Slujiri arhiereşti la hramul Sfântului Apostol și Evanghelist Ioan

Un articol de: Oana Rusu - 10 Mai 2018

Mai multe locaşuri de cult din Transilvania au avut hram de Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan Teologul, pomenit în data de 8 mai, iar printre acestea se numără Mănăstirea Pădureni, judeţul Cluj, recent înfiinţată, alături de Mănăstirea Prislop din judeţul Hunedoara, care și-a sărbătorit hramul istoric.

Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a oficiat Sfânta Liturghie la mănăstirea cu hramul „Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan” de la Pădureni, judeţul Cluj. Din sobor au mai făcut parte arhim. Dumitru Cobzaru, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului, şi Clujului, arhid. Claudiu Grama, consilierul pe probleme de misiune și protocol, stareți de la mănăstirile clujene și preoți din eparhie.

După citirea pericopei evanghelice, IPS Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură în care l-a evocat pe Sfântul Ioan Teologul, Apostolul Domnului, numit și Apostolul iubirii: „Aș putea rezuma cuvântul nostru de învăţătură la această sintagmă: «Și totuși, iubirea!», pentru că Sfântul Ioan Teologul este apostolul iubirii, insistă asupra acestei mari virtuți. În Evanghelia sa, dar și în prima sa Epistolă, vrând să îl definească pe Dumnezeu, zice: «Dumnezeu este iubire». E greu de a-L defini pe Dumnezeu, dar Dumnezeu este iubire (…) Această virtute ne face asemănători cu Dumnezeu. Această virtute ne ajută să ne apropiem de Dumnezeu”. Răspunsurile liturgice la Sfânta Liturghie au fost date de un grup de studenți ai Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

Mănăstirea de maici „Sfântul Apostol Ioan Evanghelistul” din satul clujean Pădureni, comuna Tritenii de Jos, a fost reactivată la 1 ianuarie 2014, pe vatra unei vechi mănăstiri ce funcționa în jurul anilor 1770. În prezent, obștea este formată din cinci viețuitoare, în frunte cu stareța Nectaria Pușcaș, iar duhovnicul obştii este ierom. Vladimir Marc.

„În anul 2015 am început construirea unui corp de chilii, pentru obştea mănăstirii, care încă nu s-a finalizat. Ne bucurăm de faptul că mai mulţi credincioşi descoperă Mănăstirea Pădureni, îndrăgesc această mănăstire şi contribuie la zidirea ei”, a spus maica nectaria Puşcaş.  

După participarea la hramul mănăstirii de la Pădureni, IPS Mitropolit Andrei a vizitat șantierul Mănăstirii „Mihai Vodă” de la Turda, iar apoi șantierul Centrului misionar-social „Sfântul Apostol Andrei”, din Cluj-Napoca, conform Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului.

Hram la Mănăstirea Prislop, Hunedoara

Mănăstirea Prislop, din judeţul Hunedoara a sărbătorit hramul istoric „Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan Teologul”. Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârșită de un sobor de arhierei, preoți și diaconi, în frunte cu Preasfințitul Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei. Din soborul de ierarhi au mai făcut parte Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei şi Preasfințitul Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului.

Preasfințitul Episcop Daniil a rostit un cuvânt de învățătură despre Apostolul iubirii, aşa cum este numit Sfântul Evanghelist Ioan Teologul, „cel care prin Evanghelia sa ne inițiază cel mai adânc în tainele Duhului și ale Împărăției lui Dumnezeu. Stând lângă pieptul lui Iisus Hristos la Cina cea de Taină și la picioarele Crucii Sale, Ioan ni-L descoperă cu putere pe Dumnezeu adevărat, ca Dumnezeu al Iubirii și Lumină a lumii”.

PS Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei a mulțumit ierarhilor, preoților și credincioșilor pentru prezența la Sfânta Liturghie în această zi de sărbătoare pentru așezământul monahal hunedorean. La final, soborul slujitor a săvârșit o slujbă de pomenire la mormântul părintelui Arsenie Boca, aflat în cimitirul mănăstirii, conform Episcopiei Devei şi Hunedoarei.