Stareță nouă pentru o cunoscută obște de maici din județul Galați

Un articol de: Pr. Gabriel Mungiu - 18 Martie 2021

La 40 de zile de la trecerea la cele veşnice a maicii starețe Daniela Nedelcu, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a oficiat joi, 11 martie 2021, slujba Parastasului la Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului”-Tudor Vladimirescu, județul Galați. Așa cum este rânduiala, la împlinirea acestui soroc, a fost aleasă monahia Nazaria Slabu ca noua stareță a mănăstirii gălățene.

 În cuvântul de învăţătură rostit cu prilejul pomenirii monahiei Daniela Nedelcu, Înaltprea­sfinţitul Părinte Casian a prezentat mărturii ale viețuirii frumoase a maicii Daniela, în pofida constrângerilor regimului ateo-comunist, când monahismul românesc a fost greu încercat, și a vorbit despre osteneala sa jertfelnică în fruntea obştii de maici, contribuind la înfrumuseţarea, restaurarea și buna chivernisire a sfintei mănăstiri.

Urmând tradiției Bisericii noastre, vineri, 12 martie 2021, în conformitate cu Regulamentul pentru organizarea vieții monahale și funcționarea administrativă și disciplinară a mănăstirilor, Înalt­prea­sfințitul Părinte Arhiepiscop Casian i-a delegat pe părintele Gelu Aron, consilier administrativ-bisericesc, și pe protosinghelul Antonie Ispas, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Dunării de Jos, pentru desemnarea listei de candidate propuse pentru funcția de stareță a Mănăstirii „Adormirea Maicii Domnului”-Tudor Vladimirescu.

În acest sens, au fost convocate consiliile mănăstirești, unde, în urma consultărilor, s-au nominalizat trei candidate pentru funcția de stareță și s-a întocmit procesul-verbal în care s-au consemnat nominalizările.

A doua etapă a constituit-o adunarea soborului mănăstiresc cu drept de vot în trapeza mănăstirii, unde, după săvârșirea slujbei de Te Deum, a avut loc procesul de votare. În  urma voturilor exprimate, monahia Nazaria Slabu a fost aleasă de către obște, întrunind cel mai mare număr de voturi.

Luând act de rezultatul alegerii, Înaltpreasfințitul Părinte Arhi­episcop Casian a binecuvântat gândul exprimat de către maici și s-a deplasat la mănăstire, unde a săvârșit rânduiala instalării noii starețe, sâmbătă, 13 martie 2021. Slujba s-a săvârșit în biserica mare a mănăstirii, în prezența soborului de maici și a mai multor credincioși.