Spectacol caritabil la Caransebeș

Un articol de: Arhid. Pavel Canea - 17 Noiembrie 2018

Seminarul Teologic „Episcop Ioan Popasu” din Caransebeș a organizat un spectacol caritabil la începutul Postului Nașterii Domnului. Evenimentul a avut loc joi, 15 noiembrie, la Sala de Cultură „George Suru” din municipiu, unde câțiva elevi seminariști au pus în scenă o piesă de teatru intitulată „Ciorbă de bolovan”.

Piesa, care a scos în evidență necesitatea unității de credință și de neam în rândul oamenilor din zilele noastre, a fost regizată de Dafina Bârcă și Patricia Cimpoieru, eleve la seminarul teologic, după un text al lui Vasile Voiculescu. „Elevii ne-au oferit această inedită piesă, o expresie a unității de credință și de neam la ceas centenar, și ne-au învățat așa cum trebuie să fim, uniți mereu, pentru că unirea se construiește zi de zi”, a subliniat părintele Pătruț Bănăduc, profesor la Seminarul Teologic din Caran­sebeș.

Sala Casei de Cultură a fost plină de oameni care au apreciat dăruirea și efortul trupei de teatru „A Fronte”, ce a transmis ideea de ajutor reciproc. „Ideea acestui spectacol a plecat din dorința noastră de a transmite oamenilor în această perioadă de post faptul că trebuie să fie mai atașați unul de celălalt, să se ajute reciproc și să accepte să fie ajutați. De asemenea, prin acțiunea noastră am dorit să transmitem nevoia de unitate și de încredere în ajutorul lui Dumnezeu, chiar dacă în zilele noastre această încredere este destul de slabă, credem totuși că în inimile românilor a mai rămas o urmă de credință și prin această piesă am putut să-i ajutăm să-și dea seama de ajutorul lui Dumnezeu în viața lor și să-I mulțumească mai des pentru binefacerile primite de la El”, a explicat Dafina Bârcă, elevă seminaristă.

Banii din vânzarea biletelor ce s-au adunat în urma spectacolului vor fi distribuiți pentru ajutorarea unor copii și persoane vârstnice proveniți din medii defavorizate. Potrivit profesoarei Ana Maria Olariu Iliuș, psiholog la Seminarul Teologic din Caransebeș, acest spectacol face parte dintr-un proiect mai amplu al tinerilor seminariști, care doresc să organizeze mai multe evenimente de acest gen. „Prin acest proiect dorim să desfă­șurăm mai multe evenimente printre care activitățile teatrale ce transmit publicului larg un mesaj de dragoste față de aproapele nostru și să fim mai unitari în nevoi. Mergem pe principiul de a valorifica potențialul fiecărui elev membru al clubului de teatru în ideea de a-i dezvolta autonomia și a crește spiritual”, a spus psihologul.

Așa cum au afirmat organizatorii, spectacolul caritabil și-a atins scopul, din moment ce publicul a venit în număr mare și a fost receptiv, iar tinerii actori au transmis ceea ce și-au propus, faptul de a arăta recu­noștință și de a avea mai multă grijă unii față de alții.