Soluție împotriva caniculei: acoperișurile albe

Un articol de: Cristina Zamfirescu - 09 Iulie 2024

Testată deja în mai multe oraşe, vopsirea în alb a acoperişurilor este considerată un remediu eficient împotriva valurilor de căldură urbane. Un studiu recent realizat de cercetători de la University College London (UCL) confirmă efectul benefic al acestei soluţii, care ar putea reduce temperatura ambientală cu până la 2 grade Celsius, informează Reuters. Potrivit acestuia, vopseaua albă ar fi mai eficientă decât panourile solare, amplasate pe acoperişuri pentru a crea umbră şi pe sol pentru a absorbi radiaţiile solare, sau decât vegetaţia.

Dacă sunt instalate pe scară largă în Londra, acoperişurile „răcoritoare” vopsite în alb sau cu materiale reflectorizante (cunoscute şi sub denumirea de „acoperişuri reci”) pot reduce temperatura exterioară din oraş cu o medie de 1,2 grade Celsius şi cu până la 2 grade în unele zone, arată cercetarea. Panourile solare sau vegetaţia stradală permit o scădere a temperaturii, în medie, cu doar 0,3 grade Celsius.

„Acoperişurile «reci» sunt cea mai bună soluţie pentru a menţine temperatura scăzută în cele mai extreme zile de vară. Celelalte metode au efecte secundare benefice, dar nici una dintre ele nu reuşeşte să reducă nivelul de căldură într-un mod comparabil”, a declarat Oscar Brousse, autorul principal al studiului UCL. Reflectând căldura în loc să o absoarbă, acoperişurile „reci” au dublul avantaj de a reduce temperatura nu doar în mediul urban exterior, ci şi în interiorul clădirilor, potrivit studiului.