Spectacol pe Sena în deschiderea Jocurilor Olimpice

Un articol de: Cristina Zamfirescu - 24 Iulie 2024

La un secol de la cea de-a doua ediţie a Jocurilor Olimpice (JO) găzduită de capitala Franţei din 1924, prima fiind în 1900, cea mai râvnită întrecere sportivă a planetei revine vineri, 26 iulie 2024, la Paris, informează Reuters. JO de la Paris se desfăşoară în intervalul 26 iulie - 11 august, cu participarea a 10.500 de sportivi, 20.000 de jurnalişti acreditaţi pentru a relata din cele 35 de locaţii ale competiţiei şi a 45.000 de voluntari implicați. 

Ceremonia de deschidere a JO va avea loc vineri, 26 iulie, pe fluviul Sena. Zeci de ambarcațiuni, câte una pentru fiecare delegație națională, vor transporta sportivii pe o distanţă de 6 km pe Sena. Spectacolul ceremoniei de deschidere va porni de la podul Austerlitz, va trece pe lângă catedrala Notre-Dame şi va ajunge în dreptul Turnului Eiffel, scrie Reuters. Va dura trei ore şi trei sferturi şi va îmbina parada ­atleţilor, picturi artistice şi elemente specifice de protocol olimpic, potrivit lui Thomas Jolly, directorul artistic al ceremoniei. Peste 300.000 de spectatori sunt aşteptaţi să asiste la ceremonie în spaţiile special amenajate de pe malurile Senei. 

Ediţia din acest an a JO introduce un nou sport olimpic, breakdance, şi readuce în atenţie trei sporturi care au debutat la ediţia de la Tokyo, respectiv căţărare, skateboarding şi surfing. România va fi reprezentată de 107 sportivi la JO de la Paris, la 18 discipline.