Studiu online privind riscul de cancer ovarian

Un articol de: Otilia Bălinișteanu - 11 Mai 2018

Coaliţia Internaţională de Luptă împotriva Cancerului Ovarian a lansat un proiect online de cercetare a problemelor cu care se confruntă femeile cu cancer ovarian, ce se va finaliza la finalul acestui an, cu recomandări specifice de acţiune pentru fiecare ţară, cu scopul de a remedia problemele semnalate. La studiu pot participa și femeile din România.

„Cercetarea nu este una medicală, încearcă să evalueze care sunt posibilităţile de diagnostic la nivelul mai multor ţări, care sunt posibilităţile de chirurgie, de tratament chirurgical, chimioterapic. Încearcă să analizeze şi cum sunt pregătiţi doctorii care tratează aşa ceva, dacă sunt centre specializate”, a declarat oncologul Dragoş Median. Acesta a mai precizat că în prezent nu există metode eficiente de screening pentru acest tip de cancer.

Conform statisticilor, anual în România sunt diagnosticate 1.850 de femei cu cancer ovarian, iar 1.050 pierd lupta cu boala în fiecare an, majoritatea cazurilor fiind depistate în stadii tardive, când opţiunile de tratament sunt reduse.