„Suntem datori să-I mulţumim Domnului pentru existenţa acestor părinţi“

Un articol de: Tudorel Rusu - 07 Decembrie 2015

Sute de credincioşi au fost prezenţi sâmbătă, 5 decembrie 2015, la Mănăstirea Sihăstria din judeţul Neamţ, unde a fost oficiată slujba Parastasului pentru pentru cei trei mari duhovnici ce au vieţuit în acest aşezământ monahal: ieroschimonahul Paisie Olaru şi arhimandriţii Cleopa Ilie şi Ioanichie Bălan. De asemenea, a fost pomenit şi arhimandritul Victorin Oanele, fost stareţ al mănăstirii. Slujba a fost precedată de Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, oficiată în sobor de preoţi şi diaconi de Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, împreună cu Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor.

La Mănăstirea Sihăstria a fost oficiată sâmbătă slujba Parastasului pentru cei trei mari duhovnici ce au vieţuit în acest aşezământ monahal: ieroschimonahul Paisie Olaru şi arhimandriţii Cleopa Ilie şi Ioanichie Bălan. De asemenea, a fost pomenit şi arhimandritul Victorin Oanele, fost stareţ al mănăstirii.

Slujba Parastasului, precedată de Sfânta Liturghie, a fost oficiată de IPS Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, şi de PS Părinte Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, înconjuraţi de un sobor numeros de preoţi şi ieromonahi.

În cuvântul rostit cu acest prilej, IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim a vorbit despre personalitatea celor trei mari duhovnici, aşa cum i-a cunoscut personal: „Părintele Paisie a fost duhovnicul harismatic a zeci de mii de credincioşi, călugări şi preoţi. Cu puţine cuvinte, părintele Paisie reuşea să-ţi ridice moralul şi te izbăvea de deznădejde. Convorbirea duhovnicească cu sfinţia sa era un dialog emoţionant al inimii, al bucuriei şi a iubirii paradisiace. Părintele Cleopa a fost un părinte iluminat de Duhul Sfânt. Îmi amintesc cu plăcere de predicile sale duminicale, de sfaturile duhovniceşti ţinute în fiecare vineri dimineaţă, după ce se citeau în biserică moliftele de spovedanie. De asemenea, îmi amintesc de glumele sale duhovniceşti, pe care ni le spunea în trapeză, la cina de duminică seara. Înaintea de începerea Postului Mare, ne spunea: «Nu trebuie să intrăm în post trişti, cu feţele posomorâte. Să avem veselie duhovnicească». Dacă părintele Paisie rămâne cunoscut ca un mare duhovnic, părintele Cleopa ca un mare învăţător, părintele Ioanichie Bălan rămâne «părintele Patericului românesc» şi «părintele convorbirilor duhovniceşti». Dacă nu era părintele Ioanichie, ceilalţi doi mari duhovnici ai Sihăstriei nu ar fi fost aşa cunoscuţi astăzi, iar învăţăturile lor nu ar fi ajuns la noi într-o manieră aşa frumoasă“.

Un scurt cuvânt a rostit şi părintele arhimandrit Arsenie Popa, actualul stareţ al Mănăstirii Sihăstria: „Noi, ca ucenici ai acestor părinţi, suntem datori să-I mulţumim lui Dumnezeu pentru existenţa lor şi să ne străduim să dobândim darurile lor. Suntem datori să-i pomenim, ca să ne binecuvânteze Dumnezeu pentru rugăciunile lor. Nădăjduim că aceşti mari duhovnici şi părinţi au căpătat îndrăzneală înaintea lui Dumnezeu şi se roagă pentru noi“.

După slujba Parastasului, ierarhii, preoţii şi credincioşii au mers în cimitirul Mănăstirii Sihăstria, unde a fost oficiat un trisaghion.

Anul acesta se împlinesc 25 de ani de la trecerea la Domnul a părintelui Paisie Olaru, 17 ani de la trecerea la Domnul a părintelui Ilie Cleopa şi 8 ani de când a plecat la Domnul părintele Ioanichie Bălan.