Slujiri arhiereşti la Cluj‑Napoca şi Bistriţa

Un articol de: Darius Echim - 01 Aprilie 2024

În Duminica a 2-a din Postul Mare (a Sfântului Grigorie Palama), 31 martie, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Mara­mureșului și Sălajului, a săvârşit Sfânta Litur­ghie la Catedrala Mitropolitană „Adormirea Maicii Domnului” din Cluj-Napoca.

După citirea Evangheliei duminicale, în care a fost ilustrată minunea vindecării slăbănogului din Capernaum, Părintele Mitropolit Andrei le-a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură în cadrul căruia a îndemnat să îi cercetăm și să îi îngrijim pe cei bolnavi și neajutorați, pentru că este una din faptele milei trupești.

„Atunci când va veni ziua cea mare a Judecății Universale, Domnul Hristos de aceste fapte ale milei trupești ne va întreba. Și una dintre ele foarte importantă este să-i cercetăm pe cei bolnavi, să-i ajutăm și să-i sprijinim. Învățătura aceasta o întărește Sfânta Evanghelie de astăzi. (…) De aceea, anul acesta a fost declarat de către Sfântul Sinod ca An omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor”, a spus ierarhul.

Răspunsurile liturgice au fost date de corul Catedralei Mitropolitane, dirijat de pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu. La finalul slujbei, ierarhul le-a urat sărbători fericite creștinilor romano-catolici, protestanți și reformați care prăznuiesc Paștele.

Pentru întreaga activitate administrativă și pastoral-misionară, în semn de prețuire și recu­noștință, Mitropolitul Andrei i-a acordat Ordinul „Episcop Nicolae Ivan” pentru clerici părintelui octogenar Octavian Picu (n. 19 octombrie 1943).

Binecuvântare la Bistriţa

Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei s-a aflat vineri, 29 martie, la Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” și „Sfântul Apostol Andrei” din Bistrița, unde a sfințit icoanele de tip vitraliu din interior și medalioanele cu sfinți care înconjoară exteriorul bisericii, realizate în tehnica mozaic, apoi a săvârşit Liturghia Darurilor mai înainte-sfințite.

În semn de prețuire și recunoștință, IPS Părinte Andrei i-a oferit Ordinul „Mihai Vodă” pentru clerici preotului pensionar Simion Bretfelean, fost paroh al bisericii între anii 1991 și 2021. Pr. paroh Mircea Bogdan Oprea i-a mulțumit ierarhului pentru prezență și binecuvântare şi i-a oferit, din partea comunității, o icoană cu Maica Domnului.

Cu acest prilej, ierarhul a săvârşit slujba Sfeștaniei și a binecuvântat lucrările de renovare efectuate la locuinţa parohială. La finalul slujbei, Înaltpreasfinția Sa i-a dăruit preotesei Maria Oprea o icoană cu praznicul Cinci­zecimii.