veacurilor cu fiecare om, chiar dacă El S-a înălțat la ceruri. El e prezent în lumea aceasta, iar noi trebuie să-L identificăm în oameni”.
Ierarhul a mai arătat că „Dumnezeu are răbdare cu noi, iar criteriul judecății Lui e iubirea milostivă. Sfântul Ioan Gură de Aur ne vorbește de neomenie și omenie. La baza relelor se află neomenia, iar omenia stă la temelia faptelor bune. Să nu căutăm excesiv căpătuirea materială, ci să concretizăm iubirea în fapte bune față de oameni, pentru că așa vom dobândi viața veșnică și răspunsul cel bun la înfricoșata judecată”. La finalui slujbei, Preasfințitul Emilian Crișanul a felicitat pe stareț, arhimandritul Ilarion Tăucean pentru buna organizare a mănăstirii și a misiunii monahale și apoi a oferit iconițe celor prezenți.
Slujire arhierească la Țeghea, Satu Mare
Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului a liturghisit și predicat la Mănăstirea Țeghea, județul Satu Mare. În cadrul Sfintei Liturghii ierarhul a hirotonit întru preot pe diaconul Marius Siladi, care va fi preot onorific pe seama Protopopiatului Carei. Mănăstirea Ţeghea se află situată în comuna Craidorolţ din judetul Satu Mare, cu hramul „Naşterea Maicii Domnului”, fiind o mănăstire de maici. Stareța acestui așezământ este stavrofora Emanuela Mateiu. Biserica de lemn a Mănăstirii Ţeghea, construită între anii 1996-1997, de meşterul popular Gavrilă Hotico din Ieud, şi târnosită în anul 1997 de Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin al Maramureşului şi Sătmarului. Au urmat mai multe lucrări de înnoire şi lărgire a spaţiului, de consolidare şi refacere a acoperişului, care au fost binecuvântate în anul 2017 de Preasfințitul Părinte Iustin.