Slujiri arhiereşti la hramul şcolilor teologice, de Sfinţii Trei Ierarhi
Liceele teologice şi facultăţile ortodoxe au adus cinstire ocrotitorilor spirituali, Sfinții Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie de Nazians și Ioan Gură de Aur. Ierarhii i-au îndemnat pe elevi şi studenţi să urmeze exemplul de credinţă al celor trei sfinţi.
Cadrele didactice și studenții Facultății de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu au sărbătorit miercuri, 30 ianuarie, pe Sfinții Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie de Nazians și Ioan Gură de Aur, ocrotitorii instituției de învățământ teologic universitar. Hramul a început cu Sfânta Liturghie oficiată în Catedrala Mitropolitană din Sibiu de Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului. Din sobor au făcut parte decanul Facultății de Teologie din Sibiu, pr. prof. dr. Nicolae Chifăr, prodecanul instituției, pr. prof. dr. Aurel Pavel, cadre didactice și slujitorii locașului de cult. Răspunsurile liturgice au fost date de corul studenților teologi, condus de pr. lect. dr. Sorin Dobre. La sărbătoarea facultăţii au fost prezenți rectorul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, prof. dr. Ioan Bondrea, prorectori și alte cadre didactice din cadrul instituției. Cuvântul de învățătură de la Sfânta Liturghie a fost rostit de arhid. prof. dr. Ioan I. Ică jr.
„Acești mari bărbați cu adevărat stau la temelia Bisericii până în zilele noastre. Rolul lor în veacul al patrulea a fost același pe care l-a avut în secolul întâi Sfântul Apostol Pavel, pentru că, așa cum Sfântul Apostol Pavel a reușit în veacul întâi să aducă Evanghelia Domnului nostru Iisus Hristos în toate cetățile antice mai importante, pentru că dacă nu era Sfântul Apostol Pavel, creștinismul ar fi rămas o sectă, o credință evreiască, undeva la marginea lumii de atunci - Sfântul Apostol Pavel a spus că Iisus Hristos, chiar dacă a fost evreu și chiar dacă a vorbit în primul rând pentru israeliți, El este lumina întregii lumi, iar Evanghelia Sa trebuie vestită și la Antiohia și la Atena și în Macedonia și la Roma, chiar cu prețul vieții -, după 400 de ani îi vedem pe acești trei bărbați, ca niște apostoli noi ai Mântuitorului nostru Iisus Hristos, cucerind cetățile, cucerind duhovnicește, cu cuvântul, cu exemplul, cu minunea aceasta a vederii darurilor, sufletele și inimile lumii de atunci. Dacă societatea antică l-a primit pe Iisus Hristos, se datorează în primul rând ostenelilor și lucrării atât de exemplare a acestor trei bărbați”, a subliniat arhid. prof. dr. Ioan I. Ică jr.
La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Laurențiu i-a binecuvântat pe toți cei prezenți la sărbătoarea învățământului teologic sibian.
„Cu multă dragoste și prețuire ne îndreptăm gândurile noastre spre Facultatea de Teologie, aducând mulțumire conducerii Facultății, profesorilor, ostenitorilor și celor care pe parcursul anului trecut s-au ocupat de partea liturgică, profesorilor de muzică. Cei trei sfinți care sunt mentorii noștri duhovnicești și teologici n-au urmărit decât două căi: calea spre Biserică și calea spre Școală. Și voi, studenții care vă pregătiți în școala de Teologie, trebuie să faceți la fel, și vă doresc să ajungeți cât mai mulți slujitori ai sfintelor altare pentru a lua plata bunilor iconomi ai tainelor lui Dumnezeu”, a spus ierarhul.
Rectorul universității sibiene a transmis tuturor cadrelor didactice și studenților teologi un mesaj de felicitare.
