Sume derizorii pentru despăgubirea fermierilor români
Fermierii din Polonia, România şi Bulgaria vor primi un ajutor financiar în valoare de 56,3 milioane de euro care să compenseze „pierderile economice datorate creşterii importurilor de cereale şi oleaginoase venite din Ucraina şi limitarea impactului dezechilibrelor pieţei”. Fermierii români vor primi însă cei mai puţini bani, respectiv 10 milioane de euro, o sumă „derizorie”, după cum admite şi ministrul agriculturii, Petre Daea.
Fermierii români s-au declarat total nemulţumiţi de sprijinul financiar anunţat de Comisia Europeană, apreciind că suma de 10 milioane de euro care revine ţării noastre „nu acoperă prejudiciul cauzat”.
În semn de protest, reprezentanţii Federaţiei Naţionale Pro Agro au anunţat că „fermierii români refuză aceste sume derizorii”.
Potrivit Federaţiei, „cerealele din Ucraina, neconforme standardelor UE, menite doar să tranziteze România, au fost şi valorificate pe teritoriul ţării, ba mai mult, au fost amestecate cu cereale produse local, la standardele UE, mult mai scumpe, fapt care a adus grave prejudicii de imagine fermierilor români”. În acelaşi timp, fermierii i-au solicitat ministrului agriculturii Petre Daea „să-şi asume eşecul” şi să caute soluţii pentru „remedierea situaţiei”.
Demnitarul român a reacţionat la critici admiţând că sumele sunt derizorii, dar explicând, totodată, că trei ţări - Ungaria, Cehia şi Slovacia - „nu au primit nici un cent”, iar ministerul pe care îl conduce a solicitat Comisiei „revizuirea formulei de calcul” al despăgubirilor.
În acordarea sprijinului, Comisia a stabilit drept criteriu de calcul stocurile fermierilor de la sfârşitul anului 2022 comparativ cu media stocurilor din ultimii cinci ani la culturile de grâu, porumb şi floarea-soarelui.
Oficialul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) susţine că aceasta a fost propunerea discutată luni, 20 martie, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului Agricultură şi Pescuit, propunere care va fi înaintată celor 27 de state membre pentru aprobare în cadrul unei reuniuni tehnice din 30 martie 2023.
„Teoretic, nu este bătută în cuie. Este propunerea lor, e posibil să o revizuiască, dar e posibil să nu o facă. (...) Indiferent de suma care va veni de la Comisie, statul membru are posibilitatea, prin fondurile proprii, să aloce pe acest mecanism de sprijin o sumă echivalentă cu cea primită. Deci, dacă primim 10 milioane de euro, mai putem da încă 10 milioane de euro de la bugetul de stat. (...) În condiţiile în care eu lupt pentru fiecare cent de la UE, cum să renunţ la o sumă, fie ea şi foarte mică? Sigur, este o nemulţumire. Dar, repet, orice ban adus în ţară în sprijinul fermierilor este binevenit”, a mai susţinut, într-o conferinţă de presă, ministrul Petre Daea.
Şeful MADR a transmis că ajutorul de la Comisia Europeană va fi dat numai fermierilor care au produs cereale şi le au pe stoc, nu şi comercianţilor. (O. N.)