Slujiri și binecuvântări pentru credincioșii bănățeni
În Duminica a 29-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, a săvârșit Sfânta Liturghie la Mănăstirea Partoș. Înaltpreasfințitul Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a slujit la Parohia Arad-Centru; iar Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului, a efectuat vizite pastorale în județul Caraș-Severin. De asemenea, Preasfințitul Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, a săvârșit Sfânta Liturghie la Mănăstirea Fârdea, județul Timiș, iar Preasfințitul Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, a binecuvântat credincioșii din Parohia Arad-Șega II.
În Duminica a 29-a după Rusalii a fost prăznuită Odovania praznicului Botezului Domnului. Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan a slujit la Mănăstirea Partoș care are hramurile „Înălțarea Sfintei Cruci” și „Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș”. Credincioșii din Parohia Partoș din cadrul Protopopiatului Deta și obștea Mănăstirii Partoș s-au bucurat de prezența în mijlocul lor a ierarhului. Acesta a fost întâmpinat la orele dimineții de ieromonahii, preoții, diaconii și credincioșii acestei comunități. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan, înconjurat de un sobor de slujitori din care au făcut parte: arhim. Simeon Stana, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Timișoarei; părintele protopop Ioan Prisăcean; ierom. Varlaam Almăjanu, starețul Mănăstirii Partoș. Cu acest prilej, chiriarhul locului a săvârșit și hirotonia întru diacon a tânărului teolog Ionel Csudor pe seama Parohiei Partoș. În cuvântul de învățătură, ierarhul a explicat înțelesurile duhovnicești ale pericopei evanghelice de la Luca, capitolul 17, versetele 12-19, unde se vorbește despre vindecarea celor 10 leproși de către Mântuitorul nostru Iisus Hristos. Înaltpreasfinția Sa a făcut o invitație credincioșilor de a se număra printre cei care dau slavă lui Dumnezeu pentru bucuriile și minunile pe care le face Acesta cu fiecare dintre noi, arătându-I recunoștință pentru binefacerile Sale. La finalul Sfintei Liturghii a urmat o agapă frățească în Sala „Christiana” a școlii din localitate.
Preasfințitul Părinte Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, a poposit duminică la Mănăstirea Fârdea, județul Timiș, unde a oficiat Sfânta Liturghie și a binecuvântat obștea mănăstirii și pelerinii prezenți, care au venit pentru rugăciune și liniște la sfânta mănăstire, aflată în vecinătatea lacului de acumulare Surduc.
Vizită arhierească la Parohia Arad-Centru
Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a oficiat duminică Sfânta Liturghie în biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” a Parohiei Arad-Centru, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa unui mare număr de credincioşi. Din sobor au făcut parte: părintele Flavius Petcuț, protopopul Aradului; preotul Ștefan Dorin; arhid. Tiberiu Ardelean, inspector eparhial; și arhid. Iov Orădan. În cadrul slujbei au fost săvârșite rugăciuni de pomenire pentru Regele Mihai I al României cu prilejul împlinirii sorocului de patruzeci de zile de la trecerea sa la cele veșnice, dar și pentru poetul național Mihai Eminescu, născut în ziua de 15 ianuarie 1850, iar datorită acestui fapt, această zi a fost declarată Ziua Națională a Culturii Române. La încheierea slujbei, părintele Flavius Petcuţ, protopopul Aradului, a mulţumit chiriarhului, în numele preoţilor şi credincioşilor parohiei, pentru bucuria duhovnicească prilejuită şi pentru permanenta grijă părintească pe care Înaltpreasfinţia Sa o poartă faţă de această frumoasă biserică arădeană.
Binecuvântare la Parohia Arad-Șega II
Preoții și credincioșii Parohiei Arad-Șega II, Protopopiatul Arad, au trăit duminică, 14 ianuarie, momente de bucurie și înălțare sufletească prilejuite de prezența și slujirea Sfintei Liturghii de către Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului. Acesta a fost întâmpinat de dimineață, la poarta bisericii, de preoții parohiei, fiindu-i oferite buchete de flori din partea copiilor.
La finalul slujbei, Preasfinția Sa a rostit un bogat cuvânt de învățătură în care a reliefat importanța și rostul Evangheliei acestei duminici, cea care ne învață despre cât de importantă este recunoștința în viața oricărui credincios: „Cel dintâi gest de mulțumire trebuie îndreptat către Dumnezeu, prin prezența deasă la Sfânta Euharistie duminicală. Prin aceasta se arată faptul că dreapta noastră credință nu este trăită numai la nivelul rațional, o credință intelectualistă, ci se trăiește în chip liturgic. La aceasta se adaugă recunoștința către părinții care ne-au născut și ne-au crescut, față de profesorii noștri, față de medicii care ne-au tratat, față de părinții duhovnici care ne sunt îndrumători, cât și față de prieteni și colegi”.
La final, părintele paroh Andrei Dîrbaș i-a mulțumit pentru această vizită, care a adus bucurie multă în sufletele credincioșilor prezenți, oferindu-i un buchet mare de flori, ca semn al recunoștinței. De asemenea, ierarhul a mulțumit pentru primirea călduroasă, felicitându-i pe preoții slujitori și pe credincioși pentru osteneala jertfelnică întru finalizarea lucrărilor de la impozanta biserică parohială închinată memoriei eroilor români, cei prin care s-a realizat evenimentul Marii Uniri de la 1918.