Sprijin pentru vârstnicii singuri sau vulnerabili

Data: 02 Octombrie 2024

Cu ocazia Zilei Internaţionale a Persoanelor Vârstnice, Institutul Român pentru Îmbătrânire Activă a lansat campania „Zâmbetul bunicilor”, care își propune strângerea de fonduri pentru construirea unui centru de zi multifuncţional dedicat seniorilor. Cu același prilej, Fundaţia Regală Margareta a României a organizat Conferinţa naţională „Bune practici pentru o bătrâneţe frumoasă” și acţiuni pentru vârstnici în București, Baia Mare, Mărăşeşti, Nicoreşti, Reghin şi Tulcea. În România trăiesc peste 3,6 milioane de persoane cu vârsta peste 65 de ani.

Cei care vor să ajute la cons­truirea unui centru de zi dedicat seniorilor din București pot trimite un SMS la numărul 8864 cu textul SENIOR, prin care donează 4 euro pe lună în cadrul campaniei „Zâmbetul bunicilor”, inițiată de Asociaţia Institutul Român pentru Îmbătrânire Activă. În prezent, în Bucureşti, locuiesc aproximativ 600.000 de vârstnici și sunt doar nouă centre de zi care le oferă activităţi gratuite, mult prea puține pentru a acoperi nevoia lor de a participa la o viaţă activă în mijlocul comunităţii, arată asociația.

Tot pentru a celebra vârstnicii, Fundaţia Regală Margareta a României a organizat ieri a 8-a ediţie a Conferinţei naţionale „Bune practici pentru o bătrâneţe frumoasă”. Evenimentul a abordat subiecte precum imaginea publică a seniorilor; importanța îmbătrânirii active; primele semne de ­demenţă şi când e necesar consultul neurologic etc. În cadrul conferinţei a fost lansat Topul nevoilor vârstnicilor din România, statistică realizată de Telefonul Vârst­nicului - 0800 460 001 pe baza datelor culese în 9 ani de funcţionare.

Fundația a inițiat și alte acțiuni cu ocazia acestei zile. Astfel, luni, 30 de vârstnici singuri au participat la Hanu’ Berarilor din București la o „masă de socializare”, iar ieri a fost vernisată expoziţia „Intergeneraţii”, care prezintă lucrări de arte vizuale, dar şi fotografii ale seniorilor care sunt voluntari pentru copiii defavorizați. De asemenea, 120 de vârstnici au fost invitați în Sala Media a Teatrului Naţional Bucureşti la un recital de muzică clasică. 

Astăzi, 2 octombrie, 100 de seniori vulnerabili vor primi vizita a 30 dintre voluntarii fundaţiei, care le vor aduce pachete cu alimente de bază, lactate şi produse sanitare şi de igienă oferite de sponsorii fundaţiei. Acţiuni similare de sprijin material şi emoțio­nal sunt organizate în aceste zile în beneficiul a 400 de vârstnici vulnerabili din Baia Mare (jud. Maramureş), Mărăşeşti (jud. Vran­cea), Nicoreşti (jud. Galaţi), Reghin (jud. Mureş) şi Tulcea, prin acţiunile locale susţinute de cinci ONG-uri care primesc granturi în acest scop din partea Fundaţiei Regale și a partenerilor săi.

O altă acțiune dedicată seniorilor este „Festivalul de argint”, care se desfășoară la Miercurea Ciuc în perioada 1-3 octombrie. În timpul festivalului, aceștia au acces gratuit la cinema, la muzeu sau la bazinul de înot. (C. Z.)