Soluţii pentru reducerea preţurilor la alimente
Oficialii europeni au dat publicităţii o propunere care cuprinde soluţii pe termen mediu privind reducerea preţurilor la alimente, printre acestea numărându-se susţinerea competiţiei şi eliminarea speculei
Comisia Europeană (CE) a propus mai multe măsuri, pe termen mediu, pentru a sprijini scăderea preţului alimentelor în spaţiul comunitar, prin cercetarea unor practici în relaţia retailer-producător, reducerea reglementărilor restrictive, susţinerea competiţiei şi combaterea speculei. Executivul comunitar vizează analiza taxelor impuse de retaileri producătorilor pentru oferte promoţionale şi întârzierea plăţilor. În plus, CE va lucra cu autorităţile de reglementare a pieţelor bunurilor de consum pentru a găsi posibilităţi de reducere a volatilităţii preţurilor. „Creşterea preţului alimentelor a contribuit cu aproape o treime la inflaţia totală din perioada august 2007-iulie 2008, afectând mai ales gospodăriile cu venituri modeste. În actualul context economic, este esenţial să trimitem un semnal clar privind seriozitatea noastră de combatere a factorilor care împiedică pieţele să funcţioneze normal“, a declarat comisarul pentru Economie şi Afaceri Monetare, Joaquin Almunia. Totodată, oficialii europeni au subliniat, într-un comunicat, importanţa agriculturii pentru asigurarea unui preţ corect al alimentelor. „Politica agricolă are un rol crucial în a ne asigura că alimentele ajung la consumator la un preţ rezonabil“, a afirmat comisarul pentru Agricultură şi Dezvoltare Durabilă, Mariann Fischer Boel. Propunerile Executivului survin ca urmare a unei cereri, din iunie, a Consiliului European vizând investigarea cauzelor creşterilor rapide ale preţurilor la alimente.