Suspendarea datoriilor, o măsură riscantă pentru sectorul agricol

Data: 04 Octombrie 2024

Reprezentanţii Ministerului Agriculturii au avut săptămâna trecută o serie de discuții cu părțile implicate pe marginea măsurilor de suspendare a datoriilor agricultorilor păgubiți de secetă. A fost agreată varianta de a se amâna, în anumite condiții, rambursarea datoriilor scadente în anul 2024, până la 1 august 2025, în loc de 31 decembrie 2025, cum era prevăzut inițial. Mai multe asociații au atras atenția că măsura riscă să destabilizeze lanţul de aprovizionare agricolă, cu consecințe pe termen lung asupra întregului sector.

Măsurile propuse pentru modificarea unor acte normative (OUG nr. 4/2024 şi OUG nr. 7/2024) ce vizează suspendarea datoriilor la bănci şi noi mecanisme financiare de susţinere a activităţilor agricole în perioada agricolă 2023-2024 sunt încă în stadiul de proiect, iar pe marginea lor au loc dezbateri în care sunt implicate autoritățile, fermierii, băncile şi distribuitorii de inputuri agricole. 

După mai multe zile de discuţii în formula menționată mai sus, ministerul a anunțat o nouă versiune a actului normativ. Printre modificări se numără scurtarea perioadei de amânare a datoriilor până la 1 august 2025, iar la condiții a fost introdus pragul de minimum 50% reprezentând media gradului de calamitate a culturilor înscrise în procesele-verbale de constatare. 

În replică la anunțul privind revizuirea proiectului de act normativ, două asociații ale furnizorilor de produse esențiale pentru agricultură au atras atenția că „transferul întregii poveri financiare de la fermieri către furnizorii de inputuri nu este numai nesustenabilă şi periculoasă, ci şi discriminatorie”. „Suntem de părere că intervenţia Guvernului în relaţiile comerciale antamate între furnizori - distribuitori - fermieri, propusă de proiect, în sensul suspendării rambursării creditului comercial, amendării componentelor acestuia şi a interzicerii măsurilor de recuperare, executare silită asupra creanţelor acumulate, dincolo de faptul că ridică unele semne de întrebare de ordin constituţional şi legal, va afecta, pe termen mediu şi lung, întregul sector agricol”, arată într-o scrisoare comună Asociaţia Industriei de Protecţia Plantelor (AIPROM) şi Alianţa Industriei de Seminţe (AISR). Potrivit sursei citate, cele două industrii nu pot să opereze pentru o perioadă atât de lungă fără certitudinea veniturilor cu care să îşi finanţeze producţia sau aprovizionarea cu materii prime, să își achite impozitele şi contribuţiile către buget, să îşi plătească salariaţii.

Într-o altă reacție, venită de la reprezentanţii Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germane (AHK România), se spune că amânarea obligaţiilor de plată ale fermierilor către furnizori poate părea o uşurare pe termen scurt, însă, în practică, aceste măsuri pot destabiliza întregul lanţ de aprovizionare și pot afecta atractivitatea investiţiilor în sectorul agricol-alimentar, cu consecinţe grave pentru mulţi ani de acum înainte. (C. Z.)