Sucul din rădăcini de ţelină, un detoxifiant de excepţie al organismului

Data: 27 Aprilie 2010

Carmen A., Buzău: "În ce afecţiuni sunt recomandate preparatele pe bază de rădăcină de ţelină?"

 

Prof. Constantin Milică: Sucul de ţelină se obţine din rădăcina rasă sau prin tăiere în felii subţiri sau cuburi, care se pun în mixer 2-5 minute. Se beau zilnic 50-100 ml suc, fracţionat în trei reprize, într-o cură de 15-20 de zile, având efecte în convalescenţă, astenie, surmenaj, nervozitate, febră, reumatism, gută, tuse, catar bronşic, obezitate, ca drenor pulmonar şi hepatic şi remineralizant. Extern, se aplică sub formă de comprese pe plăgi, ulcere, cancer de piele, afecţiuni oftalmice şi în gargare contra ulceraţiilor din gură.

 

 

Sucul din rădăcini este un excelent depurativ, cu rol în eliminarea toxinelor din corp la persoanele care lucrează într-un mediu poluat, la cei care consumă multă carne, aditivi alimentari sintetici, tutun şi medicamente de sinteză (se iau 10-15 linguri pe zi, în cure de 2-3 săptămâni).

 

 

Se recomandă ca sucul de rădăcină să se administreze diluat cu suc de morcov (o parte ţelină şi trei părţi morcov), obţinând o băutură cu gust plăcut, uşor asimilabilă şi cu efect terapeutic sporit. După caz, se poate amesteca sucul din rădăcini cu suc de frunze de ţelină, pentru a fi folosit sub formă de comprese ţinute 30-60 minute pe zone cu degerături, cancer tegumentar sau inflamaţii oculare.

 

 

Decoctul din rizomi şi rădăcini rase (30 g fierte într-un litru de apă, timp de 10-15 minute) se bea câte o ceaşcă, înainte de mese, având efect stimulator general, cu acţiuni în tuse rebelă, răguşeală, stări febrile, afecţiuni cardiace, retenţie urinară, litiază renală, digestie lentă, balonări, obezitate, helmintiază, reumatism şi gută.

 

 

Decoct concentrat din rădăcină tocată (250-500 g la doi litri apă), care se fierbe 30 de minute şi se foloseşte la o baie caldă, timp de 10-15 minute, contra degerăturilor la picioare sau sub formă de comprese pe plăgi, ulceraţii, cancer de piele. Decoctul poate fi folosit de mai multe ori prin reîncălzire.

 

 

Vin tonic din rădăcini tăiate mărunt într-un litru de vin alb, cu adaos de 100 g miere de albine; se macerează timp de două zile, până se obţine o băutură parfumată, cu aromă discretă de ananas, din care se consumă câte două-trei păhărele pe zi, cu 30 de minute înainte de mese, având efecte diuretice şi tonice.

 

 

Sirop din rădăcini de ţelină în amestec cu rădăcini de la alte specii (pătrunjel, sparanghel, fenicul şi ilex), luate în proporţii egale (câte 125 g), care se infuzează în 2,5 litri apă clocotită timp de 10 minute; se adaugă 3.750 ml sirop de zahăr, după care se fierbe până la consistenţa siropului; se consumă câte 3-5 linguri pe zi, având rol diuretic în albuminurie cronică, litiază renală şi febră intermitentă sau ca gargarism în ulceraţii ale gurii şi gâtului.