Sprijin pentru bisericile gorjene afectate de cutremur

Un articol de: Diac. Emilian Apostolescu - 02 Martie 2023

Cu binecuvântarea Înalt­preasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a fost inițiată campania de strângere de fonduri intitulată „Ajutor pentru bisericile gorjene afectate de cutremur”, căreia TVR Craiova i s-a alăturat recent. În luna februarie, cutremurele din județul Gorj au afectat 25 de biserici, iar în cazul unora dintre ele autoritățile au impus restricționarea accesului credin­cioșilor și al preoților. Din nefericire, 9 biserici fac parte și din lista monumentelor istorice.

Părintele Mitropolit Irineu a efectuat miercuri, 22 februarie, o vizită în județul Gorj, la bisericile grav avariate. Înaltpreasfinția Sa a încurajat preoții slujitori și co­munitățile parohiale, încredin­țân­du-i de sprijin în îndelungatul proces de asigurare, reconstrucție, reabilitare și restaurare a lăca­șurilor de cult și a anexelor acestora. În sprijinul campaniei men­ționate, TVR Craiova a prezentat un reportaj despre bisericile avariate în emisiunea „Lumea de aproape”, realizată de Ana Maria Ciocănescu. În cadrul emisiunii au fost prezentate mărturiile preo­ților parohi de la bisericile cele mai grav afectate de cutremur.
Procesul de asigurare, restaurare și reabilitare va fi unul costisitor și de lungă durată. Mitropolia Olteniei a venit în sprijinul parohiilor gorjene afectate de aceste evenimente, oferind totodată șansa unei fapte bune celor care doresc să contribuie la acest necesar demers prin donații în următorul cont bancar: RO85RNCB 0134041570 380002, se arată pe site-ul mitropoliaolteniei.ro.