Slujiri arhierești la sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel
La sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel, numeroase locașuri de cult au avut hram. Cu acest prilej, ierarhii au vorbit credincioșilor prezenți la Sfânta Liturghie despre importanța misiunii celor doi Sfinți Apostoli, Petru și Pavel, care au fost cinstiți în mod deosebit, de-a lungul veacurilor.
Catedrala Episcopală din Deva și-a prăznuit cel de-al doilea hram, „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de către un sobor de arhierei, preoți și diaconi, în frunte cu Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului. Din soborul de ierarhi au făcut parte: Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, și Preasfințitul Părinte Episcop Daniil. Răspunsurile liturgice au fost oferite de către Corala „Sfântul Ierarh Nicolae” a Catedralei Episcopale, dirijată de arhid. Daniel Balea.
În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, a vorbit despre Sfânta Evanghelie citită în cadrul slujbei și a accentuat importanța misiunii Sfinților Apostoli, și mai ales a celor doi apostoli, Sfinții Petru și Pavel.
Preasfințitul Părinte Episcop Gurie al Devei și Hunedoarei, a mulțumit la final ierarhilor și slujitorilor veniți la sărbătoarea Catedralei din Deva, dar și tuturor credincioșilor prezenți, conform Episcopiei Devei și Hunedoarei.
Hram în Țara Năsăudului
Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, și Preasfințitul Părinte Nicanor, Episcopul ortodox al Banatului Sârbesc, s-au aflat în mijlocul obștii monahale de la Mănăstirea Rebra-Parva, din Țara Năsăudului, cu ocazia hramului. Cei doi ierarhi au oficiat Sfânta Liturghie, la altarul de vară al mănăstirii, fiind înconjurați de un sobor de preoți și diaconi. Din sobor au făcut parte: exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, arhim. Dumitru Cobzaru, protos. Cleopa Stefanovici, profesor la Seminarul Teologic Ortodox din Srem (Serbia), arhid. Igor Stancovici, secretar eparhial al Episcopiei Banatului Sârbesc, consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhid. Claudiu Grama, protopopul de Năsăud, Ioan Dâmbu, starețul mănăstirii, protos. Chiril Zăgrean și alți preoți din împrejurimi. În cadrul Sfintei Liturghii, Părintele Mitropolit Andrei al Clujului, Maramureșului și Sălajului l-a hirotonit întru diacon pe teologul Alin Nicolae.
Mănăstirea „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Țara Năsăudului, situată între localitățile Rebra și Parva, a fost întemeiată în 1993, cu binecuvântarea vrednicului de pomenire Mitropolitul Bartolomeu Anania. Un an mai târziu a fost pusă piatra de temelie a noii biserici, lăcaș de rugăciune ce a fost finalizat și sfințit în anul 2009. În prezent, în mănăstirea de la Rebra-Parva viețuiesc 10 monahi, în frunte cu starețul protos. Chiril Zăgrean.
Hram la Timișoara - Fratelia
La hramul Parohiei Timișoara-Fratelia a luat parte și Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, care, a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți din parohie, iar la final a rostit un cuvânt de învățătură despre viața și faptele Sfinților Apostoli Petru și Pavel, mărturisitori ai lui Hristos. La final, parohul Ioan Bălăngean a mulțumit ierarhului pentru bucuria adusă slujitorilor și credincioșilor parohiei cu prilejul acestei vizite. În proximitatea bisericii se află Centrul social, cultural și educațional „Sfântul Ioan Gură de Aur” al parohiei, ce funcționează pe bază de voluntariat, cu activități sociale, culturale și educaționale. Activitatea filantropică constă în distribuirea gratuită de alimente și produse de uz casnic, medicamente și consultații medicale periodice gratuite, sprijin material și financiar pentru familiile nevoiașe și pentru persoanele vârstnice din parohie și din mediul rural, vizând în special zonele defavorizate ale județului. Tot în cadrul centrului multifuncțional se desfășoară programe educaționale și catehetice pentru copii și tineret, activități tip „Școala după școală”, meditații gratuite la diverse materii, programe de dezvoltare a abilităților creative, artistice și sociale ale copiilor, dar și miniconferințe și ateliere de manufacture, conform Arhiepiscopiei Timișoarei
Sărbătoare la Mănăstirea Râmeț, Alba
Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent în mijlocul obștii monahale de la Mănăstirea Râmeț, județul Alba, unde, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și a rostit cuvântul de învățătură în altarul de vară din incinta așezământului monastic.
