Slujiri arhierești la Lugoj și Fiscut

Un articol de: Protos. Iustin Popovici - 28 Iulie 2015

În Duminica a 8-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, a fost prezent în mijlocul comunității ucrainene din Lugoj, iar Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a slujit în Parohia Fiscut, Protopopiatul Arad.

La invitația părintelui Ilie Albiciuc, protopopul ortodox ucrainean de Lugoj, Înalt­prea­sfin­țitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, a fost prezent duminica aceasta în mijlocul cre­din­cioșilor ucraineni din Lugoj, care au sărbătorit hramul Bisericii `Sfântul Volodemer”. Această sărbătoare deosebită din viața comunității de ucraineni din municipiul de pe Timiș a fost prilejuită și de împlinirea a 25 de ani de la înfiinţarea parohiei şi a Protopopiatului Ortodox Ucrainean din Lugoj. Mitropolitul Banatului a fost întâmpinat în primele ore ale dimineții în mod tradițional de credincioșii parohiei, alături de păstorii lor de suflete. Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârșită în limbile română și ucraineană de Înalt­preasfințitul Părinte Ioan, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. La această mare sărbătoare au participat rep­re­zentanți ai Uniunii Ucrainenilor din România şi din Banat, foarte mulți preoţi şi credincioşi din toate localităţile aparţinătoare Protopopiatului Ortodox Ucrainean de Lugoj, oficialități locale și jude­țene, parlamentari, dar și re­pre­zentanți ai celorlalte culte din municipiu. După Sfânta Liturghie, chiriarhul Banatului a rostit celor prezenți un cuvânt de învățătură în care a subliniat învățăturile desprinse din pericopa evanghelică duminicală, de la Matei 14, 14-22, care isto­risește minunea înmulțirii pâinilor. De asemenea, primarul municipiului Lugoj, Francisc Boldea, a înmânat părintelui Ilie Albiciuc o diplomă, în semn de recunoștință pentru activitatea și realizările desfă­șu­rate în aceas­tă parohie. La rândul său, pr. Ilie Albiciuc a mulțumit chiriarhului Banatului pentru bucuria de a poposi în mijlocul comunității de ucraineni din Lugoj, precum și tuturor invitaților prezenți la acest eveniment și a oferit Înaltpreasfințitului Părinte Ioan și oficialităților prezente câteva daruri. Potrivit tradiției, la final a fost înconjurată biserica și au fost rostite ectenii pentru ctitorii și binefăcătorii acestui sfânt locaș.

Slujire arhierească în Parohia Fiscut

Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a poposit duminica aceasta în mijlocul credincioşilor din Parohia Fiscut, Protopopiatul Arad, pentru a binecuvânta şi sfinţi lucrările exterioare ale bisericii parohiale cu hramul `Sfântul Mare Mucenic Gheorghe". Aici, chiriarhul a fost întâmpinat în faţa bisericii de preotul paroh Dan-Marius Braiţ, preotul Goronea Valentin, pr. Augustin-Dănuţ Braiţ, de numeroși eno­riași și de locuitori din localitatea Mocrea. Conform tradiţiei populare, copiii şi tinerii satului, îmbrăcaţi în frumoasele straie populare, specifice zonei, l-au întâmpinat pe Înaltpreasfinţia Sa cu pâine şi sare şi i-au oferit flori. Înalt­preasfinția Sa a oficiat slujba de binecuvântare a lucrărilor realizate la sfântul locaș, înconjurându-se biserica și stropindu-se cu apă sfințită, urmată apoi de săvârșirea Sfintei Liturghii arhiereşti în biserica parohială. Cuvântul de învăţătură a fost pus sub titlul „Puterea comuniunii” (pe baza citirilor scripturistice ale duminicii, I Cor, 1; Matei 14), aceasta în Biserică prin harul lui Dumnezeu şi mulţimea darurilor revărsate peste toţi fiii ei. Duminica a 8-a după Rusalii, a Înmulţirii pâinilor, aminteşte şi de ziua a 8-a a săptămânii liturgice, adică ziua neînserată a Împărăţiei lui Dumnezeu, în care credincioşii se împărtăşesc mai adevărat cu Hristos Domnul, a subliniat ­Înaltpreasfinţia Sa. În mod lămuritor, Sfântul Apostol Pavel îndeamnă pe toţi credincioşii la întărirea comuniunii între ei, pentru câştigarea celei depline temeluită pe cuvântul adevărului şi sfintele Taine ale Bisericii, a mai adăugat chiriarhul arădean. În cadrul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei a hirotesit întru iconom pe preotul paroh Dan-Marius Braiţ, ca apreciere şi meritată răsplată pentru activitatea pastoral-misionară pe care o desfăşoară în această parohie. La ­finalul slujbei, preotul paroh a mulţumit chiriarhului pentru purtarea de grijă şi dragostea părintească pe care Înaltpreasfinţia Sa a arătat-o faţă de ­credincioşii acestei parohii, ­precum şi pentru distincţia ­acordată care oglindeşte ­dra­­gostea şi jertfelnicia bunilor ­credincioşi ai parohiei faţă de Sfânta Biserică.