Spectacol de Ziua Națională a Culturii la Centrul eparhial din Caransebeș

Un articol de: Arhid. Pavel Canea - 14 Ianuarie 2016

Ziua Națională a Culturii va fi marcată la Caransebeș vineri, 15 ianuarie, începând cu ora 18:00, printr-un spectacol intitulat „Eminescu pentru noi”, în Sala de festivități „Episcop Elie Miron Cristea” a Episcopiei Caransebeșului. Evenimentul se va desfășura cu binecuvântarea Preasfinți­tului Părinte Lucian, Episcopul Caranse­beșului, în colaborare cu Seminarul Teologic „Episcop Ioan Popasu”, Liceul Tehnologic „Decebal” și Colegiul Național „Traian Doda” din Caransebeș. În cadrul manifestării, auditoriul se va bucura de prezentarea unui recital poetic şi melodios al câtorva poeme profunde din operele eminesciene, de către elevii instituțiilor de învă­țământ partenere, sub îndrumarea părintelui profesor Pătruț Bănăduc.

„Orice demers cultural comportă în sine o dimensiune religioasă și spirituală. Cultura, precum religia, pricinuiește sens sau, mai bine spus, descoperă sensul nevăzut al lumii. De aceea, adeseori, reușita unui act cultural depinde de capacitatea artistului sau a scriitorului de a transmite, de a face cunoscute lucruri care îl depășesc și care îi sunt oarecum străine. Nu există cultură acolo unde nu există pretenția unei trans­cendențe, a unei metafizici. Cultura întâl­nește, astfel, credința, întrucât rațiunea își propune să câștige prin demersul intelectual ceva propriu spiri­tualității și inimii. Or, dacă o acțiune culturală reușită trebuie să cucerească inima, nici un sentiment religios autentic nu poate să neglijeze cultura. Acestea sunt motivele care au îndemnat Episcopia Caranse­beșului să organizeze un spectacol dedicat poetului na­țional Mihai Eminescu și Zilei Națio­nale a Culturii”, a arătat diacon Lucian Zenoviu Bot, responsabil pentru învățământ în cadrul Sectorului cultural al Episcopiei Caransebeșului.

La Centrul eparhial din Ca­ransebeș este așteptat în această zi un public numeros, care poate gusta din interpretările de poem şi melos ale tinerilor artişti, pe care „poetul nepereche“ le-a lăsat ca un tezaur pentru cultura românească. Evenimentul cultural marchează 166 de ani de la nașterea poetului culturii române.