Slujiri arhiereşti în Duminica Ortodoxiei
În Duminica Ortodoxiei, în toate bisericile din Patriarhia Română a fost citită Scrisoarea pastorală a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române la Duminica Ortodoxiei, intitulată „Ortodoxia, calea împărătească a Evangheliei”. Cu această ocazie, credincioşii au fost îndemnaţi să contribuie la colecta pentru Fondul Central Misionar, ca un act de milostenie şi de iubire faţă de aproapele aflat în nevoi.
Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, a oficiat Sfânta Liturghie în Duminica Ortodoxiei la Catedrala mitropolitană din Sibiu împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi din care au făcut parte slujitorii locaşului de cult şi profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna” din Sibiu. Sute de credincioşi au umplut Catedrala mitropolitană în prima duminică din post pentru a primi binecuvântare şi pentru a se ruga lui Dumnezeu ca drumul lor duhovnicesc spre Sfintele Paşti să fie plin de foloase sufleteşti. Aşa cum este tradiţia, preoţii au purtat icoane în timpul slujbei religioase, pentru a aminti de biruinţa Ortodoxiei asupra ereziei iconoclaste. Răspunsurile liturgice au fost date de Corala „Timotei Popovici” a Catedralei mitropolitane, iar mulţi dintre credincioşi s-au împărtăşit cu Trupul şi Sângele Mântuitorului Iisus Hristos.
Scrisoarea pastorală a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române la Duminica Ortodoxiei a fost citită de pr. prof. dr. Dumitru Abrudan, iar la final IPS Mitropolit Laurenţiu i-a îndemnat pe credincioşi să contribuie la colecta pentru Fondul Central Misionar, ca un act de milostenie şi de iubire faţă de aproapele aflat în nevoi.
Părintele Mitropolit a vorbit credincioşilor despre datoria noastră de a trăi şi păstra credinţa ortodoxă nealterată: „Astăzi este ziua credinţei noastre. Dacă la Cincizecime sărbătorim ziua naşterii Bisericii, în prima duminică din Postul Mare suntem bucuroşi duhovniceşte că ne-a învrednicit Dumnezeu să ne naştem într-o Biserică mântuitoare, într-o Biserică a cărei credinţă o mărturisim, iar bogăţia credinţei se exprimă prin cultul nostru, prin slujbele pe care le facem şi prin cinstirea persoanelor reprezentate în imaginile sfinte din bisericile noastre. Sfânta Evanghelie de astăzi ne-a pus la suflet un lucru foarte important. Mântuitorul Iisus Hristos i-a chemat la apostolat pe ucenicii Filip şi Natanael, după ce i-a chemat pe Andrei şi pe Petru. Chemarea aceasta se extinde şi este o continuare a chemării pe care o face Dumnezeu prin ierarhia sfinţitoare a Bisericii”.
IPS Mitropolit Andrei la Şomcutul Mic, Dej
Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a vizitat comunitatea ortodoxă din Șomcutul Mic, localitate aflată în apropierea municipiului Dej.
Ierarhul, alături de un sobor de slujitori, a oficiat Sfânta Liturghie în biserica ortodoxă din sat, ocrotită de Sfântul Ioan Botezătorul. Înainte de începerea slujbei, IPS Mitropolit Andrei a sfințit noul iconostas al bisericii, iar în timpul Sfintei Liturghii l-a hirotonit întru preot pe diaconul Ovidiu Coman, pe seama Parohiei Brăișoru din Protopopiatul Huedin.
În cuvântul de învățătură intitulat „Ortodoxia ca experienţă”, ierarhul a amintit faptul că „Ortodoxia nu se teoretizează, ci se experimenteză” făcând referire şi la Evanghelia duminicii, în care „ucenicii Filip şi Natanael, alături de ceilalţi ucenici, au experimentat frumuseţea Ortodoxiei”. La final, IPS Mitropolit Andrei a dat citire pastoralei Sfântului Sinod trimisă cu prilejul Duminicii Ortodoxiei și i-a îndemnat pe credincioşi să facă donații pentru Fondul Central Misionar. În încheierea Sfintei Liturghii, parohul Ioan Țolca a fost distins cu „Crucea arhiepiscopală”, iar cei ce au sprijinit biserica au primit diplome de „aleasă cinstire”.
De asemenea, ierarhul a sfințit și un monument ridicat în preajma bisericii, în cinstea tuturor eroilor din zonă căzuți pe câmpurile de luptă.
Slujiri arhierești la Târgu Mureș
La sfârșitul primei săptămâni din Sfântul și Marele Post al Paștilor, Înaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Târgu Mureș. În sâmbăta Sfântului Teodor Tiron, ierarhul a oficiat slujba punerii pietrei de temelie pentru o nouă biserică în Parohia Târgu Mureș XVII, unde se vor putea închina locuitorii cartierului Belvedere. Lucrările de construcție ale noului locaș de cult, ce va purta hramul "Sfântul Ierarh Nicolae”, vor începe în cursul acestui an, sub purtarea de grijă a parohului Mircea Nicolae Florea.
În Duminica Ortodoxiei, IPS Arhiepiscop Irineu a celebrat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare în Catedrala Mică cu hramul "Buna Vestire” din Târgu Mureș. Credincioșii târgumureșeni, prezenți în număr mare în locașul de închinare din centrul municipiului, au așteptat cu bucurie momentul de a se alătura în rugăciune ierarhului, într-o zi în care Biserica prăznuiește triumful învățăturii drept-slăvitoare asupra ereziei iconoclaste și asupra tuturor ereziilor. În cuvântul de învățătură, Părintele Arhiepiscop i-a îndemnat pe credincioși „să iubească Biserica, corabia mântuitoare a neamului și cerul pământesc, ca pe lumina ochilor, fiindcă în ea au trăit, au murit și s-au mântuit înaintașii noștri”. Frumusețea praznicului a fost împodobită prin răspunsurile liturgice oferite de către Grupul psaltic „Anastasios”, format din studenți proveniți, în majoritate, de la Facultatea de Medicină din Târgu Mureș.
Duminica Ortodoxiei, la Oradea
Bucuria clerului şi a credincioşilor noii Catedrale Episcopale din Oradea, şi a întregii Eparhii a Oradiei, în această duminică, a fost încununată de aniversarea liturgică a nouă ani de la întronizarea Preasfinţitului Sofronie în tronul episcopal al Oradiei Mari, ce a avut loc în Duminica Ortodoxiei din anul 2007, la Catedrala „Adormirea Maicii Domnului”, Biserica cu lună din Oradea, vechea Catedrală Episcopală.
PS Episcop Sofronie a săvârşit Sfânta Liturghie a Sfântului Ierarh Vasile cel Mare, prima din Sfântul şi Marele Post al Paştilor, în sobor de ieromonahi, preoţi şi diaconi, în Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” şi „Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei” din Oradea, din soborul slujitor făcând parte membri ai Permanenţei Consiliului Eparhial, protopopi și secretari de la cele patru protopopiate ale eparhiei şi slujitori de la noua Catedrală Episcopală.
Sute de credincioşi orădeni au participat la Sfânta Liturghie, răspunsurile liturgice fiind date de corul „Diacon Nicolae Firu” al elevilor de la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, dirijat de arhid. prof. Ștefan Lakatos.
După citirea pericopei evanghelice de la Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan, pr. Cristian Octavian Rus, consilier cultural și relații mass-media, a dat citire Pastoralei Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române la Duminica Ortodoxiei.
În cadrul Sfintei Liturghii, ierarhul a hirotesit pe părintele Filaret Petru Fiț, consilier financiar la Centrul Eparhial, întru protoiereu. De asemenea, ierarhul a hirotonit pe diaconul Claudiu Ioan Cosma întru preot pe seama Bisericii „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Parohia Satu Barbă, Protopopiatul Marghita. Noul preot hirotonit a primit și hirotesia întru duhovnic.
Din partea clerului, a vieţuitorilor aşezămintelor monahale şi a dreptmăritorilor creştini din Episcopia Oradiei, Marian Vasile Popa, Protopopul Beiușului, Seghiștei și Șteiului, a dat citire cuvântului aniversar „Gânduri și simțăminte la ceas aniversar”.
La final, PS Episcop Sofronie a mulţumit cu recunoștință Bunului Dumnezeu pentru darurile revărsate cu îmbelşugare şi ajutorul oferit pe parcursul celor nouă ani de arhipăstorire în Episcopia Oradiei, şi slujitorilor sfintelor altare şi vrednicilor credincioşi din Bihor pentru jertfa şi misiunea pe care o desfăşoară. Ierarhul a reiterat tuturor credincioșilor îndemnul de a contribui, după posibilitățile fiecăruia, la colecta pentru Fondul Central Misionar, organizată la nivelul întregii Patriarhii Române în Postul Mare, de la Duminica Ortodoxiei şi până la Duminica Sfintei Cruci, a treia din Post, pentru sprijinirea misiunii Bisericii Ortodoxe Române.
PS Episcop Andrei la Topliţa, Harghita
Preasfințitul Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, a oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din Toplița, mănăstirea de metanie, în Sâmbăta Sfântului Teodor. După Sfânta Liturghie s-a săvârșit slujba Parastasului pentru ctitorii mănăstirii și viețuitorii care s-au mutat în veșnicie.
În Duminica Ortodoxiei, sute de credincioși s-au adunat în Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Toplița, Harghita, pentru a participa la Dumnezeiasca Liturghie oficiată de un sobor de preoți și diaconi conduși de Preasfințitul Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei. Sărbătoarea a adus binecuvântare după zilele de pocăință și nevoință din prima săptămână a Postului Mare iar credincioșii toplițeni au primit întărire pentru a continua drumul spre marele praznic al Învierii Domnului.
Pastorala Sfântului Sinod a fost citită de PS Episcop Andrei, iar la final i-a îndemnat pe credincioșii prezenți să contribuie la colecta pentru Fondul Central Misionar, care va ajuta mult în misiunea duhovnicească pentru păstrarea credinței străbune în Episcopia Covasnei și Harghitei.
În cuvântul de învățătură, PS Episcop Andrei a subliniat că Duminica Ortodoxiei arată „adevărul despre dreapta credință care este mărturisirea Dumnezeirii lui Hristos, condiție fundamentală pentru a vedea împărăția lui Dumnezeu. Dreapta credință este vederea duhovnicească și trăire a realităților netrecătoare. Există o legătură între dreapta credință și dreapta vedere cerească, conform învățăturii Sfântului Apostol Pavel către Evrei: «Credința este încredințarea celor nădăjduite, dovedirea lucrurilor celor nevăzute»”.
Moaștele Sfântului Luca al Crimeii, la Deva
Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, a slujit în Catedrala Episcopală „Sfântul Ierarh Nicolae” și „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Deva, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi și de mulțimea de credincioși prezentă în prima duminică a Postului Mare, pe care Biserica a rânduit-o a Ortodoxiei. S-a dat citire Pastoralei Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române la Duminica Ortodoxiei, intitulată „Ortodoxia, calea împărătească a Evangheliei”.
Bucuria participării în comuniune la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a fost însoțită, la Catedrala Episcopală „Sfântul Ierarh Nicolae” și „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Deva, și de poposirea unei părticele din moaștele Sfântului Luca al Crimeii, ocrotitorul spiritual al paraclisului Centrului Eparhial şi care va rămâne pentru totdeauna, prin purtarea de grijă a PS Episcop Gurie, și din încredințarea Înaltpreasfințitului Lazăr, Mitropolit de Crimeea și Simferopol, ca un odor de mare preț, în paraclisul Centrului Eparhial.
Ierarhul a săvârșit hirotesia întru arhidiacon a diaconului Răzvan George Stănescu, slujitor al Catedralei Episcopale din Deva şi l-a felicitat pentru rodnica lucrare pastoral-misionară în mijlocul credincioșilor deveni. PS Episcop Gurie i-a îndemnat pe toți cei prezenți să fie următori învățăturilor Bisericii Ortodoxe și să devină făclii de lumină în mijlocul societății zbuciumate, spre a fi și celorlalți călăuze spre dobândirea Împărăției lui Dumnezeu
PS Ilarion Făgărăşanul, la Sibiu
Preasfinţitul Ilarion Făgărăşanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, a săvârșit Sfânta Liturghie în Biserica „Nașterea Domnului” din Sibiu şi a binecuvântat pe credincioşii veniţi să primească har şi ajutor ceresc în prima duminică a Postului Mare.
Ierarhul a liturghisit împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, din care au făcut parte cei doi slujitori ai bisericii, consilierul social din cadrul Arhiepiscopiei Sibiului, pr. Ciprian Cândea, şi protopopul de Sibiu, Ioan Coşa. Părintele Episcop a îndemnat credincioșii prezenți să participe la colecta organizată în această zi. De asemenea, a evidențiat învățăturile desprinse din pericopa evanghelica citită în cadrul Sfintei Liturghii. Răspunsurile liturgice au fost date de membrii Organizației Tinerilor din Sibiu.
Duminica Ortodoxiei la Baia Mare
Preasfinţitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, înconjurat de un sobor de preoţi de la Centrul Eparhial şi de la Catedrală.
Tineri din Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi şi ai Asociaţiei Tinerilor Ortodocşi al Catedralei Maramureşene, îmbrăcaţi în costume tradiţionale, au venit cu icoane, ca semn al cinstirii Ortodoxiei.
„În această zi este biruinţa dreptei credinţe asupra tuturor rătăcirilor şi ereziilor, iar noi, creştinii ortodocşi, suntem de două mii de ani în dreapta credinţă”, a spus PS Iustin Sigheteanul. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul „Doxologia” al Catedralei, dirijat de pr. prof. dr. Petrică Aurelian Covaciu.
În cadrul Sfintei Liturghii a fost hirotonit întru diacon teologul Gheorghe Mititelu, care va fi primi harul preoţiei pe seama unei parohii din Protopopiatul Carei.
În cadrul Sfintei Liturghii, arhim. dr. Casian Filip, ecleziarhul sfântului locaş, a dat citire Pastoralei Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, dedicate Duminicii Ortodoxiei.
Toţi creştinii au înconjurat, apoi, Catedrala, purtând icoane şi iconiţe sfinţite în mâini. (Pr. Oliviu Botoi, pr. Cristian Rus, arhid. Chiril Socaciu, diac. Cristian Ţuţuroi, Ştefan Mărculeţ, Andreea Pâgleşan, Alexandru Moroianu, Andrei Fărcaş)