Slujiri arhiereşti la praznicul Învierii Domnului Iisus Hristos
Mii de credincioşi au participat la slujbele săvârşite în noaptea Învierii Mântuitorului Iisus Hristos, precum şi în următoarele zile luminate ale Sfintelor Paşti. Credincioşii din majoritatea localităţilor transilvane au primit Lumina Sfântă adusă de la Ierusalim.
Câteva mii de credincioși au venit la Catedrala mitropolitană din Sibiu în Noaptea de Înviere pentru a primi Sfânta Lumină de la Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului. Înconjurat de un sobor de preoți și diaconi format din cadre didactice de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu și slujitorii locașului de cult, ierarhul a oficiat slujba Învierii pe o scenă amenajată pe treptele Catedralei mitropolitane. Au urmat utrenia din Noaptea de Înviere și Sfânta Liturghie. Răspunsurile liturgice au fost date de Corala „Timotei Popovici” a Catedralei mitropolitane, dirijată de pr. lect. univ. dr. Dan Alexandru Streza. În cadrul Sfintei Liturghii, IPS Mitropolit Laurențiu a sfințit pâinea și vinul cunoscute sub denumirea de „paști”, iar credincioșii au primit, la final, aceste daruri binecuvântate. De asemenea, foarte mulți credincioși s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hristos.
IPS Mitropolit Laurențiu le-a transmis celor prezenți un mesaj de binecuvântare și urările specifice marelui praznic al creștinătății: „Praznicul Învierii este o zi de bucurie, o zi de încununare a ostenelilor noastre din timpul postului, dar în același timp și o zi de lumină, o lumină pe care să o luăm și să o ducem cu noi să ne lumineze cărările vieții noastre, dar mai ales sufletele noastre. Vă binecuvântăm și vă mulțumim pentru dragostea arătată față de Sfânta Biserică. Am făcut o noapte de priveghere, dar nu degeaba, pentru că am luat acum binecuvântare și vă dorim tuturor sărbători fericite, sănătate, iar această bucurie a Învierii să nu piară niciodată din inimile noastre”.
În ziua Învierii Domnului, IPS Mitropolit Laurențiu a săvârşit, înconjurat de un sobor format din preoții Protopopiatului Sibiu, slujba Vecerniei din Duminica Paștilor, numită și „A doua Înviere”, la Catedrala Mitropolitană. În cadrul slujbei a fost citită Evanghelia în mai multe limbi, așa cum este vechea rânduială în Biserica Ortodoxă. După slujbă, preoții și credincioșii au participat la tradiționala Procesiune a Învierii. Purtând icoana Învierii, prapuri, moaște ale Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei, preoții și credincioșii au vestit cetății Învierea Domnului, cântând „Hristos a Înviat” și alte imnuri ale praznicului. La final, IPS Mitropolit Laurențiu i-a binecuvântat pe credincioșii care au participat la procesiune: „Săptămâna Luminată se deschide cu bucuria pe care Mântuitorului Iisus Hristos a adus-o întâi ucenicilor și apoi întregii lumi. Evanghelia citită astăzi în mai multe limbi dovedește un lucru pe care îl respectăm și îl apreciem: Evanghelia Mântuitorului Iisus Hristos a ajuns la toate neamurile, nu mai există limbă sfântă și limbă auxiliară, ci fiecare în graiul lui trebuie să primească vestea Învierii lui Hristos”.
Credincioșii din Brașov au primit binecuvântare arhierească în a doua zi de Paști, când IPS Mitropolit Laurențiu a liturghisit în paraclisul amenajat la demisolul Bisericii „Sfânta Parascheva” din cartierul Triaj. Ierarhul a târnosit Sfântul Altar al paraclisului unde se oficiază slujbele religioase până la finalizarea lucrărilor de la biserica mare. Paraclisul a primit hramul Învierii Domnului, iar în viitorul apropiat va fi sfinţit şi altarul de la biserica parohială.