„Facultatea de Teologie este parte integrantă a Universității «Lucian Blaga» din Sibiu, o universitate care a fost întotdeauna motorul de dezvoltare a comunității sibiene, și acest lucru ne face să privim cu încredere spre viitor. Anul acesta este unul deosebit pentru universitatea noastră pentru că vom împlini în luna octombrie 50 de ani de când universitatea, în forma ei modernă, funcționează, trăiește pentru Sibiu, trăiește pentru învățământul superior românesc. 50 de ani într-o instituție nu sunt foarte mulți, dar sunt ani pe care i-am parcurs împreună și am făcut în așa fel încât tot ceea ce a însemnat studenți, absolvenți și corp profesoral să gândească și să trăiască în spirit românesc. Mă bucur că la această aniversare trebuie să mulțumim învățământului teologic pentru că el ne-a deschis cu mai bine de 230 de ani în urmă calea spre învățământul superior”, a spus prof. dr. Ioan Bondrea.
Sărbătoarea a continuat în Aula „Mitropolit Ioan Mețianu” a Facultății de Teologie din Sibiu, unde studenții și cadrele didactice au ascultat prelegerea susținută de pr. prof. dr. Nicolae Chifăr despre învățăturile Sfântului Ioan Gură de Aur legate de Taina Preoției. Prezentarea s-a intitulat „Sublimul slujirii preoțești evocat de Sfântul Ioan Gură de Aur” și a cuprins cele mai frumoase referiri ale marelui teolog la preoție.
„Misiunea preoțească necesită persoane cu înaltă trăire spirituală, cu o înaltă ținută morală și cu o temeinică pregătire intelectuală, pe măsura responsabilității ei. Vorbind despre sublimul slujirii preoțești, Sfântul Ioan Gură de Aur, singurul om care, așa cum afirmă părintele Dumitru Fecioru, care a tradus «Tratatul despre Preoție», «urcând acest munte maiestuos al preoției, l-a cunoscut în întregime», învață că preoția este superioară demnității împărătești, numind-o «înaltă slujire a îngerilor»”, a spus părintele Nicolae Chifăr. Corul studenților teologi au încheiat sărbătoarea hramului cu un scurt recital de cântece religioase.
Hramul şcolilor teologice clujene
Sute de studenți și elevi teologi clujeni au participat miercuri, 30 ianuarie, în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, la Sfânta Liturghie oficiată cu ocazia prăznuirii Sfinților Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur, cei trei mari dascăli ai lumii, protectorii tuturor școlilor teologice ortodoxe.
Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a oficiat Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Din soborul preoților slujitori au făcut parte părinți profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxă și Seminarul Teologic Ortodox, preoți și diaconi, slujitori ai catedralei, precum și alți preoți invitați din cadrul instituțiilor de învățământ ale județelor Cluj și Bistrița-Năsăud.
După citirea pericopei evanghelice, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat: „Învățătorii lumii”, în care a vorbit despre cei trei mari ierarhi și despre calitățile lor. Totodată, ierarhul i-a îndemnat pe elevii și studenții de la cele două instituții teologice să fie buni misionari și să le urmeze credința celor trei ocrotitori spirituali.
„Noi dorim ca și tinerii noștri studenți și tinerii noștri elevi, atunci când vor îmbrățișa preoția, și nu numai cei ce vor îmbrățișa preoția, să fie învățătorii lumii. E mare nevoie în lumea în care trăim noi de apostoli care să îi determine pe oameni să ducă o viață creștină (…) Vorba noastră, predica noastră, nu-i credibilă dacă faptele noastre nu luminează. Așa că, e necesară predica, e necesar Cuvântul lui Dumnezeu să fie vestit în toată lumea, dar e nevoie ca și cel ce-l vestește, prin viața lui, prin sfințenia lui, să-L mărturisească pe Hristos Dumnezeu. Acestea sunt gândurile pe care vi le pun la suflet astăzi, dumneavoastră, tuturor, dar, în mod special, tinerilor noștri teologi, pentru că ei sunt apostolii de mâine, dar nu numai de mâine, ci chiar și cei de astăzi, prin felul în care, cu viața lor, Îl mărturisesc pe Domnul Hristos înaintea oamenilor”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Andrei.
În cadrul Sfintei Liturghii, conf. dr. Marin Cotețiu, cadru universitar la specializarea Artă Sacră a Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj, a fost hirotonit preot misionar pe seama Capelei „Schimbarea la Față” din Gilău, zona Sub Pădure, Protopopiatul Cluj I.
