Sprijin şi îngrijiri medicale pentru pelerinii Cuvioasei, din partea Spitalului şi Policlinicii „Providenţa“
Spitalul, Policlinica şi Fundaţia Medicală „Providenţa” au venit şi în acest an în sprijinul numeroşilor pelerini sosiţi în Iaşi cu ocazia hramului Sfintei Cuvioase Parascheva. Fie că a fost vorba de servicii şi îngrijiri medicale oferite la punctul de prim ajutor din curtea Catedralei Mitropolitane, fie de un ceai cald primit la cortul de informare de pe strada Crişan, ambele acţiuni au întărit afirmaţia lui Nicolae Steinhard: „Dăruind vei dobândi”.
Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva adună la Iaşi numeroşi pelerini din toate colţurile ţării, dar şi din străinătate. Pelerinii, cu credinţă, dragoste şi răbdare, vin în oraşul nostru ca să o cinstească pe Sfânta Ocrotitoare a Moldovei.
Servicii medicale oferite pelerinilor
Pentru a veni în sprijinul acestora, Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a organizat un punct de prim ajutor care a avut ca scop oferirea asistenţei în situaţii de urgenţă. Asociaţia Medicilor şi Farmaciştilor Ortodocşi Români (AMFOR) - filiala Iaşi, în parteneriat cu Spitalul şi Policlinica „Providenţa”, a asigurat asistenţă medicală non-stop, începând de vineri, 9 octombrie 2015, până în dimineaţa zilei de joi, 15 octombrie 2015, respectiv pe toată durata desfăşurării sfintelor sărbători. Medicii care au acordat primul ajutor la punctul medical provin din spitalele ieşene, iar din partea Spitalului şi Policlinicii „Providenţa” au fost delegaţi mai mulţi asistenţi medicali care au asigurat permanenţa pe parcursul celor şase zile de pelerinaj. Din cauza frigului, a oboselii sau a istoricului medical, mai mulţi credincioşi au avut nevoie de îngrijiri medicale.
„În cele şase zile şi nopţi de gardă din acest an, AMFOR, coordonată de dr. Vladimir Poroch şi dr. Cristina Ghiciuc, cadre didactice la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa” din Iaşi (UMF Iaşi), a asigurat asistenţă medicală simplă sau complexă pentru 380 dintre pelerinii veniţi la Iaşi. Dintre aceştia, doi pacienţi au fost trimişi cu ambulanţa spre spitalizare, iar 10 pacienţi, care se adresaseră serviciului de ambulanţă, au primit tratament medicamentos în cadrul punctului sanitar. Echipa AMFOR, o echipă competentă şi plină de entuziasm, alcătuită din 30 de medici de diferite specialităţi şi 36 de studenţi din diferiţi ani de studiu de la UMF Iaşi, împreună cu asistentele medicale din cadrul unităţilor medicale ale Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei au colaborat cu serviciile Ambulanţei şi SMURD-ului, cu voluntarii de la Crucea Roşie Naţională şi cu Jandarmeria”, a declarat dr. Cristina Ghiciuc, coordonator AMFOR.
Uniţi pentru acelaşi scop, cadrele medicale au trăit în mod unic această experienţă, fiecare având emoţii puternice alături de pelerinii care au stau ore în şir la rând. „Ce poate caracteriza mai bine sărbătoarea Sfintei Parascheva decât starea de dăruire? Noi le ofeream un loc de refugiu, o vorbă bună ce dezmorţea înfriguraţii pelerini, printr-un zâmbet timid, un medicament ce-i punea pe picioare, iar ei ne-au oferit prilejul de a ne bucura, dând un sens nobil meseriei noastre”, a spus Maria Pop, asistent medical la Spitalul „Providenţa”.
Pe lângă punctul de prim ajutor, serviciile medicale pentru pelerini au fost asigurate şi de „Crucea Roşie”, SMURD şi Serviciul Judeţean de Ambulanţă Iaşi: „Mulţumim lui Dumnezeu că şi în acest an am avut şansa să fim de folos pentru cei care, cu însufleţire şi nădejde, au venit să se întâlnească pentru prima dată sau din nou cu Sfânta Cuvioasa Parascheva. Am fost o echipă mare de la Policlinica şi Spitalul «Providenţa», am colaborat foarte bine cu AMFOR Iaşi, Crucea Roşie şi am avut tot sprijinul de la SMURD şi Serviciul Judeţean de Ambulanţă Iaşi. Le mulţumim tuturor (medici, asistenţi medicali, medici rezidenţi şi studenţi de la UMF Iaşi şi ostenitori «Providenţa») celor care au stat zi şi noapte slujind aproapelui aflat în suferinţă şi rugăm pe Bunul Dumnezeu să le răsplătească tuturor efortul depus”, a menţionat Daniela Naclad, directorul Policlinicii „Providenţa”.
Voluntari din cadrul Spitalului şi Policlinicii „Providenţa”, uniţi pentru a dărui
Pe strada Cloşca din apropierea Catedralei Mitropolitane, Spitalul şi Policlinica „Providenţa” au amenajat un cort de informare pentru pelerini. Situat în apropierea rândului care aştepta să se închine la cinstitele moaşte, punctul de informare a fost foarte bine primit de trecători. Angajaţii din cadrul spitalului şi policlinicii au devenit voluntari, şi începând de luni, 12 octombrie 2015, până în ziua hramului au oferit şi câte un ceai cald sau un zâmbet prietenos, care îi întărea pe cei prezenţi: „M-am simţit minunat la cort! În ciuda vremii, care nu a fost cea mai prietenoasă, am simţit multă căldură sufletească. O căldură ce voiam să încălzească toţi pelerinii şi oamenii care stăteau la corturi. Mă bucur că am reuşit să încălzim printr-un ceai fierbinte mâinile şi trupurile pelerinilor sau că le-am putut fura câte un zambet de pe faţa îngheţată de frig cu o bomboană dată la cortul nostru. Şi nu în ultimul rând, că le-am prezentat cu mândrie Spitalul şi Policlinica «Providenţa»”, a mărturisit cu emoţie Raluca Aonofriesei Puiu, kinetoterapeut la Spitalul „Providenţa”.
Acţiunea a fost organizată cu sprijinul Fundaţiei Medicale „Providenţa”, care s-a implicat în buna desfăşurare a activităţilor. „A fost o experienţă frumoasă aceea de a participa la hramul Cuvioasei noastre cu ceea ce am putut fiecare aduce. Am putut simţi emoţia pelerinilor, stând în mijlocul lor, dar şi bucuria de a oferi o informaţie, o îndrumare despre policlinica şi spitalul nostru, chiar un ceai cald pentru cei care ne vizitau cortul. Baloanele au fost atracţia copiilor, iar bomboanele bucuria lor”, a precizat Cristina Nicoleta Chirvasa, asistent social la Fundaţia Medicală „Providenţa”.
„Este o mare bucurie pentru familia medicală «Providenţa» de a participa, sprijini şi ajuta pelerinii veniţi la hramul Cuvioasei Parascheva. Considerăm că eforturile noastre de a avea un punct de prim ajutor deschis permanent, care a răspuns prompt solicitărilor, dar şi un punct de informare al pelerinilor, au fost de un real folos şi au contribuit deopotrivă la efortul general al Arhiepiscopiei Iaşilor de a asigura un climat de normalitate şi de sprijin pentru toţi pelerinii care au venit să participe la această mare sărbătoare a noastră, a tuturor”, a declarat Marinel Talpeş, directorul Spitalului „Providenţa”.