Slujiri arhierești în fiordurile Regatului Norvegiei

Data: 28 Feb 2024

Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord, i-a vizitat de curând pe românii ortodocși răspândiți prin fiordurile Regatului Norvegiei. Sâmbătă, 24 februarie, la prăznuirea Celei dintâi și celei de a doua aflări a capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie în biserica românească din orașul Kristiansand și le-a vorbit credincioșilor despre modelul de smerenie oferit de Înaintemergătorul Domnului. 

Din sobor a făcut parte și părintele Viorel Laiu, directorul Seminarului Teologic „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț, care a primit Ordinul „Crucea Nordului”. 

 La poarta fiordurilor, în Bergen, al doilea cel mai mare oraș al Regatului Norvegiei, românii ortodocși s-au reunit duminică, 25 februarie, în biserica ocrotită de Sfintele Mucenițe Filofteia de la Curtea de Argeș, Tatiana de la Craiova și Suniva de la Selja și Bergen. Ierarhul a săvârșit aici Sfânta Liturghie, tâlcuind Parabola evanghelică a vameșului și fariseului: „Mare în ochii lui Dumnezeu nu este cel care se crede mare în ochii oamenilor, ci este cel care se sme­rește. De aceea, Sfinții Părinți ne îndeamnă în toată vremea să avem inimă smerită și cugetare smerită”.

Chiriarhul locului a oferit daruri, la fiecare slujire, copiilor de la școlile parohiale.