Pentru activitatea sa academică și pentru promovarea valorilor tradiționale creștine, prorectorul Universității „Babeș-Bolyai”, prof. dr. Ioan Bolovan, a primit din partea Părintelui Mitropolit Andrei, „Crucea Transilvană”, cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Sălajului, iar președintele Senatului UBB, pr. prof. dr. Ioan Chirilă, a fost distins cu Crucea Centenar „Mihai Vodă”.
Toți profesorii celor două instituții teologice au fost distinși cu Crucea și Ordinul Centenar „Mihai Vodă”, pentru activitatea desfășurată în anul 2018.
La final, au luat cuvântul: decanul Facultății de Teologie Ortodoxă, pr. prof. dr. Vasile Stanciu, directorul Seminarului Teologic Ortodox, pr. lect. dr. Liviu Vidican-Manci și prorectorul Universității „Babeș-Bolyai”, prof. dr. Ioan Bolovan.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date, în prima parte a slujbei, de Corul Facultății de Teologie Ortodoxă, dirijat de arhid. asist. dr. Daniel Mocanu, iar în cea de a doua parte – de Corul Seminarului Teologic Ortodox, dirijat de pr. prof. Petru Stanciu. De asemenea, la priceasnă, Grupul Coral „Oremus” al Seminarului, dirijat de arhid. Daniel Mocanu, a interpretat mai multe cântări religioase.
La sărbătoare au participat, alături de studenții și elevii teologi, corpul profesoral al Facultății și Seminarului Teologic Ortodox din municipiul Cluj-Napoca, reprezentanți ai Universității „Babeș-Bolyai” și ai Inspectoratului Școlar Județean din Cluj, precum și oficialități locale și județene, numeroşi invitaţi.
Liturghie arhierească la Alba Iulia
Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a fost prezent la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia unde, înconjurat de părinții profesori, a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și a rostit cuvântul de învățătură în Paraclisul „Sfinții Trei Ierarhi”, cu prilejul hramului. În cadrul slujbei, la momentul rânduit, diaconul Dragoș-Ioan Șușman, profesor în cadrul secției de Muzică Religioasă a facultății, a fost hirotonit preot pe seama Paraclisului Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia.
În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, adresându-se studenților în teologie și numeroșilor oaspeți prezenți, a spus: „În acest timp marcat de întunericul urii și egoismului, de violență, dezbinare în familie și războaie sângeroase, suntem chemați să răspândim lumina, pacea și iubirea, asemenea Sfinților Trei Ierarhi. Astăzi, când demnitatea omului e strivită de sclavie interioară, de pofte dezordonate, trebuie să iubim curăția morală, precum îndeamnă Sfântul Vasile cel Mare: «Păstrează-te curat în toate, ca să-L vezi pe Dumnezeu în slavă!». În acest timp, când mulți vestesc doctrine false și trecătoare, iar creștinii nu reacționează împotriva acestor fabulații, se cuvine să demascăm erorile, să apărăm credința, să spunem tuturor că în afara Bisericii nu este mântuire, Biserica fiind «un spital duhovnicesc», în care noi putem primi «leacuri potrivite patimilor noastre», precum afirmă Sfântul Ioan Gură de Aur”.
Răspunsurile la Dumnezeiasca Liturghie au fost oferite de Corul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cetatea Marii Uniri, condus de pr. prof. dr. Domin Adam. De asemenea, cu prilejul sărbătoririi ocrotitorilor învățământului teologic, pr. lect. dr. Alexandru Moldovan a susținut o prelegere adresată în mod special studenților, în cuprinsul căreia a reliefat viața și activitatea Sfinților Trei Ierarhi, evidențiind, totodată, importanța lucrărilor teologice pe care acești corifei luminați ai Bisericii le-au lăsat moștenire posterității.
