Sprijin financiar pentru tinerii care studiază în străinătate

Data: 02 Aprilie 2021

Tinerii vor putea accesa un împrumut pentru acoperirea cheltuielilor din perioada studiilor la universități din străinătate, iar banii vor fi restituiţi numai dacă absolvenţii aleg să îşi construiască o carieră peste hotare, potrivit consilierului de stat la Cancelaria premierului Mara Mareş, care a anunțat că se lucrează la un proiect în acest sens.

„Am observat la absolvenţii români de studii în străinătate că au dorinţa de a da ceva înapoi României. Din acest motiv, cei care vor alege să revină în România vor fi recompensaţi prin scutirea de la obligaţia de a restitui împrumutul primit. Vreau ca fiecare tânăr talentat, care are şanse să fie admis la o universitate de top din afară, să nu mai vadă o barieră în lipsa banilor şi să ştie că revenirea în România reprezintă decizia câştigătoare”, afirmă Mara Mareş, potrivit Agerpres.

Consilierul a precizat că, în prezent, are loc o serie de consultări pentru a găsi cele mai bune metode prin care acest mecanism financiar ar putea să funcţioneze, precum un termen de 1-2 ani de la terminarea studiilor în care absolventul să ia o decizie cu privire la locul unde va profesa, un grafic de restituire a banilor şi alte chestiuni de ordin tehnic şi juridic.

„De asemenea, căutăm cea mai bună soluţie pentru a identifica universităţile eligibile. Există două variante de lucru: fie pornim de la un top global al universităţilor, fie pornim de la statele de destinaţie şi selectăm, din fiecare stat, primele 3-5 cele mai bune universităţi. Statul român nu are în prezent o evidenţă a studenţilor şi absolvenţilor români din străinătate. Conform estimărilor, numărul lor depăşeşte 50.000”, mai spune Mareş. (C. Z.)