Summit extraordinar al Formatului Bucureşti 9

Data: 24 Feb 2022

Preşedintele Klaus Iohannis și omologul său polonez, Andrzej Duda, au decis organizarea, mâine, la Varşovia, a unui summit extraordinar al Formatului Bucureşti 9 (B9), în contextul situaţiei tensionate din regiune.

„Am discutat astăzi cu preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, despre situaţia gravă de securitate din regiunea Mării Negre, ca urmare a acţiunilor Rusiei, care încalcă flagrant dreptul internaţional. În consecinţă, am hotărât să organizăm vineri, 25 februarie, la Varşovia, un summit extraordinar al Formatului Bucureşti 9 (B9), pentru a coordona răspunsul nostru şi pentru a ne demonstra unitatea”, a anunțat şeful statului, potrivit Agerpres.

Formatul B9 este o platformă de dialog și cooperare lansată în 2015 de preşedinții Klaus Iohannis şi Andrzej Duda, la care participă cele 9 state membre NATO situate pe Flancul Estic al Alianţei: Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria. 

Între timp, ca urmare a recunoașterii independenţei regiunilor separatiste Lugansk şi Doneţk, Statele Unite, Marea Britanie și Uniunea Europeană au aprobat o primă serie de sancţiuni împotriva Rusiei, care includ tăierea accesului guvernului rus la finanţarea occidentală, interdicţii de intrare pe teritoriul european a unor înalţi oficiali ruşi, limitarea accesului Moscovei la pieţele financiare europene şi un embargo comercial asupra celor două regiuni separatiste.Pe

de altă parte, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat marţi mobilizarea rezerviştilor, „într-o perioadă specială”, cu scopul de a completa efectivele armatei care luptă împotriva miliţiilor proruse din Donbas şi se confruntă cu ameninţarea militară rusă la frontiere. (C. Z.)