Slujiri arhierești în Mitropolia Banatului
În Duminica a 18-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea Feredeu, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a efectuat vizite pastorale, iar Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, a liturghisit în biserica Parohiei Vinga, Protopopiatul Arad.
În Duminica a 18-a după Rusalii, obștea Mănăstirii Feredeu s-a bucurat de vizita chiriarhului Aradului, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Timotei.
Înaltpreasfinţia Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un ales sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa a numeroși pelerini.
În cuvântul de învățătură, ierarhul a vorbit despre „Întâietatea celor spirituale” (în baza lecturilor biblice de la 2 Corinteni 9 şi Luca 5), temă avută în vedere și la Cazania zilei. Cuvântul s-a oprit cu precădere asupra simbolurilor celor relatate în pericopele zilnice, adică „marea vieții” și „corabia Bisericii”, „mrejele pescarilor”, „calea apostolatului şi „mulțimea peștilor”, închipuind pe credincioșii purtători ai numelui Mântuitorului în ascultarea cuvântului dumnezeiesc care umplu sfintele locașuri. În contextul lecturilor biblice din duminicile și sărbătorile premergătoare și al momentului binecuvântării lucrărilor din incinta mănăstirii, în biserică se reamintește mijlocirea Maicii Domnului, puterea Sfintei Cruci și comuniunea celor sfinți spre folosul tuturor celor care urmează calea cerului, a subliniat Înaltpreasfințitul Părinte Timotei.
La Sfânta Liturghie au participat numeroși credincioși deoarece Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Timotei a sfințit o cruce de la intrarea în mănăstire, clopotnița și noul Altar de vară cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din curtea mănăstirii, ridicate prin osteneala și permanenta implicare a părintelui stareț și cu sprijinul bunilor credincioși care frecventează cu regularitate această oază de liniște. La finalul slujbei, preacuviosul arhimandrit Ilarion Tăucean, stareţul sfintei mănăstiri, a mulţumit ierarhului pentru participare şi pentru întreaga purtare de grijă arătată cu consecvenţă obştii şi nevoilor mănăstirii, precum şi clericilor prezenţi şi pelerinilor care cercetează acest binecuvântat aşezământ monahal.
Slujire arhierească în Parohia Vinga
În Duminica a 18-a după Rusalii, la orele dimineții, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, a poposit în Parohia Vinga, Protopopiatul Arad. Ierarhul a fost întâmpinat în faţa bisericii de preotul paroh Răzvan Sas, care a rostit şi cuvântul de bun-venit, de preotul Liviu Suciu, care a păstorit această comunitate timp de 40 de ani, și de primarul comunei, Sorin Negrei, alături de numeroşi credincioşi.
Conform tradiţiei, copiii şi tinerii din comună, îmbrăcaţi în frumoasele straie populare, specifice zonei, l-au întâmpinat pe ierarh cu pâine şi sare, oferindu-i flori.
În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a evidențiat faptul că „biserica este construită în formă de corabie și clopotul și toaca sunt semne care ne aduc aminte când începe slujba la biserică, de aceea se trag dimineața la Utrenie, la Sfânta Liturghie, la Vecernie. Părinții îmbunătățiți spuneau că atunci când auzim clopotul sau toaca trebuie să ne îndreptăm către biserică deoarece corabia pleacă, se depărtează de ţărm, de liman. Dacă nu ajungem la timp, pierdem corabia și trebuie să așteptăm alta, dacă mai vine. Așa și cu biserica, trebuie să ajungem la timp, pentru că dacă ajungem mai târziu, ne folosim puțin sau deloc, în funcţie de starea noastră sufletească, însă alergând după corabie putem să o prindem din urmă, adică trebuie să participăm la toată slujba, de la început până la final, așa ne aflăm împreună cu Hristos Domnul în Biserica Sa, pe care o păstorește și o conduce. Biserica este adunarea credincioșilor botezați în numele Sfintei Treimi și care cred în Hristos”. La finalul Sfintei Liturghii, părintele paroh a mulţumit ierarhului pentru binecuvântare şi împreună-slujire, oferindu-i o broșură cu monografia Parohiei Vinga.