Spectacolul „Ziditorii Marii Uniri”, pus în scenă la Caransebeș

Un articol de: Claudiu Românu - 05 Decembrie 2018

În contextul manifestărilor organizate la Caransebeș cu ocazia Zilei Naționale a României, scena Casei de Cultură „George Suru” a găzduit spectacolul intitulat „Ziditori ai Marii Uniri”, pus în scenă de actorii de la Compania de Teatru „Civic Art CvM” București. Spectacolul este o adaptare a scenariului piesei „Memorandiștii”, scrisă de Dan Tărchilă.

 „Bunul Dumnezeu a rânduit să fim aici, la Caransebeș, pentru a aduce prinos de recunoștință celor care au săvârșit Unirea: atât reprezentanți ai Bisericii Române, adică Biserica Ortodoxă și Biserica Greco-Catolică, cât și intelectualitatea transilvană, având alături toate categoriile sociale”, a precizat regizorul Marian Ciripan.

Desfășurarea spectacolului a prezentat drama unui preot român ortodox, întemnițat de autoritățile maghiare, pentru spiritul său liber și pentru tendința spre unficarea statului român de acum un secol. A fi pe scenă în seara Centenarului a însemnat un privilegiu pentru actorii din cadrul „CIVIC ART CvM”. „Sunt mândru și bucuros că mă aflu pe locurile pe unde a pășit marele român Miron Cristea! Și vreau să îi aduc un omagiu, jucând astăzi, în seara Centenarului, la Caransebeș!”, a mărturisit actorul Marian Despina.

La acest spectacol au fost prezenți numeroși preoți din Eparhia Banatului de Munte, printre care și părintele protopop Ilie-Florin Ciucur al Protopopiatului Caransebeș. Evenimentul a fost organizat de Primăria Municipiului Caransebeș și susținut de Episcopia Caransebeșului și Casa Municipală de Cultură „George Suru”, ca semn de recu­noștință pentru Centenar și pentru Ziua Na­țio­nală.