Adresându-se numeroșilor pelerini prezenți, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a spus: „Sfinții Apostoli Petru și Pavel au trăit pe acest pământ ca pe un câmp de luptă, purtând în inimă dorul după cer. Această virtute îi caracterizează pe toți sfinții creștinătății pe care moartea nu i-a înspăimântat. Sfântul Apostol Pavel privește moartea ca pe un mijloc de a se uni în mod plenar cu Hristos, iar Sfântul Apostol Petru scria creștinilor: «Știu că degrabă voi lepăda cortul acesta», adică va evada pe tărâmul veșniciei. Numai credința în viața viitoare și în judecata obiectivă a lui Dumnezeu ne ajută să fugim de urgia păcatului ucigător și să ne păstrăm sănătatea morală. Totodată, această credință ne dă puterea necesară să înfăptuim binele și să înfruntăm nenorocirile acestei vieți, zicând cu Psalmistul David: «Chiar de voi și umbla în valea umbrei morții, eu nu mă voi teme de rele, că Tu, Doamne, cu mine ești»”.
Mănăstirea Râmeț este unul dintre cele mai vechi așezăminte monahale din Transilvania, prima atestare documentară a acesteia datând din anul 1377, detaliu menționat pe al doilea strat de pictură al bisericii vechi. Fiind distrusă în anul 1762 de către generalul Bukow, locașul de cult a fost restaurat în anul 1792, urmând să funcționeze între anii 1826-1932 ca biserică de mir. Mănăstirea a fost reactivată în anul 1940, însă așezământul avea să traverseze o nouă perioadă dificilă odată cu instaurarea în România a regimului comunist. Așezământul monahal de la Râmeț a cunoscut o revitalizare intensă în timpul păstoririi Episcopului Emilian, perioadă în care avea să fie salvată de la distrugere biserica veche, în urma efectuării unei complexe operații de ridicare a acesteia. Între anii 1982-1986, a fost edificată noua biserică, slujba de târnosire fiind oficiată la data de 29 iunie 1992 de către Patriarhul Teoctist, înconjurat de un numeros sobor de arhierei. În prezent, obștea Mănăstirii Râmeț se află sub oblăduirea stareței stavrofora Apolinaria Barb, conform Arhiepiscopiei Alba Iuliei.
Hram la Schitul de la Moneasa, Arad
Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului a fost prezent în mijlocul credincioșilor la schitul din staţiunea Moneasa, județul Arad, cu prilejul hramului. Ierarhul a săvârşit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie în altarul de vară, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi: protos. David Ionescu, Alexandru Botea, protopopul Sebișului, arhid. Tiberiu Ardelean, inspector eparhial, pr. Cătălin Rus-Mercea de la Parohia Sebiș II, pr. Marius Ardelean de la Parohia Slatina de Criș, pr. Gheorghe Breteanu de la Parohia Moneasa şi diaconul Aurelian Iulian Moț.
În cuvântul de învăţătură, ierarhul a vorbit despre Sfinţii Apostoli, pe baza citirilor scripturistice ale sărbătorii: II Cor. 11-12; Mt. 16, în legătură cu cea a Rusaliilor sau a întemeierii Bisericii. Ierarhul a subliniat că în cursul veacurilor, credincioșii au arătat o evlavie aparte faţă de personalitatea celor doi apostoli, Petru și Pavel.
La finalul Sfintei Liturghii, Părintele Arhiepiscop Timotei a sfințit o fântână amenajată în apropierea aşezământului monahal, conform Arhiepiscopiei Aradului.
Hramul Mănăstirii Bixad, Satu Mare
Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului a oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea „Sfinții Petru și Pavel” din Bixad, Protopopiatul Oaș, cu ocazia hramului. Din soborul slujitor au făcut parte Marcel Malanca, protopop al Oașului, arhim. Emanuil Rus, starețul mănăstirii și un mare sobor de preoți și diaconi. În cadrul Sfintei Liturghii ierarhul a hirotonit diacon pe monahul Vasile Ardelean și a hirotesit protosinghel pe ieromonahul Calinic Ardelean, conform Episcopiei Maramureșului și Sătmarului.