Sfânta Liturghie a fost oficiată de IPS Mitropolit Laurenţiu, iar din soborul slujitor au făcut parte protopopul de Brașov, Dănuț-Gheorghe Benga, parohii bisericii, Ion Manea și Mihail Cătălin Sicoe, precum și alți preoţi şi diaconi. Răspunsurile liturgice au fost date de cvintetul „Anatoly”. Pr. Mihail Cătălin Sicoe a fost hirotesit iconom stavrofor, iar comunitatea a primit un act de cinstire din partea ierarhului, ca un semn de apreciere și mulțumire. În cuvântul de învățătură, ierarhul le-a vorbit credincioșilor despre mărturiile biblice legate de Învierea Domnului: „Cele mai importante mărturii ale realității Învierii Mântutiroului Iisus Hristos ni le dau aceste zile. Astăzi avem prima mărturie, cea a proorocului care a făcut legătura dintre Vechiul și Noul Testament, Sfântul Ioan Botezătorul. Evanghelia de astăzi ne spune că Iisus Hristos este cu adevărat Fiul lui Dumnezeu, iar Sfântul Ioan Botezătorul confirmă că a pregătit calea Domnului”.
Sărbătoarea s-a încheiat cu premierea, de către protopopul Dănuţ-Gheorghe Benga, a copiilor din Protopopiatul Brașov care au participat la concursul „Icoana și Școala Mărturisirii”. După Sfânta Liturghie IPS Mitropolit Laurențiu a vizitat șantierul din interiorul bisericii parohiale.
În cea de a treia zi de Paşti, IPS Mitropolit Laurenţiu a oficiat Sfânta Liturghie în Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Avrig, județul Sibiu, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, din care au făcut parte decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu, pr. prof. dr. Nicolae Chifăr, consilierul social din cadrul Arhiepiscopiei Sibiului, pr. Ciprian Cândea, protopopul de Avrig și paroh al bisericii, Vasile Gafton și alți slujitori ai sfintelor altare. Răspunsurile liturgice au fost date de Corala „Timotei Popovici” a Catedralei mitropolitane din Sibiu, dirijată de pr. lect. univ. dr. Dan Alexandru Streza. În cadrul Sfintei Liturghii, consilierul cultural al Arhiepiscopiei Sibiului, lect. dr. Emanuel Tăvală, a fost hirotonit diacon. La finalul Sfintei Liturghii, pr. Vasile Gafton a primit distincția „Crucea şaguniană pentru clerici”, iar mai mulți binefăcători ai bisericii din Avrig au primit acte de cinstire.
În cuvântul de învățătură, IPS Mitropolit Laurențiu a tâlcuit Evanghelia citită la Sfânta Liturghie, prin care s-a prezentat descoperirea Mântuitorului Iisus Hristos celor doi ucenici, Luca și Cleopa: „În drumul spre Emaus, Mântuitorul le dă o lecție acestor ucenici care așteptau o împărăție pământească. După atâția ani de robie, ei așteptau ca poporul iudeu să fie din nou în cinste. Călătorul necunoscut, Mântuitorul, a început să le explice lor Scripturile și să vorbeasă despre profețiile mesianice. Dar nu L-au cunoscut. S-a făcut seară, iar Călătorul s-a făcut că merge mai departe, dar ei L-au rugat să rămână cu ei. A rămas cu ei peste noapte și aici s-a petrecut minunea, o minune pe care noi o repetăm în fiecare duminică și în sărbătoare, minunea împărtășirii cu Hristos, prin Sfânta Euharistie. El a instituit Euharistia la Cina cea de Taină, iar acum, când s-au așezat la masă, Mântuitorul a repetat ceea ce făcuse la Cina cea de Taină și când a luat pâinea, a binecuvântat-o și a frânt-o și le-a dat-o lor, fără să le spună nimic, atunci li s-au deschis ochii și L-au cunoscut. Când L-au cunoscut, atunci El s-a făcut nevăzut. Este o mărturie extraordinară asupra Sfintei Împărtășanii, prin care noi primim Trupul și Sângele lui Hristos”. Sărbătoarea de la Avrig s-a încheiat cu slujba de sfințire a unui Centru de zi pentru copii, amenajat la sediul Protopopiatului Avrig. Centrul a fost amenajat în parteneriat cu Liceul Teoretic „Gheorghe Lazăr” din Avrig și va găzdui mai multe activități extrașcolare cu elevii.