La finalul slujbei, pr. prof. dr. Mihai Himcinschi, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, a adresat mulțumiri ierarhului pentru grija părintească ce o manifestă față de cadrele didactice și studenții școlii teologice. În continuare, după săvârșirea Dumnezeieștii Liturghii, Arhiepiscopul Irineu al Alba Iuliei a oficiat slujba de binecuvântare a sediului Asociației Studenților Creștini Ortodocși Români (ASCOR) – Filiala Alba Iulia, aflat în incinta institutului de învățământ teologic, în urma amplelor lucrări de restaurare și renovare efectuate, conform Arhiepiscopiei Alba Iuliei.
Sărbătoare la Liceul Ortodox, Oradea
Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei s-a aflat în mijlocul profesorilor și al elevilor de la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, unde a săvârșit Sfânta Liturghie în paraclisul cu hramul Sfântul Ierarh Niceta de Remesiana, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Răspunsurile liturgice au fost date de corul „Diacon Nicolae Firu” al liceului. Prăznuirea Sfinţilor Trei Ierarhi a prilejuit şi un moment de bucurie duhovnicească pentru Preasfinţitul Părinte Sofronie al Oradiei, în această zi împlinindu-se 20 de ani de la alegerea sa în treapta arhieriei, 30 ianuarie 1999, ca cel dintâi ierarh al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.
După citirea pericopei evanghelice rânduite, elevul Cătălin Balint din clasa a XII-a a rostit un cuvânt ocazional despre cei Trei Sfinți Ierarhi, mari învăţători şi luminători ai lumii, modele de urmat, atât pentru slujitorii Bisericii, cât și pentru dreptmăritorii creștini.
La sfârșitul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Sofronie a adresat cuvinte de binecuvântare și de felicitare la adresa corpului didactic și al elevilor: „Liceul Ortodox «Episcop Roman Ciorogariu» din Oradea, înființat în urmă cu aproape 12 ani, care a pornit la drum cu 27 de elevi, ajuns astăzi la 722 de elevi, de la grădiniță până la clasa a XII-a, cu un corp profesoral însuflețit și inimos, dedicat și jertfelnic, evlavios și bine pregătit, reprezintă o speranță pentru Biserica Ortodoxă din această parte de țară, pentru Episcopia noastră”. Ierarhul a mai arătat că „trăim într-o lume care se află într-o permanentă schimbare, însă credința nu se schimbă, ea este mereu aceeași. Domnul nostru Iisus Hristos este Același, ieri și azi și mâine și în vecii vecilor, astfel că și credința, în conținutul ei, este neschimbată. Însă formele prin care noi Îl propovăduim pe Dumnezeu, metodele misionare ale Bisericii se schimbă datorită condițiilor în care trăim și, de aceea, este nevoie ca să fiți cu foarte multă înțelepciune și răbdare și să vă înarmați cu toate armele misionare moderne, pentru ca mesajul Evangheliei Domnului nostru Iisus Hristos să fie transmis eficient oamenilor de astăzi”.
Preasfinţitul Sofronie a mai adăugat că „Biserica vine întotdeauna cu mesajul de iubire, de pace, de iertare, de echilibru, de binecuvântare, pentru că, dacă ura aceasta este lăsată liberă, dezlănțuită, duce la distrugerea umanității. Pentru ca aceasta să nu se întâmple, pământul are mare nevoie de prezența iubitoare a Domnului Hristos, Care este prezent în Biserica Sa prin Sfânta Euharistie, prin comuniunea euharistică a credincioșilor (…) Să conștientizăm tot mai mult că facem parte dintr-o familie specială, a Bisericii, și că nu suntem singuri, ci, în toate eforturile noastre de zi cu zi, Îl avem pe Dumnezeu împreună cu noi, inspirându-ne și ajutându-ne să rezistăm tuturor influențelor negative din societate. Așa au făcut și Sfinții Trei Ierarhi, la timpul lor, deși au suferit și ei prigoniri, fiind neînțeleși de unii semeni ai lor. Căutați cumințenia și bunătatea ascunse în Biserică, din pilda vieții Sfinților și în mod special din viața Sfinților Trei Ierarhi care sunt prăznuiți astăzi”.
