Slujiri arhiereşti în Duminica Tomii
În Duminica a doua după Paşti, a Sfântului Apostol Toma, 23 aprilie, a fost prăznuit și Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință. Credincioşii au participat în număr mare la hramurile locaşurilor de cult.
Credincioșii din Parohia Armeni, județul Sibiu, au participat în număr mare la slujba de binecuvântare a lucrărilor efectuate în ultimii ani la biserica parohială. Slujba a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, din care au făcut parte ieromonahi, protopopul de Săliște, Petru-Toader Damian și slujitori ai sfintelor altare din Arhiepiscopia Sibiului și nu numai. Ierarhul a binecuvântat locașul de cult din Armeni, închinat Adormirii Maicii Domnului și Sfântului Nicolae, a sfințit catapeteasma nouă și icoanele de pe aceasta, precum și celelalte lucrări efectuate la interior și la exterior. A urmat Sfânta Liturghie oficiată în locașul de cult. Au fost prezenți numeroși oaspeți, oficialităţi judeţene şi locale, parlamentari. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Anastasios” din Târgu Mureș, condus de Iustinian Ioachim Simion.
În cuvântul de învățătură IPS Mitropolit Laurențiu le-a vorbit credincioșilor despre învățăturile din Duminica Tomii și i-a felicitat pe credincioși pentru atașamentul față de biserica lor parohială și pentru eforturile lor depuse la sprijinirea lucrărilor de renovare și de înfrumusețare a locașului de cult. Ierarhul a prezentat în cuvântul de învățătură și viața, virtuțile și martiriul Sfântului Gheorghe.
„Mărturia Sfântului Apostol Toma o aducem și noi la fiecare liturghie, în fiecare duminică și în fiecare sărbătoare. Mântuitorul a întărit această mărturie a lui, dar pe Sfântul Apostol Toma l-a smerit. Pe Toma l-a declarat a fi fericit pentru că L-a văzut înviat, dar despre ceilalți, care n-au văzut, dar au crezut, a spus Mântuitorul că sunt mai fericiți. Noi n-am fost de față acolo, și noi credem mărturia pe care Mântuitorul Iisus Hristos a adus-o, credem în cuvântul Lui, în dumnezeirea Lui mântuitoare, dar credem și Apostolul care s-a atins de Domnul. (…) Sfântul Gheorghe a făcut foarte multe minuni, nu doar când a suportat martiriul, dar și după trecerea sa la Domnul, prin moaștele sale. Prin mijlocirea acestor sfinți, vine la noi ajutorul lui Dumnezeu”, a subliniat ierarhul.
Cu ocazia acestei sărbători din Armeni primarul comunei Loamneș, Maria Greavu, i-a oferit IPS Mitropolit Laurențiu titlul de cetățean de onoare al comunei sibiene. Părintele paroh Cosmin Nicolae Drugan a fost hirotesit iconom stavrofor pentru activitatea pastorală și administrativă din cei șase ani de slujire la Armeni. De asemenea, ierarhul a oferit acte de cinstire autorităților care au sprijinit lucrările de la Armeni, Adunării și Consiliului parohiale și mai multor binefăcători.
Tot în cadrul manifestărilor legate de binecuvântarea lucrărilor de la biserica din Armeni au fost lansate și două cărți: o monografie album a Parohiei Armeni și cartea „Armeni. Descoperirea satului”, a etnografului Valeriu Deleanu. Prezentarea lucrărilor a fost făcută de Alexandru Chituță, de la Muzeul Național Brukenthal din Sibiu, și de etnograful Valeriu Deleanu. Pr. Cosmin Nicolae Drugan i-a mulțumit ierarhului și i-a oferit în dar o icoană. Credincioșii au avut posibilitatea să se închine la moaștele Sfinților Martiri de la Niculițel, aduse la Armeni cu binecuvântarea Preasfințitului Visarion, Episcopul Tulcii. Credincioșii s-au închinat și la moaştele Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei, păstrate într-o raclă la Catedrala mitropolitană din Sibiu.
Hram la Oarţa de Sus, Maramureş
Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a oficiat Sfânta Liturghie la Biserica „Sfântul Apostol Toma” din localitatea natală Oarța de Sus, judeţul Maramureş, cu ocazia hramului. În cuvântul de învăţătură, ierarhul a amintit despre experiența religioasă şi despre dovezile concrete pe care unii credincioşi le caută.
„Noi avem posibilitatea, în fiecare duminică, la Sfânta Liturghie, să facem experienţa directă a prezenţei Domnului Iisus Hristos, pentru că avem certitudinea că la Sfânta Liturghie prescura se preface în trupul Domnului Iisus Hristos şi vinul în sângele Domnului Iisus Hristos. Şi atunci, noi, cei prezenţi în biserică, avem posibilitatea unei experienţe religioase directe, de aceea insistăm că ar trebui să ne spovedim mai des, că liturghia aşa se încununează, cu cuminecarea. E drept că ea îşi face efectul şi prin participarea noastră la rugăciune, şi ascultând Evanghelia, ascultând predica, dar, se încununează, experienţa religioasă absolută, prin participarea la liturghie deplin, cuminecându-ne”.
IPS Mitropolit Andrei participă, în fiecare an, în duminica Sfântului Apostol Toma, la hramul bisericii din localitatea natală. La sărbătoarea din acest an, ierarhul i-a oferit inginerului Alexandru Tămășan, distincţia „Crucea Transilvană”, în semn de mulțumire pentru sprijinul adus mai multor biserici din Cluj, inclusiv capelei Facultății de Teologie Ortodoxă.
Târnosire la Cugir, Protopopiatul Sebeş
În Duminica a doua după Paști, a Sfântului Apostol Toma, Înaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a târnosit biserica Parohiei „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din orașul Cugir, Protopopiatul Sebeș. După slujba de târnosire, IPS Arhiepiscop Irineu a oficiat Sfânta Liturghie și a rostit un deosebit cuvânt de învățătură spunându-le celor prezenți: „Iubiții mei, sacrificiul suprem de pe Golgota și supliciul răstignirii pe cruce L-au condus pe Iisus Hristos spre înviere și spre biruință. Pe această cale îngustă, de două mii de ani, au pășit toți martirii creștinismului, între care la loc de cinste se află Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, pe care azi îl pomenim. Sângele martirilor a constituit o sămânță roditoare pentru noi generații de creștini, precum afirmă apologetul Tertulian. De aceea, locașurile de închinare s-au înălțat pe mormintele acestor atleți ai lui Hristos. Iată de ce atunci când sfințim o biserică, așezăm în Masa Sfântului Altar moaște de martiri. Prin aceasta se exprimă adevărul că nu poți fi membru adevărat al Bisericii, adică nu poți fi ucenic al Maestrului răstignit, decât făcându-te părtaș la starea de jertfă a lui Hristos”.
Construcția bisericii a început în 1983, când a fost primită doar o autorizație pentru construirea unei magazii în cimitirul parohial. Parohul de atunci, Gheorghe Donu, cu râvnă și curaj, a construit însă o capelă căreia i-a atașat și un turn. În anul 1987, parohul a extins construcția, iar autoritățile de atunci, au înţeles adevăratele lui intenții şi i-au trimis un ordin de demolare.
Odată cu căderea regimului comunist, capela a continuat să funcționeze și să fie înălțată. Din anul 2003, credincioșii din această parohie sunt păstoriți de către părintele Ioan-Adrian Aldea.
La finalul Sfintei Liturghii, IPS Arhiepiscop Irineu i-a acordat parohului Ioan-Adrian Aldea rangul de iconom-stavrofor, iar fostului paroh Gheorghe Donu, i-a acordat o „Diplomă de vrednicie” și icoana Sfinților Bălgrădeni. De asemenea, au fost acordate „Diplome de aleasă cinstire” celor care au ajutat la construirea locașului de rugăciune, conform Arhiepiscopiei Alba Iuliei.
Hram la Biserica parohială din Oradea-Vii
Preasfinţitul Sofronie, Episcopul Oradiei, a săvărşit Sfânta Liturghie în Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din Parohia Oradea-Vii, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Cu această ocazie a fost prăznuit ocrotitorul Centrului pastoral-social al parohiei, precum și al proiectului filantropic ce poartă numele Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, organizat în cadrul sucursalei parohiale a Asociației „Filantropia” a Episcopiei Oradiei.
