Suspans în privința candidaturii lui Biden la Casa Albă

Data: 08 Iulie 2024

Prestaţia slabă în dezbaterea de acum 10 zile cu Donald Trump l-a vulnerabilizat puternic pe președintele Joe Biden, care candidează pentru un nou mandat în fruntea Statelor Unite. Slăbiciunea, ezitarea și incoerența sa din timpul confruntării au devenit virale, au dus la prăbușirea în sondajele care măsoară șansele celor doi candidați la Casa Albă și au provocat panică în Partidul Democrat. În tabăra lui Biden, dar și în opinia publică, s-au înmulţit vocile care îi cer să se retragă.

Casa Albă evită de luni de zile sau reacționează cu evidentă iritare la întrebările legate de capa­citățile fizice şi psihice ale preşedintelui american. Ca exemplu, o investigaţie recentă a Wall Street Journal care constata „declinul” preşedintelui octogenar a atras critici deosebit de dure din partea echipei de comunicare a lui Biden. De asemenea, un lucru observat de mai multe săptămâni, preșe­dintele este înconjurat de consilierii săi în timp ce se deplasează din Casa Albă până la elicopterul ce-l aşteaptă pe peluza din faţa clădirii, astfel încât ziariştii să nu-i surprindă mersul anevoios. În plus, Biden, care mereu a fost predispus la gafe, nu a mai ținut o conferinţă lungă de presă din ianuarie 2022 şi a ocolit discuţiile neprevăzute cu jurnaliştii.

Întrebat la un post de radio dacă există vreun motiv de îngrijorare pentru poporul american după prestaţia sa ezitantă din confruntarea cu Trump, președintele a răspuns că a avut „o dezbatere slabă”, care nu ar trebui să şteargă meritele mandatului său de până acum. El a insistat repetat în ultimele zile că va continua lupta.

Vicepreşedinta SUA, Kamala Harris (59 de ani), este principala variantă de înlocuire a lui Joe Biden dacă acesta va decide totuși să nu continue campania, au indicat pentru Reuters şapte surse din interiorul echipei de campanie a lui Biden, de la Casa Albă şi din Comitetul Naţional Democrat, aflate la curent cu discuţiile pe acest subiect. Unii democraţi influenţi au vehiculat şi alte variante, pe lângă Harris, printre care Gavin Newsom (56 de ani) - guvernatorul Californiei, Gretchen Whitmer (52 de ani) - guvernatoarea din Michigan şi Josh Shapiro (51 de ani) - guvernatorul din Pennsylvania. Însă încercarea de o ocoli pe Harris este lipsită de realism şi ar avea şanse aproape 0 de succes, au indicat sursele, care au dorit să le fie păstrat anonimatul.

Dacă ar fi nominalizată de partid, Harris ar prelua fondurile strânse de campania Biden şi ar moşteni infrastructura acesteia. Ea are şi cea mai mare notorietate dintre toate variantele, precum şi cel mai mare scor în sondaje printre posibilii candidați democraţi, au adăugat sursele. Totodată, ignorarea primei femei de culoare vicepreşedinte în favoarea unui alt candidat ar duce la o pierdere a sprijinului în rândul electoratului de culoare şi feminin, două categorii cruciale pentru orice victorie, sunt de părere unii strategi ai democraților. (C. Z.)