Pr. prof. Radu Rus, consilier pentru învățământ și activități cu tineretul la Centrul Eparhial al Episcopiei Oradiei și directorul Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, a mulțumit Preasfințitului Părinte Sofronie pentru purtarea de grijă constantă față de această școală confesională pe care ierarhul a înființat-o în urmă cu 12 ani. Anul acesta, în ziua prăznuirii Sfinților Trei Ierarhi, se împlinesc 20 de ani de când Colegiul Electoral Bisericesc întrunit la Jula, în Ungaria, l-a ales pe tânărul și eruditul ieromonah, absolvent de studii universitare de medicină și de teologie ortodoxă, Sofronie Drincec, ca cel dintâi Episcop eparhiot al românilor ortodocși din Ungaria, pentru ca, în ziua de 21 februarie 1999, să primească cerescul dar al arhieriei în Catedrala cu hramul Sfântul Ierarh Nicolae din Jula.
Prăznuirea Sfinților Trei Ierarhi a fost urmată, a doua zi, joi, 31 ianuarie, de sesiunea de comunicări științifice a cadrelor didactice și a elevilor Liceului Ortodox, care au prezentat mai multe referate cu tema „Anul omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari)” și „Anul comemorativ al Patriarhilor Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu și al traducătorilor de cărți bisericești” în Patriarhia Română. Corpul profesoral de la Liceul Ortodox, împreună cu cel de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman” din Oradea, alături de elevi și studenți, va participa la Sfânta Liturghie, sâmbătă, 2 februarie, de praznicul Întâmpinării Domnului, la biserica de enorie din Oradea ce îi are ca ocrotitori pe Sfinții Trei Ierarhi, încheind, astfel, seria manifestărilor dedicate ocrotitorilor duhovnicești ai învățământului teologic.
Hram la Baia Mare
Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, cu ocazia hramului şcolilor teologice din Baia Mare. Din sobor au făcut parte cadre didactice universitare şi de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare: pr. conf. dr. Adrian Gh. Paul, coordonatorul Domeniului Teologie Ortodoxă „Justinian Arhiepiscopul” de la Centrul Universitar „Nord" din Baia Mare şi prodecan al Facultăţii de Litere, pr. conf. dr. Ştefan Pomian, arhim. dr. Ioachim Tomoiagă, cadru didactic asociat, pr. lect. dr. Vasile Borca, pr. lect. dr. Dorinel Dani, pr. dr. Marius Sabou, cadru didactic asociat, pr. prof. drd. Claudiu Pop, pr. lect. dr. Marius Nechita, directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare, pr. dr. Ştefan Cristian, consilier eparhial şi cadru didactic asociat, pr. Milan Bălan, consilier eparhial al Sectorului Educaţional, pr. Florin Hoban, inspector şcolar pentru religie, pr. prof. Florin Stoica, pr. prof. drd. Claudiu Ciascai, arhim. dr. Casian Filip, eclesiarh, diaconi.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul „Sfântul Ioan Damaschin” al Domeniului Teologic „Justinian Arhiepiscopul” al Centrtului Universitar „Nord” al Universităţii Tehnice Cluj-Napoca, dirijat de pr. lect. dr. Teofil Stan, şi Corul „Angelli” al Seminarului Teologic „Sfântul Iosif Mărturisitorul”, dirijat de pr. prof. dr. Andrei Baboşan.
Între credincioșii care au asistat la slujbă s-au aflat cadre didactice universitare: prof. dr. ing. Vasile Ţopa, rectorul Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca, conf. dr. Mircea Farcaş, decanul Facultăţii de Litere de la Centrul Universitar „Nord” Baia Mare, prof. dr. Petrică-Pop Sitar, prorectorul Centrului Universitar „Nord” Baia Mare, prof. dr. George Achim, directorul Şcolii Doctorale, conducerea Seminarului Teologic şi cadre didactice universitare şi de la Seminarul Teologic, studenţi şi elevi seminarişti.
În încheierea Sfintei Liturghii a fost oficiat un Polihroniu, prin care s-a cerut ajutorul lui Dumnezeu pentru buna ocârmuire şi chivernisire a Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca, a Centrului Universitar „Nord” din Baia Mare şi a Seminarului Teologic Ortodox Liceal „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare.
Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a rostit un cuvânt despre viaţa, activitatea teologică şi socială a celor Trei Ierarhi, pe care i-a numit „stâlpi ai învățăturii creştine ortodoxe", „unii din cei mai mari dascăli ai creştinătăţii (…) care au alcătuit esenţa credinţei noastre, Simbolul de credinţă, care au contribuit hotărâtor la alcătuirea dogmei Sfintei Treimi" în perioada secolului de aur al Ortodoxiei.
Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a vorbit, apoi, despre rolul celor Trei Mari Ierarhi pentru învăţământul teologic prin modelul pe care îl oferă tinerilor, precum şi despre alegerea lor ca ocrotitori ai şcolilor teologice: „Sfinţii Trei Ierarhi Vasile cel Mare, Grigore cuvântătorul de Dumnezeu şi Ioan Gură de Aur sunt patronii sau ocrotitorii învăţământului teologic ortodox. Ei sunt modele de slujire, de pregătire teologică, de propovăduire a cuvântului, de slujire a celor săraci, a celor bolnavi, ai celor în nevoi, modele pentru dascălii de teologie, modele pentru arhierei, pentru preoţi şi pentru monahi. Ei sunt mari luminători şi stâlpi ai Bisericii lui Hristos. De aceea au fost luaţi drept ocrotitori ai învăţământului teologic. Şcolile noastre teologice, Departamentul de Teologie Ortodoxă «Justinian Arhiepiscopul» din cadrul Centrului Universitar «Nord» din Baia Mare, Seminarul Teologic Ortodox «Sfântul Iosif Mărturisitorul» din Baia Mare şi Liceul Teologic Ortodox «Nicolae Steinhardt» din Satu Mare şi-au serbat astăzi ocrotitorii cereşti, pe Sfinţii Trei Ierarhi”.
Ierarhul s-a referit, apoi, la buna colaborare cu conducerea Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca, cu cea a Centrului Universitar „Nord” din Baia Mare, respectiv a Domeniului Teologie Ortodoxă „Justinian Arhiepiscopul”.
După încheierea Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a oferit prof. dr. Vasile Ţopa, rectorul Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca, distincţia „Crucea Voievodală Maramureşeană” în semn de apreciere pentru activitatea științifică desfășurată în calitate de profesor universitar și rector al Universității Tehnice din Cluj-Napoca; pentru legătura pe care o întreține cu Biserica Ortodoxă; pentru relațiile cu Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului și grija pentru Departamentul de Teologie „Justinian Arhiepiscopul” din cadrul Facultății de Litere a Centrului Universitar „Nord” din Baia Mare, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca.
Sărătoare la Catedrala din Miercurea Ciuc
Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei a slujit Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală „Sfântul Ierarh Nicolae și Acoperământul Maicii Domnului” din Miercurea Ciuc.
Ierarhul a rostit un cuvânt de învățătură în care a arătat că: „Sfinții Trei Ierarhi Vasile, Grigore și Ioan sunt sărbătoriți împreună pentru calitățile pe care îi unesc, ei sunt trâmbițele Duhului Sfânt, cultura teologică care au avut-o trăind în epoca de aur a Bisericii veacului al IV-lea (…) Pe vremea lui Alexios Comnenul, Împăratul Bizanțului (1081-1118), în cetatea Evhaitelor trăia episcopul Ioan, un om sfânt, cu multă evlavie și temător de Dumnezeu. În acea vreme s-a produs o ruptură între creștini, unii credeau că Sfântul Vasile e mai mare, alții Sfântul Grigore, iar alții Ioan Gură de Aur. Sfinții i s-au arătat în vis episcopului Ioan și i-au spus că sunt egali în învățătură și în fața lui Dumnezeu. Adunându-se în sobor, reprezentanții bisericii împreună cu episcopul Ioan au hotărât ca data de pomenire a celor trei Ierarhi să fie data de 30 ianuarie. Sfințenia vieții lor prin post și rugăciune, prin renunțarea la sine i-a făcut să devină cu adevărat vase ale Duhului Sfânt, au rămas nemuritori prin faptele și prin scrisul lor. Sfântul Vasile cel Mare a fost un bun organizator sub aspect administrativ, brațul care lucrează. Sfântul Grigorie Teologul, finețea observațiilor teologice, capul care cugetă. Iar Sfântul Ioan Hrisostom, iscusit și fascinant vorbitor, Gura de Aur a Bisericii. Din anul 1936, de la Congresul Facultăților de teologie ținut în Atena au fost declarați ocrotitorii școlilor teologice. Ne rugăm Sfinților Trei Ierarhi zicând: «Bucură-te treime de arhierei mult lăudată!» (Acatistul Sfinților trei Ierarhi)”.
