Slujiri misionare în eparhii din Mitropolia Munteniei și Dobrogei

Un articol de: Diac. Andrei Butu - 19 Iulie 2021

În Duminica a 4-a după Rusalii, a Sfinților Părinți de la Sinodul al 4-lea Ecumenic, ierarhii din Mitropolia Munteniei și Dobrogei au săvârșit Sfânta Liturghie la catedrale episcopale și la parohii din cadrul eparhiilor, unde au efectuat vizite pastorale. Cu acest prilej, au rostit cuvinte de învățătură, au sfințit noi clopote pentru biserici și au hirotonit noi slujitori.

Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh patriarhal, a săvârșit duminică Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală din Târgoviște, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, se arată pe arhiepiscopiatargovistei.ro.

În cuvântul de învățătură rostit, ierarhul a evidențiat smerenia, credința puternică și iubirea de aproapele a sutașului roman, prin care a dobândit vindecarea slujitorului său de către Mântuitorul Hristos. „Deși păgân, el ne-a oferit o uimitoare pildă de umilință și de umanitate profundă, deoarece nu a pregetat să alunge orice fel de mândrie din sufletul său pentru a-l ajuta pe cel ce-l slujea cu bună credință de atâta vreme. Astăzi, exemplul lui se constituie într-un îndemn pentru noi toți de a fi aproape de semenii noștri”, a explicat Înaltpreasfinția Sa.

Argeș

În Duminica a 4-a după Rusalii, Înalt­prea­sfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Arge­șului și Muscelului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor parohiei argeșene Arefu din Protopopiatul Curtea de Argeș, unde a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, se arată pe arhiepiscopiaargesuluisimuscelului.ro.

În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinția Sa a vorbit despre cheia credinței care trebuie folosită de fiecare pentru a deschide ușa Împărăției lui Dumnezeu.

La final a fost săvârșită slujba Parastasului pentru ctitorii, slujitorii și binefăcătorii sfântului lăcaș trecuți la cele veșnice.

Buzău

Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica cu hramul „Buna Vestire” din localitatea buzoiană Scurtești, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. În cadrul slujbei, ierarhul l-a hirotonit întru diacon pe teologul George Cătălin Petrea, ne-a transmis părintele Dragoș Olteanu, consilier eparhial.

În cuvântul de învățătură rostit, ierarhul a subliniat principalele învățături desprinse din Evanghelia rânduită de la Matei 8, 5-13: „Învă­țăm de la sutașul roman, pe de o parte, smerenia și buna-cuviință, iar pe de altă parte, credința sa neîndoielnică în puterea tămăduitoare a Mântuitorului Iisus Hristos, care i-a și fost apreciată în fața tuturor. Mai deducem din textul evanghelic de azi cât de importantă este rugăciunea noastră pentru aproapele, pe care, cu certitudine, Dumnezeu o apreciază. (…) Fără îndoială, atunci când ne rugăm pentru alții, Dumnezeu ne ajută și nouă, celor care arătăm grijă față de semenii noștri”.

Slobozia

În Duminica a 4-a după Rusalii, Biserica Ortodoxă Română a făcut și pomenirea Sfântului Mucenic Emilian de la Durostorum. La Catedrala Episcopală „Înălțarea Domnului” din Slobozia, care păstrează în patrimoniul sacru un fragment din moaștele sfântului pomenit, așezat în sfântul lăcaș spre închinarea credincioșilor, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, se arată pe sf-esc.ro.

În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a vorbit despre martiriul acestui sfânt: „Era un tânăr care a fost chinuit și batjocorit. A fost aruncat într-un rug aprins și Dumnezeu l-a păzit nears, stingându-se focul rugului. Sfântul Emilian și-a înălțat privirea către cer și și-a încredințat sufletul Mântuitorului Hristos și în acel moment a murit, fără ca focul să fi adus vreo stricăciune trupului său”. De asemenea, ierarhul a tâlcuit și pasajul evanghelic rânduit, spunând că Mântuitorul a constatat cu bucurie credința puternică a sutașului.

Teleorman

Preasfințitul Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei și Teleormanului, a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica cu hramul „Sfân­tul Ierarh Nicolae” din localitatea Vârtoapele de Sus, județul Teleorman, informează TRINITAS TV.

În cuvântul de învățătură, Prea­sfinția Sa a vorbit despre folosul rugăciunii pentru cei de lângă noi.

La finalul slujbei, ierarhul a sfințit o troiță din localitate.

Giurgiu

Preasfințitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica cu hramul „Acoperământul Maicii Domnului” a Parohiei Bolintin Vale 2, din orașul Bolintin Vale, județul Giurgiu. La finalul slujbei, ierarhul a sfințit cele opt noi clopote ale bisericii, realizate în Rusia, se arată pe episcopiagiurgiului.ro.

În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a vorbit despre cunoașterea și păstrarea dreptei credințe: „Nimic mai potrivit, când vorbim despre dogme, să ne aflăm într-o biserică unde toate sunt în bună rânduială. Adeseori vorbim despre dreapta credință, dar nu cunoaștem credința. Între cele două extreme, cea a indiferenței religioase și cea a pietismului, există calea de mijloc. Este calea dreptei rânduieli a Ortodoxiei, a Bisericii. Este viața în Hristos despre care vorbesc Sfinții Părinți”.

Tulcea

Parohia „Schimbarea la Față” și „Sfânta Muceniță Iulia” din localitatea Iulia, Protopopiatul Niculițel, județul Tulcea, și-a sărbătorit duminică cel de-al doilea hram. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii.