Statuia Regelui Ferdinand I al României, dezvelită și sfințită la Oradea
La împlinirea a 100 de ani de la vizita istorică a Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria la Oradea, 23 mai 1919, în după amiaza zilei de joi, 23 mai, în Piaţa Unirii din urbea de pe malurile Crișului Repede a fost dezvelită și sfințită statuia ecvestră a Suveranului, în prezenţa a sute de orădeni, a numeroși invitați și a unor oficialități centrale și locale.
Alteța Sa Regală Principele Radu al României, din partea Casei Regale a României, a luat parte la eveniment ca oaspete al Primăriei Oradea pentru a marca împlinirea celor 100 de ani de la vizita Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria în oraşul de pe Crişul Repede. Au mai fost prezenți la eveniment Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Ortodox Român al Oradiei, şi Preasfințitul Părinte Virgil, Episcop Greco-Catolic de Oradea.
Festivităţile au debutat cu intonarea Imnului Naţional al României de către corul orădean „Voces”, dirijat de conf. dr. Carmen Rus.
Dezvelirea statuii a fost făcută de către artistul care a realizat lucrarea, sculptorul Florin Codre, după care a urmat slujba de sfințire a monumentului, oficiată de Preasfințitul Părinte Sofronie al Oradiei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
Alteța Sa Regală, Principele Radu a mulţumit, cu acest prilej, autorităţilor locale pentru gestul reparatoriu, de a reașeza statuia Regelui Ferdinand I acolo unde a tronat odinioară: „Nu găsim cuvinte pentru a mărturisi emoţia şi admiraţia pe care le avem faţă de comunitatea dumneavoastră pentru extraordinarul gest pe care îl faceţi astăzi. Nu numai că puneţi la loc statuia Regelui Ferdinand în chiar ziua în care, acum o sută de ani, intra pe poarta acestui important oraş al ţării, dar şi pentru că o faceţi dând un excepţional exemplu de patriotism. Făcând acest gest, nu reparaţi doar istoria, ci aduceţi omagiu acestei ultime sute de ani din istoria noastră care a costat poporul român mai mult sânge şi mai multe vieţi decât a făcut-o oricare alt secol din istoria noastră bimilenară”.
Prof. Nicolae Noica, de la București, a prezentat personalitatea Regelui Ferdinand și principalele împliniri realizate sub domnia sa, subliniind că „astăzi, aici, la Oradea, suntem martorii unui act de dreptate: repunerea la locul cuvenit a statuii Regelui Ferdinand Întregitorul, cel căruia i-a fost hărăzit să realizeze Marea Unire”.
Ilie Bolojan, primarul municipiului Oradea, a mulţumit celor care au acceptat invitaţia de a asista la acest eveniment istoric şi artistului Florin Codre care a realizat statuia într-un timp foarte scurt. „Dacă această piaţă se numeşte Piaţa Unirii, iar acum o sută de ani Regele Ferdinand a adus România celor doi episcopi, Roman Ciorogariu și Demetriu Radu, şi lui Iuliu Maniu, prin generalul Traian Moşoiu şi prin Armata Română, atunci în această axă istorică nu putea să lipsească Regele Ferdinand”, a afirmat primarul Oradiei.
Evenimentul s-a încheiat cu un scurt recital al corului „Voces” şi cu festivitatea depunerii de coroane şi jerbe la statuia Regelui Ferdinand I Întregitorul.