În cadrul Sfintei Liturghii, ierodiaconul Dionisie Hurdubei, a fost hirotonit ieromonah pe seama Mănăstirii „Icoana Prodromița” și „Sfântul Nectarie” din Comandău, judeţul Covasna.
Răspunsurile la strană au fost date de către obştea Mănăstirii „Sfântul Ierarh Nicolae“ şi „Acoperământul Maicii Domnului” din Miercurea Ciuc, conform Episcopiei Covasnei şi Harghitei.
Hramul Liceului Ortodox din Zalău
La Paraclisul Liceului Ortodox „Sfântul Nicolae” din Zalău au fost prăznuiţi ocrotitorii învăţământului teologic. La Sfânta Liturghie a asistat şi Preasfinţitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, împreună cu elevii din clasele de liceu și cei din clasele primare și gimnaziale, alături de profesorii și învățătorii lor, precum și persoane care în fiecare duminică și sărbătoare sunt prezente la Dumnezeiasca Liturghie săvârșită în capela acestui așezământ teologic.
La final, părintele Călin Ciurbe, directorul Liceului Ortodox „Sfântul Nicolae” din Zalău, a rostit cuvântul de învățătură și a mulțumit Preasfințitului Părinte Petroniu pentru prezență. În continuare, ierarhul și-a exprimat aprecierea față de cadrele didactice și i-a impulsionat pe toți elevii prezenți în a depune un efort asiduu, în vederea atingerii performanței școlare.
Clasa cu profil teologic, înființată în anul 1994, în cadrul Școlii Normale „Gheorghe Șincai”, a devenit instituție de sine stătătoare începând cu anul 1998, sub denumirea de Seminarul Teologic Liceal Ortodox Zalău. Până în prezent, au absolvit această școală 21 de generații de tineri, peste 70 dintre aceștia devenind slujitori ai altarului ca preoți sau diaconi. Începând cu anul școlar 2008-2009, Seminarul Teologic Liceal Ortodox și-a schimbat denumirea în Liceul Ortodox „Sfântul Nicolae”. Începând cu anul şcolar 2011-2012, în cadrul Liceului Ortodox funcționează și clase de învățământ primar, având, în momentul de față, ciclul primar complet, începând de la clasa pregătitoare, precum și nivelul ciclului gimnazial întreg, începând cu data de 1 septembrie a anului 2018.
Slujire arhierească la Deva
Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala Episcopală „Sfântul Ierarh Nicolae” și „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Deva, împreună cu un sobor de preoți și diaconi. În cuvântul de învățătură rostit cu acest prilej, ierarhul a vorbit despre virtuțile marilor dascăli și ierarhi ai Bisericii prăznuiți în această zi, care au fost încă din timpul vieții și au rămas până în prezent modele de urmat în mărturisirea dreptei credințe și trăirea unei vieți curate, cu adevărat creștine, conform Episcopiei Devei şi Hunedoarei.
Hram la Satu Mare
Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereul-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie la Biserica de lemn din incinta Seminarului Teologic Liceal „Nicolae Steinhardt” din municipiul Satu Mare, cu prilejul sărbătorii Sfinților Trei Ierarhi - patronii spirituali ai învățământului teologic. La finalul Sfintei Liturghii ierarhul a premiat elevii care au participat la anumite concursuri și olimpiade, conform Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului.