Slujiri la începutul Postului Mare în judeţul Cluj

Un articol de: Darius Echim - 18 Martie 2021

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a săvârşit luni seara slujba Pavecerniței Mari în localitatea Straja, iar în cea de a doua zi a postului, ierarhul s-a aflat la Biserica „Buna Vestire” din Călărași-Gară.

În biserica de lemn „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Straja, monument istoric, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Andrei a săvârşit slujba Pavecerniței Mari, în cadrul căreia s-a citit prima parte a Canonului Mare al Sfântului Andrei Criteanul. Împreună cu ierarhul au slujit protopopul de Huedin, părintele Dan Ionuț Lupuțan, și parohul comunității, preotul Dumitru Rodilă. Ierarhul le-a adresat celor prezenţi un cuvânt de învățătură despre importanța și rolul pedagogic al canonului citit și despre semnificaţia postului ca mijloc de despătimire.

Preotul paroh Dumitru Rodilă a mulțumit ierarhului pentru binecuvântare și prezență în mijlocul micii comunități din Straja, acum, la începutul postului. Localitatea Straja este filie a Parohiei Căpușu Mic, parte integrantă a Protopopiatului Huedin.

În a doua zi a Postului Sfintelor Paști, marți, 16 martie, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Andrei a săvârşit slujba Pavecerniței Mari, în cadrul căreia s-a citit a doua parte a Canonului Mare al Sfântului Andrei Criteanul, la Biserica „Buna Vestire” din Călărași-Gară, județul Cluj. Localitatea Călărași-Gară este filie a Parohiei Călărași, Protopopiatul Turda, paroh fiind preotul Cristian-Mihai Cînța. Miercuri, 17 martie, ierarhul s-a aflat în Parohia Gârboul Dejului, iar joi, 18 martie, slujeşte în Parohia „Sfântul Arhanghel Mihail” din Cluj-Napoca.