În predică, ierarhul a subliniat că prezenţa Mântuitorului Iisus Hristos Cel înviat în mijlocul ucenicilor Săi şi încredinţarea Apostolului Toma că El este, atestă realitatea Învierii Domnului Hristos din morţi şi îi transformă pe Sfinţii Apostoli în martori ai Învierii Sale: „Învierea Mântuitorului Iisus Hristos este piatra fundamentală a credinței noastre creștine. Pe adevărul Învierii Domnului se bazează sfânta noastră credință. Pe mormântul gol din care a înviat Hristos Mântuitorul se înalță, se zidește duhovnicește, se ridică întru slavă Sfânta Biserică, Trupul tainic al Domnului, adică noi toți, cei care prin Taina Sfântului Botez am fost încorporați în Sfânta și de Dumnezeu păzita Biserică, Mireasa Mirelui Care S-a dat pe Sine jertfă în schimbul nostru, murind pe Cruce și înviind a treia zi din mormânt (…) Ceea ce este extraordinar în pericopa evanghelică de astăzi este trimiterea la propovăduire a apostolilor: «Precum M-a trimis pe Mine Tatăl, vă trimit și Eu pe voi» (Ioan 20, 21), spune Domnul Hristos. Așadar, Mântuitorul Iisus Hristos îi trimite pe ucenicii Săi ca să fie martori ai Învierii Sale, iar șirul acesta de martori și mărturisitori nu se va încheia, oricâte persecuții se vor ridica împotriva Bisericii, până la a doua venire a Domnului. Astfel, noi toți suntem martori indirecți ai Învierii, primind mărturia din cuvântul Sfinților Apostoli”.
În cadrul Sfintei Liturghii, la Ectenia pentru cei adormiți, au fost pomeniți mai mulți ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române trecuți la cele veșnice, preoții care au slujit la biserica Parohiei Oradea-Vii, ctitorii și binefăcătorii sfântului lăcaș. La final, PS Episcop Sofronie a oficiat un Parastas pentru toți credincioșii trecuți la cele veșnice din cadrul parohiei. Ierarhul a felicitat, apoi, pe preoţi şi credincioşi pentru lucrarea misionară şi duhovnicească pe care o desfăşoară și i-a oferit pr. Gheorghe Nemeş, coorodnatorul proiectului social-filantropic al parohiei, o icoană cu Sfântul Gheorghe. Credincioşii au participat apoi la o agapă frăţească în trapeza parohială. De asemenea, voluntarii parohiei care activează în cadrul proiectului „Agapa Sfântului Mare Mucenic Gheorghe” au transportat la domiciliu hrană caldă, ouă roşii, fructe şi dulciuri persoanelor înscrise ca beneficiari.
Hram la Rozavlea, Maramureş
Preasfinţitul Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie în satul natal, Rozavlea, la Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”. Din sobor au făcut parte parohul Vasile Cozma, Grigore Andreica, paroh în Rozavlea şi fost protopop al Vişeului, preoţi din vecinătate.
La cuvântul de învăţătură, ierarhul a vorbit despre semnificaţia duminicii a doua după Paşti, a Sfântului Apostol Toma: „Iisus Hristos le-a arătat Sfinţilor Apostoli semnele identităţii Sale: rănile din mâini, din picioare şi coaste. Pe care nu le-a vindecat. A rămas cu ele nevindecate. Mântuitorul a vindecat toată boala şi toată neputinţa. Şi rănile tuturor oamenilor şi boli incurabile. Însă propriile răni nu le-a vindecat. De ce? Pentru că sunt rănile Mântuitorului izvorâte din iubire. Palmele rănite, şi picioarele rănite, şi coasta însuliţată arată iubirea răstignită a Mântuitorului, Care a zis: Mai mare dragoste decât aceasta nimeni nu are, ca viaţa sau sufletul să şi-l dea pentru prietenii săi. Pentru mărturisitorii Săi. Aceasta este identitatea Mântuitorului: rănile”.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul coral bizantin „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, dirijat de arhid. Adrian Dobreanu. În timpul Sfintei Liturghii a fost hirotonit diacon tânărul teolog Nicolae Babiuc, care va fi hirotonit preot pe seama Parohiei Călineşti, Protopopiatul Sighet.
Hram la Sfântu Gheorghe, Covasna
Preasfinţitul Andrei, Episcopul Covasnei şi Harghitei, a slujit Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi la Parohia „Sfântul Mucenic Gheorghe”, din municipiul Sfântu Gheorghe, judeţul Covasna. Răspunsurile la strană au fost date de Cvintetul vocal „Anatoly” din Braşov.
În cuvântul de învăţătură, referindu-se la Sfântul Apostol Toma, numit şi Geamănul, PS Episcop Andrei a spus că acesta, neîncrezător, a cerut să vadă semnele crucii, semnele identităţii lui Hristos. „Mântuitorul îi spune: Adu degetul tău. Şi Toma a atins silit coasta lui Dumnezeu pentru a nu se mai îndoi niciodată şi a nu ne îndoi nici noi care-i suntem gemeni. Degetul care a pipăit coasta lui Dumnezeu se află neputrezit şi plin de sânge la Mănăstirea Santa Croce, de la Roma. Credinţa sălăşluieşte dincolo de limitele minţii oameneşti. Aşa a exclamat Sfântul Toma când s-a convins că Domnul a Înviat din morţi: «Domnul meu şi Dumnezeul meu!». Prin atitudinea sa, Toma a devenit unul din martorii Învieri lui Hristos pentru popor. O părticică din Sfintele lui moaşte se află la Mănăstirea Sfântul Pantelimon din Muntele Athos”, a spus PS Episcop Andrei. conform Episcopiei Covasnei şi Harghitei.
Sărbătoare în Zalău
Cu prilejul hramului, Parohia „Sfântul Ierarh Nicolae” şi „Sfântul Apostol Toma” din Zalău, i-a avut ca oaspeţi pe Înaltpreasfinţitul Iosif, Arhiepiscopul Ortodox Român al Europei Occidentale şi Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale şi Meridionale şi pe Preasfinţitul Petroniu, Episcopul Sălajului, alături de un sobor de preoţi şi diaconi. După Dumnezeiasca Liturghie, PS Episcop Petroniu a rostit un cuvânt de bun venit adresat IPS Mitropolit Iosif şi a felicitat pe parohul Ionuţ Pop, vicarul eparhial al Episcopiei Sălajului, pentru întreaga activitate. În continuare, ierarhul a rostit un cuvânt de învăţătură. Parohul Ionuţ Pop a mulţumit celor doi ierarhi pentru prezenţă şi le-a dăruit câte o icoană cu Maica Domnului şi volumele „Cartea de Aur a Familiei Suţu” şi „Monahismul Ortodox Românesc” (vol. I). La final, au fost oferite iconiţe cu Sfântul Apostol Toma tuturor celor prezenţi.
Parohia de pe strada Crasnei, aşa cum este ea cunoscută locuitorilor din municipiul Zalău, a fost înfiinţată în anul 2009. În anul 1990, în oraşul Zalău existau doar două biserici ortodoxe, iar la înfiinţarea Episcopiei Sălajului, în octombrie 2007, erau ridicate, în diferite stadii de finalizare, încă alte cinci noi biserici şi două capele. Pentru acoperirea unor zone ale oraşului unde nu erau locaşe de cult s-au înfiinţat două noi parohii, una pe strada 22 decembrie 1989 şi cealaltă în cartierul Sărmaş. Piatra de temelie a bisericii de pe strada Crasnei a fost sfinţită în Duminica Tomii a anului 2009. Tot atunci, PS Episcop Petroniu a oferit parohiei o părticică din moaştele Sfântului Ierarh Nicolae care sunt păstrate într-o icoană relicvar a Sfântului Nicolae. În Duminica Tomii din 2015, locaşul de cult a primit şi cel de-al doilea hram, al Sfântului Apostol Toma.
Binecuvântare la Schitul Cucuiş, Hunedoara
Preasfinţitul Gurie, Episcopul Devei şi al Hunedoarei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a slujit în biserica de zid cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” a schitului hunedorean Cucuiş, cu prilejul sărbătoririi hramului.
Sfânta Liturghie a fost precedată de o slujbă de binecuvântare a lucrărilor efectuate la noua biserică. În cuvântul de învăţătură, PS Episcop Gurie a subliniat faptul că „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, prin vitejia şi tăria sa în credinţa lui Hristos, a biruit deşertăciunile vremelnice ale acestei lumi, mărturisind chiar până la moarte dreapta credinţă în Cel care este Biruitorul iadului şi al morţii şi chezaşul vieţii noastre celei veşnice în Împărăţia Cerurilor”. De asemenea, ierarhul i-a îndemnat pe credincioşi să mărturisească pe tot parcursul perioadei Penticostarului Învierea lui Hristos prin salutul creştinesc „Hristos a înviat!”, fiind, astfel, propovăduitori ai praznicului Învierii şi apostoli ai credinţei dreptmăritoare.