Stresul, cauza alimentaţiei de tip fast-food

Data: 10 Mai 2011

Potrivit unui studiu al specialiştilor britanici, pofta pentru alimentele de tip fast-food sau pentru cele foarte dulci, în locul celor sănătoase, ca fructele şi legumele, au mai multe cauze, printre care stresul sau nefericirea şi, uneori, nevoia efectivă pentru un anumit tip de mâncare. Aceştia susţin că, atunci când suntem stresaţi, ne atrag alimentele cu o valoare energetică mai mare, precum prăjiturile şi alte dulciuri, stresul relevând că nu mai avem energie. Pofta pentru un anumit aliment este asociată cu mai multe substanţe din creier. "Dopamina funcţionează în tandem cu alte substanţe din creier, numite opioide, care ne dau stări de bucurie şi plăcere. Combinarea acestor doi factori determină creierul să asocieze anumite activităţi cu plăcerea şi să ne îndemne să le practicăm iar şi iar", explică doctorul Leigh Gibson, lector în biopsihologie la Universitatea Roehampton. (Otilia Bălinişteanu)