Sfintele Paști în Cluj şi Bistriţa
Mii de credincioşi au umplut Piața „Avram Iancu” din fața Catedralei Mitropolitane clujene pentru a participa la slujba Învierii și pentru a lua lumină de la Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului. Între oaspeții care au participat la slujbă s-au aflat și membri ai Casei Regale, Principesa Margareta, Custodele Coroanei române, împreună cu Principele consort Radu. Slujba de Înviere a fost oficiată pe o scenă special amenajată în fața Catedralei mitropolitane, iar credincioșii alături de sobor au cântat troparul praznicului Învierii Domnului. IPS Mitropolit Andrei a vorbit, cu această ocazie, despre importanța icoanei ca fereastră către lumina Învierii. Apoi, soborul de preoți și diaconi, în frunte cu IPS Mitropolit Andrei, și alături de credincioși, au înconjurat, în procesiune, Catedrala Mitropolitană. La final, cei prezenţi au primit „paşti” pregătite în recipiente speciale.
În prima zi a Sfintelor Paști, credincioșii au participat la Sfânta Liturghie în Catedrala Mitropolitană clujeană. IPS Mitropolit Andrei a amintit, în cuvântul de învățătură, despre dependența de imagine a omul contemporan şi a făcut o distincție între „imaginea bună”, așa cum este icoana, și „imaginea rea” care „devine o fereastră înspre iad”. „Icoana, ca fereastră înspre Raiul Învierii, dă sufletului posibilitatea de a intra în legătură cu Împărăția lui Dumnezeu. Imaginea păcătoasă, ca fereastră spre iadul morții veșnice, ne pângărește și ne distruge spiritual”, a spus IPS Mitropolit Andrei care i-a îndemnat pe credincioși să prețuiască icoana, locul unei prezenţe harice.
La final, Părintele Mitropolit Andrei le-a mulțumit credincioșilor pentru participarea la slujbă, subliniind faptul că ei alcătuiesc Biserica cea vie a lui Hristos Cel Înviat. Credincioșii s-au împărtășit cu sfintele taine, iar copii au primit daruri din partea preoților Catedralei. De asemenea, așa cum este tradiția, au fost binecuvântate coșurile cu ouă, brânză și carne, aduse de credincioși.
În a doua zi de Paști, IPS Mitropolit Andrei a oficiat Sfânta Liturghie în Biserica „Sfânta Treime” din Bistriţa, înconjurat de un sobor de preoţi, din care au făcut parte protopopul de Bistriţa, Alexandru Vidican, parohul Tudor Mudure Iacob, preoţi din împrejurimi.
Răspunsurile liturgice au fost date de corul parohiei. În cuvântul de învăţătură, ierarhul a vorbit despre cea de a doua venire a Domnului, când toţi oamenii vor învia. În cadrul slujbei, corul de copii al parohiei a susţinut un concert de cântări pascale.
La final, fostul paroh, Ioan Suciu, care a rectitorit biserica, a primit distincţia „Crucea arhiepiscopală”. Cu această ocazie, IPS Mitropolit Andrei a oficiat taina Sfântului Botez pentru fiica preotului Marius Pintican, slujitor la aceasta parohie.
În a treia zi a Sfintelor Paști, IPS Mitropolit Andrei s-a aflat în municpiul Beclean, judeţul Bistriţa Năsăud, unde a târnosit Capela Spitalului Orășenesc, care a fost pusă sub protecția Sfântului Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon. Apoi, ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie pe o scenă amenajată în curtea instituției, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, între care protopopul Vicenţiu Doru Zimveliu şi preotul slujitor al capelei, Pavel Rusu. Răspunsuile liturgice au fost date de corul „Sfântul Apostol Andrei” din Beclean.
După citirea pericopei evanghelice, ierarhul a vorbit în cuvântul de învățătură despre vindecarea neputințelor și a păcatelor de către Iisus Hristos, Doctorul cel mare. La finalul slujbei, pr. Pavel Rusu a fost ridicat la ragul de iconom cu drept de a purta brâu roșu. Cu această ocazie, IPS Mitropolit Andrei a acordat ordinul „Sfântul Pahomie de la Gledin” managerului spitalului, Bogdan Tuşa, primarului oraşului Beclean, Nicolae Moldovan, şi fostului director al spitalului orăşenesc, Maria Timaru.
Sărbătoare luminată în Alba şi Mureş
În noaptea Sfintelor Paşti, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat Slujba Învierii pe o scenă amenajată în incinta Complexului arhiepiscopal, după care a celebrat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie şi a rostit cuvântul de învăţătură în Catedrala Reîntregirii. La slujba din noaptea de Înviere au participat mii de credincioşi, care au venit să ducă la casele lor Sfânta Lumină adusă de la Ierusalim, pâinea şi vinul binecuvântate, cunoscute în popor sub denumirea de „paşti” şi să primească Trupul şi Sângele Domnului Hristos.
În ziua Învierii Domnului, IPS Arhiepsicop Irineu a slujit Vecernia din Duminica Paştior – a doua Înviere, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.
În cadrul slujbei, a fost citită Evanghelia în doisprezece limbi de către ierarh şi preoţii slujitori. La final, credincioşii au primit din partea ierarhului iconiţe şi ouă roşii, iar cei mici au primit daruri.
În a doua zi a praznicului Învierii Domnului, IPS Arhiepiscop Irineu a fost prezent în mijlocul credincioşilor din Târgu Mureş, unde a oficiat Sfânta Liturghie, în Biserica „Învierea Domnului” din cartierul „Tudor Vladimirescu”, unde sunt preoţii Vasile Citirigă, Ioan Pintilie şi Ciprian Citirigă.
În cuvântul de învăţătură, ierarhul le-a vorbit celor prezenţi despre însemnătatea praznicului Paştilor, subliniind legătura dintre Învierea lui Hristos şi învierea tuturor: „Învierea lui Hristos este piatra de temelie a creştinismului, cheie de destin şi uşă spre eternitate. Învierea lui Hristos este garanţia sigură şi evidentă a învierii noastre, căci dacă El, Om adevărat şi Dumnezeu adevărat fiind, a părăsit mormântul Său, şi noi vom învia, după expresia Sfântului Apostol Pavel care ne spune că Hristos este pârga sau începutul învierii celor adormiţi (cf. I Cor. 15, 20).
Pentru noi, mormântul gol din Ierusalim, asupra căruia la fiecare sărbătoare a Paştilor coboară lumina din ceruri, este eternul mausoleu al învierii noastre cu trupul pentru vecii vecilor.
Părăsind acel mormânt, Hristos a făcut o spărtură în celula morţii pentru ca pe unde a ieşit El să ieşim şi noi”, conform Arhiepiscopiei Alba Iuliei.
Praznicul Învierii Domnului în Eparhia Oradiei
La noua Catedrală Episcopală cu hramurile „Învierea Domnului” şi „Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei”, Preasfinţitul Sofronie, Episcopul Oradiei a oferit Sfânta Lumină miilor de credincioși prezenți pe esplanadă. A urmat procesiunea de înconjurare a sfântului lăcaș și Slujba Învierii, oficiată de ierarh în catedrală, în sobor de ieromonahi, preoţi şi diaconi. Apoi, Sfânta Liturghie din noaptea Învierii Domnului a fost oficiată de unul dintre slujitorii catedralei, în paraclisul de iarnă „Sfinţii Ierarhi Nicolae, Spiridon şi Nectarie” de la demisolul catedralei.
Sfânta Liturghie din Duminica Sfintelor Paști, a Învierii Domnului, a fost săvârșită de către PS Episcop Sofronie în Catedrală, înconjurat de un sobor de ieromonahi, preoți și diaconi, în prezența a sute de credincioși care au participat la hramul noii Catedrale Episcopale din Oradea. În cuvântul rostit la încheierea Sfintei Liturghii, ierarhul a adresat urări credincioșilor prezenți.
În a doua zi a Sfintelor Paşti, PS Episcop Sofronie a săvârşit Sfânta Liturghie în biserica parohială din cartierul orădean „Mihai Eminescu”, ce are hramurile „Învierea Domnului” și „Intrarea Domnului în Ierusalim”. În predica rostită în cadrul Sfintei Liturghii, ierarhul a subliniat semnificațiile Învierii din morți a Domnului Iisus Hristos pentru întreaga umanitate.
În cea de-a treia zi a Sfintelor Paști, PS Episcop Sofronie a efectuat o vizită pastorală în Parohia Belejeni, Protopopiatul Beiuș, unde a săvârșit Sfânta Liturghie, în Biserica „Adormirea Maicii Domnului”, lăcaș târnosit de ierarh la 21 octombrie 2007.
În cuvântul de învățătură, pornind de la pericopa evanghelică citită (Luca 24, 12-35), PS Episcop Sofronie a vorbit despre prezența reală a Mântuitorului Iisus Hristos Cel Înviat pe pământ și în prezent, prin Sfânta Euharistie, adresând îndemn credincioșilor de a se spovedi și a se împărtăși cât mai des. După slujbă, ierarhul a binecuvântat noua casă parohială ce a fost finalizată de curând, apoi a vizitat șantierul de la noua biserică, aflată în construcție, din Parohia Drăgănești.
Sărbătoare în Maramureş şi Sătmar
Preasfinţitul Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat slujba Învierii Domnului, pe esplanada Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare, în faţa unei mulţimi de mii de credincioşi. A urmat săvârşirea Sfintei Liturghii în Catedrală. „Acest adevăr mare şi sfânt că Hristos a Înviat din morţi se întemeiază pe credinţa noastră puternică pe care am primit-o din Scripturi, am primit-o prin cuvânt, am primit-o prin predica Sfinţilor Apostoli şi am întărit-o, în istorie, cu 2000 de ani de mărturisire şi creaţie. Am întărit-o în istorie cu martiri şi mărturisitori, care şi-au dat viaţa şi şi-au vărsat şi sângele după modelul Mântuitorului. Este un adevăr puternic, plin de sens şi de conţinut”, a spus PS Episcop Iustin. În sobor s-au aflat preoţii Catedralei, eclesiarhul arhim. Casian Filip, alături de dr. Adrian Roşca, medic la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Bucureşti. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul „Doxologia” al Catedralei, dirijat de prof. dr. Cosmin Lauran.
În ziua Învierii Domnului, PS Episcop Iustin a oficiat slujba vecerniei în Catedrala Episcopală din Baia Mare, timp în care a fost citită Sfânta Evanghelie în mai multe limbi. „Se citeşte Evanghelia în mai multe limbi, însemnând că mărturisirea Învierii lui Hristos şi predica Apostolilor s-a adresat tuturor de pe pământ. Cei ce au crezut că Iisus este Hristos Fiul lui Dumnezeu şi a Înviat din morţi a treia zi şi este Mântuitorul lumii şi salvatorul omenirii şi s-au botezat în numele Lui se vor mântui, iar cei ce n-au crezut şi nu vor crede, vor rămâne în afară de Împărăţia lui Dumnezeu şi de Lumina şi milostivirea Preasfintei Treimi”, a spus PS Episcop Iustin.
În a doua zi de Paşti, PS Episcop Iustin a oficiat Sfânta Liturghie la Biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” şi „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir” din Protopopiatul Satu Mare. Din soborul au făcut parte arhim. Timotei Bel, exarhul mănăstirilor din Eparhie şi stareţul Mănăstirii „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Scărişoara Nouă, Ioan Socolan, protopopul de Satu Mare, slujitorii bisericii, pr. Florin Orăşteanu şi pr. Sandu Sabău. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul bisericii, dirijat de prof. Emilia Deleanu.
Cu această ocazie, ierarhul a sărbătorit 23 de ani de la momentul când a fost hirotonit arhiereu. În carul Sfintei Liturghii, PS Episcop Iustin a hirotonit diacon pe tânărul teolog Radu Ioan Pop. În cuvântul de învăţătură, ierarhul a vorbit credincioşilor despre jertfa lui Hristos pe Cruce şi biruinţa asupra diavolului: „Ultima jertfă sângeroasă a fost jertfa Mântuitorului, iar Crucea de pe Golgota este Altarul acestei jertfe. De aceea, Sfânta Cruce pentru noi nu este un simplu obiect. Este puterea lui Dumnezeu şi slava lui Hristos. Prin umilinţa şi suferinţa Crucii, Hristos, acceptând să moară pe Cruce, a biruit pe diavolul, a şters păcatele umanităţii, spălându-le cu sângele Său Dumnezeiesc, al tuturor oamenilor, de la Adam până la Hristos, şi de la Hristos până la sfârşitul veacurilor”.
În a treia zi de Paşti, PS Episcop Iustin a oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea „Învierea Domnului” de lângă Baia Mare, în fruntea unui sobor de 31 de preoţi. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul ASCOR Baia Mare, sub conducerea teologului Vlad Verdeş, şi de corul din satul vecin Chechiş. În cadrul Sfintei Liturghii a fost hirotonit întru preot diaconul Cosmin Teodor Bud, pe seama Parohiei Stremţ, Protopopiatul Chioar, şi întru diacon tânărul teolog Daniel Sabău, care va sluji ca preot, după hirotonire, în Parohia Sălişte, Protopopiatul Chioar.
Sfintele Paşti în Harghita şi Covasna
Mii de credincioși au venit la Catedrala Episcopală din Miercurea Ciuc pentru a primi Sfânta Lumină. Slujba Învierii a fost săvârșită de Preasfințitul Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, înconjurat de soborul de preoți și diaconi ai Catedralei.
Răspunsurile la strană au fost date de către Corala Catedralei. Sărbătoarea Învierii Mântuitorului a continuat în Catedrala Episcopală cu oficierea Dumnezeieștii Liturghii a Sfântului Ioan Gură de Aur.
În Duminica Învierii Domnului, PS Episcop Andrei a oficiat vecernia înconjurat de preoții și diaconii din cadrul Protopopiatului Miercurea Ciuc, în cadrul căreia s-a citit Evanghelia în 12 limbi.
„Evanghelia care s-a citit în 12 limbi arată trimiterea Apostolilor să cheme popoarele care ascultă vestea cea bună că Hristos a biruit moartea. Evanghelia Mântuitorului Hristos când se propovăduiește ne arată că oamenii sunt chemați la pocăință și prin pocăință primesc iertarea păcatelor și sunt pregătiți pentru a intra în Împărăția Cerurilor. Împărăția Cerurilor a arătat-o Domnul Hristos după Înviere când completează instituirea Sfântei Euharistii, merindea vieții veșnice”, a spus PS Episcop Andrei. Răspunsurile liturgice au fost date de Corala Catedralei și de obştea Mănăstirii „Sfântul Ierarh Nicolae” din Miercurea Ciuc.
Luni, în Săptămâna Luminată, PS Episcop Andrei, înconjurat de preoții din municipiul Sfântu Gheorghe și diaconi a slujit Sfânta Liturghie în Catedrala „Sfântu Mare Mucenic Gheorghe şi Sfântul Ierarh Nicolae” în municipiul Sfântu Gheorghe. La final, PS Episcop Andrei a sublinat că „Învierea Mântuitorului reprezintă centrul predicii Apostolilor (…) Sfintele Evanghelii mărturisesc că după Înviere, Mântuitorul S-a arătat mai întâi Mariei Magdalena chiar în dimineața Învierii. Femeilor Mironosițe care au venit la Mormânt ca să ungă Trupul Său cu mir le-a întâmpinat cu cuvântul „Bucurați-vă”. În ziua Învierii, spre seară, S-a arătat lui Luca și Cleopa care se aflau în drum spre Emaus. S-a arătat Apostolilor în prima zi seara, unde ucenicii erau închiși de frica iudeilor, a intrat prin ușile încuiate, le-a arătat mâinile și picioarele și I-a binecuvântat prin cuvintele «Pace vouă!». I-a numit martori ai patimilor și Învierii Sale și le-a făgăduit trimiterea Duhului Sfânt. La opt zile după Înviere S-a arătat din nou ucenicilor, acum fiind și Sfântul Apostol Toma pe care l-a invitat Să-i pipăie mâinile și coasta și plin de credință a exclamat «Domnul meu și Dumnezeul meu!». La 40 de zile după Înviere Iisus s-a arătat pentru ultima oară ucenicilor Săi, i-a scos în Betania și binecuvântându-i S-a înălțat la Ceruri”. Răspunsurile la strană au fost dată de membrii corului Catedralei Paraclis Episcopal, conform episcopiei Covasnei şi Harghitei.
Sărbătoare în Episcopia Sălajului
La Catedrala Episcopală „Înălțarea Domnului” din Zalău, slujba Învierii Domnului Iisus Hristos a fost oficiată de Preasfințitul Petroniu, Episcopul Sălajului, înconjurat de preoții slujitori ai Catedralei și în prezența unui impresionant număr de credincioși.
Dimineață, a fost săvârșită Sfânta Liturghie. În cea de-a doua zi de Paști, PS Episcop Petroniu a fost prezent în mijlocul credincioșilor din orașul Jibou unde a săvârșit Sfânta Liturghie în Biserica „Sfântul Proroc Daniel” și „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în frunte cu pr. Ionuț Pop, vicarul eparhial al Episcopiei Sălajului.
În cea de-a treia zi a Sfintelor Paști, PS Petroniu a făcut un popas duhovnicesc în mijlocul credincioșilor din orașul Șimleu Silvaniei, unde a săvârșit Sfânta Liturghie în Biserica „Intrarea în biserică a Maicii Domnului”, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în frunte cu Dan Haiduc, protopopul Șimleului Silvaniei. La Sfânta Liturghie a asistat și pastorul evanghelic Gerhard Wagner de la Diakonia din Alba Iulia, un colaborator al parohiei care a sprijinit activitatea socială desfășurată aici de-a lungul timpului.
La final, după cuvântul de învățătură rostit de PS Petroniu, pastorul Wagner a adresat câteva cuvinte celor prezenți, manifestându-și bucuria de a se afla, în cea de-a treia zi de Paști, în mijlocul comunității din Parohia „Intrarea în biserică a Maicii Domnului”. De asemenea, parohul Vasile Boșca i-a mulțumit acestuia pentru ajutorul în ceea ce privește activitatea socială derulată în cadrul parohiei.
Sfintele Paşti în Hunedoara
Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, a săvârșit Sfânta Liturghie a Paștilor la Catedrala Episcopală cu hramul „Sfântul Nicolae” și „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Deva, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Slujba de Înviere a început cu citirea canonului Sâmbetei celei Mari, apoi, la miezul nopții, mulțimea de credincioși a primit Sfânta Lumină a Învierii Domnului Iisus Hristos din făclia PS Episcop Gurie. Apoi a fost citită Evanghelia Învierii în cadrul slujbei de Înviere, pe o scenă special amenajată în fața Catedralei Episcopale. Soborul de slujitori a cântat în fața mulțimii de credincioși Canonul Învierii, slujba Învierii fiind continuată până dimineață cu săvârșirea în Catedrala Episcopală a Sfintei Liturghii a Învierii.
La finalul Sfintei Liturghii, PS Episcop Gurie i-a îndemnat pe credincioși „să urmeze întru totul vieții lui Hristos, pentru a fi părtași bucuriei celei veșnice de a deveni fii ai lui Dumnezeu și moștenitori ai Împărăției Sale”.
Duminică, PS Episcop Gurie a săvârșit, alături de un sobor de preoți și diaconi, slujba vecerniei din prima zi de Paști, cunoscută şi ca „A doua Înviere” sau „Învierea mică”.
În cadrul slujbei a fost citită în mai multe limbi Evanghelia în care Mântuitorul se arată prima dată ucenicilor Lui după Înviere, fapt ce simbolizează universalitatea mesajului Bisericii și propovăduirea Cuvântului Dumnezeu tuturor neamurilor.
Ierarhul le-a vorbit credincioșilor despre bucuria praznicului Învierii Domnului Iisus Hristos, „bucurie la care Biserica noastră dreptmăritoare îi cheamă să participe pe toți credincioșii săi, atât pe cei pregătiți duhovnicește, cât și pe cei care nu au fost apropiați Bisericii lui Hristos în această perioadă a postului, căci Domnul nostru Iisus Hristos a pătimit și a biruit moartea prin Învierea Sa pentru întreaga umanitate: «Pentru aceasta, intrați toți întru bucuria Domnului nostru; și cei dintâi, și cei de al doilea, luați plata. Bogații și săracii împreună bucurați-vă. Cei ce v-ați înfrânat și cei leneși, cinstiți ziua. Cei ce ați postit și cei ce n-ați postit, veseliți-vă astăzi. Masa este plină, ospătați-vă toți. Vițelul este mult, nimeni să nu iasă flămând. Gustați toți din ospățul credinței; împărtășiți-vă toți din bogăția bunătății»”, după cuvintele Sfântului Ioan Gură de Aur.
În a doua zi de Paști, PS Episcop Gurie a săvârșit slujba Sfintei Liturghii în biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” a filiei Godinești din Parohia Almaș-Săliște, Protopopiatul Deva, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Ierarhul a hirotonit întru preot pe diaconul Bogdan Tudorache, cel care va păstori în Parohia „Sfântul Ierarh Nicolae” din Baia de Criș, Protopopiatul de Brad.
În cuvântul de învățătură, PS Episcop Gurie i-a rugat pe credincioșii prezenți la Sfânta Liturghie să-și asume pe deplin bucuria Învierii Domnului Iisus Hristos, îndemnându-i la „săvârșirea de fapte bune, la iertarea tuturor celor greșiți ai lor și la împlinirea noii legi aduse de Hristos în lume, legea dragostei și a iubirii, lege în care întreaga noastră existență se îndreaptă către urmarea Mântuitorului și către moștenirea vieții celei veșnice adusă o dată cu biruința de pe Cruce”.
Slujba Învierii la Sâmbăta de Sus, Braşov
Preasfinţitul Ilarion Făgărăşanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, a oficiat Slujba Învierii la Mănăstirea „Brâncoveanu” de la Sâmbăta de Sus, județul Brașov, înconjurat de un sobor format din slujitorii aşezământului monahal. La slujbă au participat mulţi credincioşi, pelerini din toată ţara. Ierarhul a oficiat apoi Sfânta Liturghie, iar de la ora 12.00, a săvârşit slujba Vecerniei, la care s-a citit pericopa Sfintei Evanghelii de la Ioan în mai multe limbi. În a doua zi a praznicului, ierarhul a săvârşit Sfânta Liturghie la Catedrala Mitropolitană din Sibiu, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, format din cadre didactice de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna” din Sibiu şi slujitorii locaşului de cult. PS Episcop Ilarion Făgărăşanul a liturghisit în a treia zi de Paşti la Biserica „Sfânta Treime” din Făgăraş, judeşul Braşov. În soborul slujitor s-au aflat mai mulţi preoţi de la parohiile din Ţara Făgăraşului.